Diyarbakır Ve Van'da 15 Şubat Protestosu

Abdullah Öcalan’ın Kenya'da yakalanıp Türkiye getirilişinin 15. yıl dönümü nedeniyle Diyarbakır ve Van'da düzenlenen yürüyüşler ardından gerginlik çıktı.
Abdullah Öcalan'ın Kenya'da yakalanıp Türkiye'ye getirilişinin 15. yıl dönümünde Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) tarafından düzenlenen yürüyüşün ardından göstericiler, polise el yapımı bomba, havai fişek, molotoflarla saldırdı. Polis ekipleri ise biber gazı, gaz bombası ve tazyikli su kullanarak göstericileri dağıttı.

BDP, Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin yıl dönümünü protesto etmek amacıyla 3 gün boyunca Batıkent Meydanı'nda düzenlediği eylem ve etkinliğinin ardından bugün Bağlar Dörtyol'a yürüyüş gerçekleştirdi. Batıkent Meydanı'nda toplanan kalabalık grup, Dörtyol'a doğru sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Yürüyüş güzergahında bulunan AK Parti Bağlar ilçe binasına herhangi bir saldırının yapılmaması için BDP'liler parti önünde bekledi.

Dörtyol'da BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Gültan Kışanak'ın konuşmasının ardından bir grup 10 Nisan Polis Karakolu bölgesine doğru yürüyüşe geçti. Burada yolu kapatan polis, göstericilerin yürümesine izin vermedi. Bunun üzerine göstericiler polise, el yapımı bomba, havai fişek, molotof ve taşlarla saldırdı. Olay yerine gelen çok sayıda TOMA ve zırhlı araç, göstericilere tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Polisin müdahalesinin ardından göstericiler ara sokaklar kaçarak izlerini kaybettirdi.

VAN'DA DA OLAYLAR ÇIKTI
Van'da Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getiriliş yıl dönümü nedeniyle düzenlenen yürüyüşte olaylar çıktı.

Cumhuriyet Caddesi üzerinde toplanan ve aralarında milletvekilleri ile belediye başkanlarının da bulunduğu kalabalık, Van-Hakkari karayolu üzerindeki Sebze Hali Kavşağı'na kadar yürüdü. Burada BDP Van Milletvekili Özdal Üçer tarafından yapılan açıklamanın ardından tekrar geri dönen kalabalıkla polis arasında olaylar çıktı.

Taş, molotofkokteyli ve havai fişeklerle saldıran kalabalığa polis gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale etti.

CİZRE'DE OLAYLI GECE
Abdullah Öcalan'ın Kenya'da yakalanıp Türkiye'ye getirilişinin 15 yıl dönümünü Şırnak'ın Cizre İlçesinde Işık kapatma eylemi ile protesto edilirken,bir gurup gösterici ise polisle çatıştı.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde Abdullah Öcalan'ın Kenya'da yakalanıp Türkiye'ye getirilişinin 15.yıl dönümünü protesto etmek amacıyla ilçe genelinde ışık kapatma eylemi yapılırken, Nusaybin ve İdil caddesine çıkan bir gurup gösterici ise polisle çatıştı. Nusaybin Caddesi ve İdil Caddesinde lastik yakıp yolu trafiğe kapatan göstericiler yoldan geçen araçlarda kimlik kontrolü yaptı.

Yüzleri maskeli göstericiler olay yerine sevk edilen Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı(TOMA) ve Zırhlı araçlara havafişek,ses bombası ve Molotof kokteylleri ile saldırdı.Polis göstericilere tazyikli su ve gaz bombaları ile müdahale ederek dağıtmaya çalıştı.Polisin müdahalesi ara sokaklara kaçan göstericiler gecenin karanlığından faydalanarak izlerini kaybettirdi.

ŞIRNAK'TA BİN 500 ADET MOLOTOF ELE GEÇİRİLDİ
Şırnak polisinin kent genelinde ev ve iş yerlerine düzenlediği operasyon sonucu bin 500 adet molotof ele geçirildi.

Edinilen bilgilere göre, Şırnak Emniyet Müdürlüğü ekipleri, İmralı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin yıl dönümünde izinsiz gösteri düzenleneceği istihbaratını alması üzerine Şırnak il merkezi, Cizre ve Silopi ilçelerinde daha önce tespit edilen adreslere eş zamanlı operasyon düzenledi.

Operasyonlarda 18 kişi gözaltına alınırken, yapılan aramalarda bin 500 adet molotof, 100 adet havai fişek ve bol miktarda örgütsel doküman ele geçirildiği öğrenildi.


CİZRE GÜNDÜZ DE KARIŞTI
Şırnak'ın Cizre ilçesinde Abdulah Öcalan’ın Kenya’da yakalanıp Türkiye’ye getirilişinin 15. yıl dönümünü protesto etmek için izinsiz yürüyüş yapan gruba polis, gaz bombası ile müdahale etti.

Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin yıl dönümü olan 15 Şubat'ı protesto etmek amacıyla Nur Mahallesi'nde bulunan BDP Cizre ilçe Örgütü binası önünde toplanan çok sayıda kişi Cudi Mahallesi’ndeki BDP seçim bürosuna doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş halinde Cudi Mahallesi BDP seçim bürosu önüne gelen kalabalığa polisler akrep tipi zırhlı araçlarla gaz bombalarıyla müdahale etti. Polisin gaz bombalı müdahalesine ara sokaklardan çıkan yüzleri maskeli bir grup taş, havafişek ve molotof kokteylleri ile karşılık verince ortalık savaş alanına döndü.

Göstericilerin atmış olduğu molotof kokteyllerinin isabet ettiği polis zırhlı araçları yanma tehlikesi geçirdi. Çatışma sonrası sokaklara giren kalabalık gurup tekrardan yürüyüşlerine devam ederek Nusaybin Caddesi'ne çıkmak istedi. Ancak polis TOMA ve zırhlı araçlarla grubun yürümesine izin vermeyerek kalabalığın dağılmasını istedi. Bunun üzerine BDP İlçe Başkanı Ahmet Çeter ve BDP'li yöneticiler kalabalığın yürüyüşüne devam etmesi için emniyet yetkilileri ile görüştü. Emniyet yetkilileri kalabalık arasında bulunan yüzleri maskeli kişilerin gruptan ayrılması şartı ile kitlenin yürüyüşüne izin verdi.

Polisin yürüyüşe izin vermesinin ardından kalabalık geniş güvenlik önlemleri altında, Nusaybin Caddesi üzerinden İdil Caddesi'ne geçip oradan da BDP ilçe binasına kadar olaysız bir şekilde geldi. BDP ilçe teşkilatı önünde yapılan basın açıklamasının ardından kalabalık olaysız bir şekilde dağıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile