Altın, verilerin Fed'in varlık alımlarını azaltma ihtimalini güçlendireceği endişesi ile düştü

Altın Londra'da, ABD'de kanunkoyucuların bütçe konusunda anlaşmaya varmasının ardından Fed'in varlık alımlarını azaltacağı endişesi ile, düşüşünü ikinci güne taşıdı.

ABD'de bugün TSİ 15:30'da Ticaret Bakanlığı'nca açıklanacak olan Kasım ayı perakende satışlar verisinin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, yüzde 0.6 artması bekleniyor. Bloomberg'in 6 Aralık'ta düzenlediği ankete katılan ekonomistlerin yüzde 34'ü, Fed'in varlık alımlarını azaltmaya 17-18 Aralık'taki toplantıda başlayabileceğini düşünüyor. Bu oran, 8 Kasım'daki ankette yüzde17 düzeyindeydi. ABD'de bütçe konusunda varılan anlaşmanın Kongre tarafından onaylanması bekleniyor.

Dublin'de Ava Capital Markets Ltd. şef piyasa analisti Naeem Aslam, 'Varlık alımlarının azaltılmasına ilişkin konuşmalar bir kez daha metal üzerinde baskı oluşturuyor,' dedi ve 'Aralık ayında azaltımın olma ihtimali en yüksek seviyesinde, zira ekonomik veriler bütünüyle bu durumu destekliyor. Ancak bu olasılık bugün, ABD'de perakende satışlar verisinin beklenenden daha iyi çıkması durumunda daha da güçlenebilir' şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın yüzde 0.7 düşerek, Londra saati ile 10:30'da, ons başına 1,244.85 dolara indi. Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1.1 düşerek ons başına 1,243.70 dolara geriledi.

Altın bu yıl, Fed'in, ekonomideki iyileşme ile birlikte, aylık 85 milyar dolar olan varlık alım programını azaltmaya başlayacağı spekülasyonu ile yüzde 26 değer kaybetti.

Oslo'da SEB AB şef emtia analisti Bjarne Schieldrop, 'Fed'in kararı yaklaştıkça, altının tekrar 1,220 dolara doğru inmesi akla yakın görünüyor,' dedi ve 'Ancak gelecek yıla bakıldığında, faiz oranlarının rekor seviyede kalmaya devam edecek ve kademeli olarak azaltılsa da parasal genişlemenin sürecek olmasından dolayı, altın konusunda aşırı bir aşağı beklentimiz yok' şeklinde görüş bildirdi.

Dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları, dün yüzde 0.3 düşerek 833.60 tona indi ve Ocak 2009'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Bu fondaki varlıklar bu yıl yüzde 38 daraldı.

Spot gümüş yüzde 1.5 düşerek ons başına 19.99 dolara inerken, platin yüzde 0.4 kayıpla ons başına 1,379.24 dolara ve palladyum yüzde 0.3 düşüşle ons başına 735.13 dolara indi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile