Diyarbakırlı çocuklar engellerini atla terapiyle aşıyor

- Atla terapi merkezinden detay görüntüler - Çocukların atlara bindirilmesi - İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aziz İde ile röportaj - Proje koordinatörü Sosyal Bilgiler öğretmeni Yakup Toprak ile röportaj - Öğrencilerden Nehir Ök ile röportaj - İbrahim Kılıç ile röportaj - Çocukların oynadığı oyunlar - Diyarbakır 'ın Çınar ilçesinde normal gelişim gösteren akranları ile aynı sınıfta eğitim gören engelli öğrencilere yönelik hipodromda atla terapi uygulanıyor - İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce uygulanan proje ile tedavinin yanı sıra kaynaştırma eğitimi alan öğrencilerin sosyalleşmesi de sağlanıyor - Proje koordinatörü Yakup Toprak: - "Temel hedef kaynaştırma öğrencilerini bütünleştirmek"DİYARBAKIR (AA) - HASAN NAMLI - Diyarbakır 'ın Çınar ilçesinde normal gelişim gösteren akranları ile aynı sınıfta eğitim gören engelli öğrencilerin atla terapi ile hem tedavileri hem de sosyalleşmeleri sağlanıyor.İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün gönüllü öğretmenlerle yürüttüğü proje kapsamında, aynı ilçede kurulu Diyarbakır Hipodromu'ndaki Atla Terapi Merkezi'ne gelen kaynaştırma öğrencileri, sağlıklı akranlarıyla bir arada atlarla tanışıyor.Terapi merkezindeki seanslara katılan öğrenciler, daha sonra piknik alanında gönüllerince eğleniyor.Öğrencilerin sosyalleşmesinin hedeflendiği proje ile dönem sonuna kadar 600 öğrenciye ulaşılması hedefleniyor.İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aziz İde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçeye bağlı Karacadağ bölgesinde akraba evliliğinden kaynaklı zihinsel, bedensel ve duygusal eksikliği bulunan öğrenci sayısının yüksek olduğunu söyledi.

Bahar aylarında çocukları hem atla tanıştırmak hem de hipodromda bulunan atla terapi merkezinden faydalandırmak için böyle bir proje geliştirdiklerini belirten İde, dönem sonuna kadar yarısı kaynaştırma öğrencisi olmak üzere 600 öğrencinin bu projeden faydalanacağını anlattı.İde, projeyi sürekli hale getirmek istediklerine işaret ederek, özellikle kaynaştırma öğrencilerinin topluma kazandırılması ve engellerini aşmasını sağlamak için bir özel eğitim okulu açılması konusunda çalışma yürütüldüğünü aktardı.Çocuklar için ne yapılırsa az olacağını dile getiren İde, şöyle konuştu:"Amacımız atı sevdirmek, atla kaynaştırmak. Eğitmenlerimizin eşliğinde çocuklarımızı ata bindiriyoruz. Böylece çocuklarımız hem eğitim almış oluyor hem de güzel zaman geçiriyor aynı zamanda da sosyalleşiyor. Bu çocuklarımıza yönelik bölgede aile ve toplumda bilinç eksikliği var. Bu anlamda bu tarz projeler toplumda duyarlılık sağlıyor. " - "Temel hedef kaynaştırma öğrencilerini bütünleştirmek"Proje koordinatörü Sosyal Bilgiler öğretmeni Yakup Toprak, Türkiye'de bulunan 9 hipodromdan birinin Diyarbakır ve ilçe sınırlarında bulunmasını eğitim için fırsata çevirmek istediklerini belirtti.
Yaptıkları anket çalışmasıyla öğrencilerin hipodrom ve atla ilgili bilgilerini ölçtüklerini aktaran Toprak, çıkan sonuçlardan yola çıkarak kitapçık hazırladıklarını ifade etti.
Her hafta ilçedeki farklı okullardan yarısı kaynaştırma öğrencisi olmak üzere 30 öğrenciyle hipodroma geldiklerini dile getiren Toprak, "Temel hedef kaynaştırma öğrencilerini bütünleştirmek. Öğrencinin okul dışında farklı bir sahada somut bir şekilde görüp öğrenmesini amaçladık." diye konuştu.
Hipodromda ilk etapta işledikleri kısa süreli derste öğrencilere atın Türk ve dünya tarihindeki önemi ve hipodrom hakkında bilgi verdiklerini vurgulayan Toprak, şunları kaydetti:"Çocukları sırayla ata bindiriyoruz. Özellikle kaynaştırma öğrencileri çok mutlu oluyor. Ders bittikten sonra yemek molası veriyoruz. Daha sonra hipodrom alanını geziyoruz. Çünkü burası Türkiye'de yer alan hipodromlardan en geniş kapsamlı olanı. Bulunduğu yer saha olarak geniş ve içinde mesire alanı var."Eğitime katılan öğrencilerden Nehir Ök, ata binmenin çok güzel bir duygu olduğunu anlatarak, "Burada yalnızca ata binmedik, atların geçmişini de öğrendik." ifadesini kullandı.Kaynaştırma öğrencisi İbrahim Kılıç da ata ilk defa bindiğini ve atlarla bir arada olmanın çok güzel bir duygu olduğunu belirtti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile