Başbakan Ahmet Davutoğlu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile yaptığı yeni anaysa görüşmesi sonrası basın açıklamasında bulundu.

Başbakan Ahmet Davutolğu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile yaptığı yeni anayasa görüşmesi 1 saat 10 dakika sürdü. Görüşme sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan

Davutoğlu, şunları söyledi:

12 EYLÜL ANAYASASINDAN MEMNUNUM DİYEN KİMSEYİ GÖRMEDİM


"12 Eylül anayasasından memnunun diyen kimseyi görmedim. 33 yıldır, kimsenin memnun olmadığı anayasa hala yürürlükte. Anayasa mutabakatla çıkarılması gereken bir metin, herkesin içine sinmesi gereken bir metin. Yeterli sayımız olmuş olsa dahi mutabakat gayreti içinde olurduk.

Bütün partiler sivil anayasa vaadinde bulundu. Sayın Genel Başkanlara söylediğim gibi bu metin herkesin içine sinmesi gereken bir metin. Geçmişte böyle düşünülmüş olsaydı bu duruma gelinmezdi.

3 SİYASİ PARTİ 3 ÖNEMLİ KONUDA ANLAŞTI


HDP'nin eş başkanları bu randevuların talebine yakışmayan açıklamalar yaptılar. Ben muhattabımda ciddiyet ve samimiyet ararım. Sayın Bahçeli ve Kılıçdaroğlu ile gayet samimi bir görüşme oldu, kendilerine teşekkür ediyorum. Sayın Kılıçdaroğlu ile anayasa, içtüzük ve reformlarda mutabıkız. 3 siyasi parti 3 önemli konuda anlaştı.

MECLİS İÇERİSİNDE ÇÖZÜLMESİ GEREKEN BİR DURUMDUR


Anayasa ve içtüzük Meclis içerisinde çözülmesi gereken bir durumdur. Meclis başkanımızın devreye girmesi ve bütün partilere çağrı yapmasının uygun olacağını arz ettim. Liderlere çağrım, ne konuşacaksak bu çatı altında konuşalım.

Daha önce bu komisyon 2 yıl çalıştı, 60 maddede mutabakat sağladı. Bizim kanaatimiz uzlaşma komisyonunun işleyiş düzeninde bir değişiklik yapılmaması. Aynı esaslar üzerinde devam edebiliriz.

HDP'Yİ ZORLA ANAYASA KOMİSYONUNA SOKACAK DEĞİLİZ


Önyargısız bir şekilde masaya oturmak önemli. HDP de yaptıkları sorumsuz açıklamalardan memnun değillerdir. Bir hata yaptılar, bu hatadan yapacakları dönüş, Sayın Meclis Başkanımızn çağrısına verecekleri cevaptır. Meclis Başkanımızın yaptığı çağrıya da hayır derlerse samimiyetsiz olur. Varsa bir teklifleri gelsinler anayasa komisyonuna versinler. HDP'yi zorla anayasa komisyonuna sokacak değiliz. Emrivaki gibi, bir isyan çağrısı yaparlarsa buna da izin vermeyiz. Bu Meclis'e bir şey dikte edeceklerini düşünüyorlarsa yanılıyorlar.

ONLARIN TERÖRÜNE, ŞİDDETİNE BU MECLİS YOL VERMEZ

Bu Meclis Türkiye'yi kuran, düşman işgalini söküp atan Meclis'tir, onların terörüne, şiddetine bu Meclis yol vermez. Anayasa Komisyonu'nda ne kadar esnek, özgürlükçülüğe açıksak, kamu düzeninin korunmasında da o kadar tavizsiziz.

MİLLETVEKİLİ DOKUNULMAZLIĞI TARTIŞMALARI

Meclis kürsüsü dokunulmazdır, fikirler dile getirilir. Kimsenin milletvekili zırhına sığınarak toplumun kaderini yok sayacak uygulamlar içine girmesine müsamaha göstermeyiz. Terör suçu işleniyorsa hukuk devleti işler."

Davutoğlu - Bahçeli görüşmesi ardından ilk açıklama

Yeni anayasa için geçen hafta CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşen Başbakan Davutoğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli ile bir araya geldi.

Görüşme sonrası konuşan Oktay Öztürk, şu ifadeleri kullandı:

Asıl konu anayasa konusuydu. Anayasada değişiklik süreci başlatılmalı. 61. maddeden görüşmelere devam edilmeli. Sivil bir anayanın olması gerekiyor. İçtüzük konusu da gündeme geldi. Onun da kaldığı yerden devam etmesi temennisinde bulunuldu. Parlamenter sistem güçlendirilmeli, yola öyle devam edilmeli. Sayın Başbakan, başkanlık sisteminin de tartışılması gerektiğini söyledi. Biz her konuyu tartışmaya hazırız. Ancak başkanlık sistemini zinhar kabul etmeyeceğimizi söyledik.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile