Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Seviye Belirleme Sınavı'nı (SBS) seçme esaslı yapmak istediklerini belirterek, ' SBS'yi öğrencinin bilgi ve becerilerini ölçmek için ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın niteliğini değerlendirmek için yapmak istiyoruz ' diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanı Dinçer, Bilkent Üniversitesi Marka Kulübü'nün Marriott Otel'de düzenlediği '3. Liderlik Forumu'na katıldı. Foruma katılan öğrencilerinin sorularını cevaplayan Dinçer, YGS'nin yıl içinde 3 kere yapılacağına ilişkin bir açıklamasının hatırlatılması ve bu konudaki çalışmaların sorulması üzerine Türkiye'de öğrenciyi seçmek için sınav yapıldığını ancak dünyada esas amacın bu olmadığını söyledi.
SBS ve YGS'nin öğrenciyi seçmek için yapıldığını, bunun da eğitim sistemindeki kalite farklılıklarından kaynaklandığını ifade eden Dinçer, SBS'yi önümüzdeki iki-üç yıllık süre içerisinde kaldırmayı planladıklarını kaydetti. Dinçer, ' Biz SBS'yi kaldırmak istiyoruz. Daha doğrusu SBS'yi seçme esaslı yapmak istemiyoruz. SBS'yi öğrencinin bilgi ve becerilerini ölçmek için ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın niteliğini değerlendirmek için yapmak istiyoruz ' diye konuştu. Türkiye'de dershaneye gitmenin ve sınava girmenin toplumsal bir harekete dönüştüğünü ifade eden Dinçer, dünyada da sınavlar yapıldığına işaret ederek, ' Hiç bu sınavların toplumda büyük bir gerginliğe sebebiyet verdiğini, birilerinin bu sınav için kriz geçirdiğini gördünüz mü hiç? ' şeklinde konuştu.
YGS'de öğrencileri birden çok sınava almayacaklarını, sınavı birden çok yapacaklarını anlatan Dinçer, isteyen öğrencinin istediği sınava gireceğini ifade etti. Randevu sistemi getireceklerini kaydeden Dinçer, ' Öğrenci gidecek, birbirine eşdeğer olan bu sınavlara katılacak. Diyelim ki Haziranda hazır değilse Eylülde girecek, Eylülde düşük not aldıysa Şubatta girecek. Hangisinde başarılı puan aldıysa onu kullanabilecek ' dedi. Bunun, öğrencilerin üzerindeki stresi azaltacağını belirten Dinçer, dershanelere olan talebin de azalacağını söyledi. Kabul sistemiyle öğrenci almak için henüz altyapının yeterli olmadığına işaret eden Dinçer, zaman içinde bunun hazır olacağını bildirdi.
Bir öğrencinin 4+4+4 sisteminde son 4 sene boyunca öğrencilere trafik eğitimi vermenin mümkün olup olmayacağı sorusu üzerine Dinçer, dünya ile Türkiye arasında eğitim açısından bir karşılaştırma yapıldığında farklılıklar olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Gelişmiş ülkelerde ortalama eğitimin 11-12 yıl olduğunu hatırlatan Dinçer, Türkiye'de ise bu sürenin 6-6.5 yıl olduğunu belirtti. Türkiye'de eğitimin zorunlu olarak 12 yıla çıkarılarak çocukların 18 yaşına kadar eğitileceğini ifade eden Dinçer, böylesine hedefler ortaya konulurken kamuoyunda kız çocuklarının okumayacağına ilişkin propagandalar yapıldığına dikkat çekti. Bu sistemin kız çocuklarının okullaşmasının önünde bir engel olmayacağını vurgulayan Dinçer, kız çocuklarının okullaşmasına ilişkin en iyi performansın AK Parti döneminde ortaya konulduğunu söyledi.
Mevcut sistemde seçimlik derslerin uygulandığını, bunun 5. sınıftan itibaren yapıldığını belirten Dinçer, bundan sonra da seçimlik derslerin olacağını, ortaokulda öğrencinin tercihine, lisede ise yeteneğine göre ders seçimi yapılmasını sağlayacaklarını ifade etti. Seçimlik derslerin sayısını artıracaklarını ve bunu daha sistematik hale getireceklerini açıklayan Dinçer, mevcut eğitim sisteminde trafik dersinin zorunlu olarak verildiğini kaydetti.
Dinçer, Üniversite Öğrencilerinin Sorularını Cevapladı
İLGİLİ VİDEOLAR
Okul müdürü covid hastalarına şifa dağıtıyor
12 Eylül 2020 Cumartesi
40 dakikalık teneffüsün ardından 81 ilin 81 okuluna Maraş dondurması
18 Mart 2020 Çarşamba
Okullarda korona tedbirleri
12 Mart 2020 Perşembe
Prof. Dr. Şükrü Karatepe: 'Cumhurbaşkanı bütün politikalarını kendisi oluşturmak durumunda'
12 Ekim 2019 Cumartesi
Hükümlüler okul boyuyor
15 Şubat 2019 Cuma
Bakan açıkladı! 'Böyle bir şey kesinlikle yok...'
20 Ocak 2019 Pazar
2 çocuk annesi Nesime Daşçı, hayalindeki bölüme kavuşmayı bekliyor
25 Eylül 2018 Salı
Kilis’te öğrencilere kırtasiye malzemesi dağıtıldı
24 Eylül 2018 Pazartesi