Davutoğlu : Kim Hava Sahamızı İhlal Etmeye Kalkarsa Hadlerini Bildiririz !

Başbakan Davutoğlu, 'Kim Türkiye Cumhuriyeti sınırlarını ihlal ederse, gereken müdahalede bulunulur' dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu Habertürk televizyonunda canlı yayında soruları yanıtladı.

Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları:

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesine ilişkin, 'Şunu ifade edeyim net olarak, Türkiye'nin angajman kuralları ister Suriye ister Rusya ister başka bir ülke uçakları için olsun, geçerlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri, net olarak talimatlandırılmıştır. Uçan kuş bile olsa, kim Türkiye Cumhuriyeti sınırlarını ihlal ederse, gereken müdahalede bulunulur' dedi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin sınırları ile hava sahasının Türk Silahlı Kuvvetleri'nin denetiminde ve kontrolünde olduğunu ifade eden Davutoğlu, 'Kim olursa olsun, nereden olursa olsun, hangi cihetten olursa olsun hava sahamızı ihlal ettiğinde angajman kurallarımız bellidir' diye konuştu.

SURİYE MESELESİ TÜRK-RUS KRİZİ DEĞİLDİR


Hava sahasının ihlaline ilişkin diplomatik temas trafiğinin başladığına dikkati çeken Davutoğlu, şunları kaydetti:

'Biraz önce Genelkurmay Başkanımızla tekrar görüştüm. Dışişleri Bakanımıza gerekli talimatları ilettik. Bir diplomatik temas trafiği başladı. Tavrımız çok açık, kim sınırlarımızı ihlal eder, hava sahamızı ihlal ederse, dostça uyarırız. Bu hangi ülke olursa olsun ki Rusya bizim komşumuzdur, dostumuzdur. Bu anlamda Türkiye ile Rusya arasında bir gerginlik yaşanmamıştır. Suriye meselesi bir Türk-Rus krizi değildir.'

SEHVEN OLDUĞUNU VE TEKERRÜR ETMEYECEĞİNİ İFADE ETTİLER


Rusya'ya gerekli diplomatik girişimlerde bulunduklarını bildiren Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Suriye içindeki müdahalenin Türkiye'ye sıçraması durumunda da, işte dün yaşanan sınırlı gerginlik gibi, 3 Ekim'de de söz konusu oldu. Rusya'ya gerekli diplomatik girişimlerde bulunduk. Dışişleri Bakanımız, Rus Dışişleri Bakanını aradı ve net olarak bir daha bunun tekerrür etmemesini söyledi. Aynı şekilde Ankara'da ve Moskova'da girişimlerde bulunarak, Türk sınırlarına bir daha bu tür müdahalelerde, ihlallerde bulunulmaması gerektiği söylendi. Bu sabah bize Rusya tarafından intikal eden bilgilerde bunun sehven olan bir şey olduğunu, Türkiye'nin sınırlarına saygılı olduklarını ve tekerrür etmeyeceğini ifade ettiler.'

SEÇİM HÜKÜMETİ

Seçime gitme kararı alındığında milletvekillerini bakan olmaya davet ettiğimde CHP ve MHP kendi milletvekillerine baskı yaptı. İki partinin bu sorumluluğu üstlenmemsinin izah edilmesi mümkün değil. Sayın Türkeş dışında mahalle baskısına dayanan çıkmadı. CHP ve MHP bu sorumluluğu almaktan kaçındılar. Kılıçdaroğlu ve Bahçeli konjektürel hesaplarla kaçtılar. Bizde kaçsaydık ülkenin hali ne olurdu?

YSK'NIN KARARI

YSK'ya anayasanın verdiği yetki. Çıkan karara saygılıyız. Ama saygılı olmak kararın doğru olduğu anlamına gelmez. Bu şartlarda böyle talep geldiyse ki geldi YSK'nın bunu göz önüne alması gerekirdi.

Bizim doğru olmadığımız karardır. Kritik dönemde bir yetki aşınması söz konusudur. Doğru olmadığına inandığımız karardır.

Hükümet olarak Türkiye'nin her yerinde tedbir alırız. Karar böyle olmasa idi halkın sisteme güvene artardı. Daha rahat sandığa giderdi.

VAATLERE KAYNAK TARTIŞMASI

Biz ne dersek halk bu gerçekleşebilirdir der. Biz bir şey söyledik mi hesap, kitap yapıp söyleriz. Kaynak tartışması açabilirler. Biz verdiğimiz sözü yaparız, kaynağını da buluruz. Hesaplara göre taahhütlerimizin maliyeti 19 milyar TL civarında GSMH'mızın yüzde 1'i nispetinde. CHP ve MHP'nin 150 milyar TL civarında.

7 Haziran'da bu vaatlerin bir kısmı vardı. Şimdi 1000 lira olan emekli maaşlarında alınan bin 200 lira katkı emeklilerimize uygulanmaya başladı. 1100 liranın altında olan emeklilerimize 2400 lira veriyoruz. 1000 liranın altında maaş alan emeklimiz pek kalmıyor. İşini kurmak isteyen genç sermaye eksikliği çekmeyecek. 1 yıl içinde ilan ettiğimiz yeni projelerin çoğunda bunların özleri var: beyannameye yerleştirdik. Şimdi imkanlarımızı ve gelirlerimizi değerlendirerek bu anlamda halkın taleplerini göz önüne alan tutum sergiledik.

ALEVİLERE AYRI BAŞLIK AÇILDI

Anadolu İslami geleneğine bir kurumsallaşma imkanı olmalı. Alevi geleneği Sunni geleneğinin karşıtı değildir. Alevi geleneğinin kurumsal özelliğinin korunması lazım. Cemevlerinin hukuki statüye kavuşmayı için kanunlara değişiklik yapacağız. Alevi vatandaşlarımızın sorunlarını tek tek çözeceğiz.

GÜVENLİK TOPLANTISI

Samsun mitinginden sonra Güvenlik Toplantısı yapacağız.

'BAHÇELİ HATASINI KEŞFETMİŞ'


1 Kasım'a 7 Haziran'daki tablo çıkmasın diye gidiyoruz. Bu sefer 7 Haziran'a göre farklı tablo çıkacak tek başına iktidar olacağız.
Nihayet Bahçeli hatasını keşfetmiş. 7 Haziran'dan sonra MHP'ye iktidara ortak olma şansı olmuştu. Bahçeli açıklamaları ile kapıyı kapattı. Buna rağmen gittik. O, CHP ile konuşun dedi. İlk görüşmemizde söyledi. Biz hükümet olmayı düşünmüyoruz dedi. MHP seçmeni ki çok duyarlı seçmendir. Biz halkın kapısını çalmışız. Halk bizi kimseye muhtaç etmeyecek. Bahçeli reddettiği teklif ile karşı karşıya kalacak.

MERAL EKŞENER'E ADAYLIK ÖNERİLDİ Mİ?

Adaylık teklifi gitmedi. Bizden Meral Akşener'e bakanlık teklifi gitti. Bakanlık teklifini yaparken devlet tecrübesini esasa aldım. Sayın Akşener çok değerli devlet tecrübesi olan hanımefendidir.

PROMTERSİZ KONUŞMA

Promter üzerine çalışmış değilim. Bu ilk tecrübeydi. 2.5 saat konuşmada doğaçlama yaptığınızla muhattabınızla başka bir ilişki kuruyorsunuz.

Bunlar araçtır. Abartmamak lazım. Kullanılmasını da kullanılmamasını da abartmamak lazım. Promter nihayet araç, muhteva ve zihin önemli.

ÖĞRETMEN ATAMALARI

Öğretmen atamaları, ne kadar atarsanız atayın daha fazla talep geliyor. Eğitim fakültelerini yeniden yapılandırma kararı aldık. Öğretmenlerimizin hem özlük haklarını hem de kapasitelerini arttırmak için çalışma yapıyoruz. Benim ilkokulda iki öğretmenim vardı. Müzeyyen ve Fitnat hanım. Müzeyyen öğretmenimin bana yazmış olduğu 1 sayfalık metin var bu metni hep okurum. Öğretmenlik enm kutsi görevlerden biridir. Öğretmen arz ve talebi arasında bşr uyum bulmak zorundayız. Bir öğretmen akademisi kuracağız.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile