Davutoğlu: 22. Fasıl Açıldı

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında üç yıl sonra ilk kez yeni bir faslın açılmasına günler kala Dışışleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'dan bir açıklama geldi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Türkiye'nin AB müzakere sürecindeki "Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu" başlıklı 22. faslın açılmasına ilişkin yoğun telefon diplomasisi sürüyor.

Dün Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile konuyu ele alan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, AB dışişleri bakanlarının Lüksemburg'daki toplantısı öncesinde, bu sabah da İsveçli ve Hollandalı mevkidaşları ve AB yetkilileriyle telefonla görüştü.

Davutoğlu, Türkiye'nin AB müzakere sürecindeki faslın açılmasına ilişkin "22. fasıl açıldı. Hiçbir şekilde erteleme söz konsu değil. Hedefimiz 23 ve 24 fasılların açılması." dedi.

Davutoğlu'nun yaptığı açıklamalar şöyle:

"Mekanizmalar devreye girer ben bu konuda özellikle Alman dostuma teşekkür ediyorum. Çok sayıda metin karşıt olarak gitti geldi, dün de Bakanlar Kurulu'nu bilgilendirmiştim ve gelen metinlerin bir kısmını dünkü toplantıda paylaşmıştım. Fiili bir şey katkı temin etmiştik. hayırlı olmasını diliyorum. Önemli olan AB'nin iyi değerlendirmesidir. Hiç bir siyasi kaygı bunu gölgelememelidir. Hollanda Dışişleri Bakanıyla da görüşmüş kesin destek almıştık. Bu sabah da teyiden görüştük. İsveç, İtalyan dışişleri bakanları da çok ciddi katkılar sağladı. Hepsine teşekkür ederim. İnşallah kısa süreli de olsa böyle bir kriz yaşanmaz.

Erteleme söz konusu değil. Metni okuduğunuzda dahil cümlesi AB'nin bu faslı açmasını ilan etmesidir. Bu kararın yeniden gözden geçirilmesi söz konusu değil. Usul itibari ile fasıl açılmıştır fasıl çalışmaları diğer fasıllarla birlikte sürdürülecektir. Biz 23-24. fasılların da derhal açılmasını istiyoruz. Bu fasılların açılması da önemlidir. Şimdi hedefimiz 22. fasıl bizim için açılmıştır. Şuanda hedefimiz 23 ve 24. fasıllardır teşekkürler"

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile