Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Hastaneleri Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sadullah Girgin, meme kanserinin sadece kadınlarda değil, erkeklerde de olabileceğini belirterek, erkeklerin 'Ben erkeğim meme kanseri olmam' düşüncesiyle hareket ettiğini, bu şekilde davranmaların hastalık teşhisinin geç konulmasına ve tedavilerinde başarı oranının düşmesine neden olduğunu söyledi.
Erkeklerin meme kanserine yakalanma durumunun kadınlara oranla daha zayıf olduğunu aktaran Doç. Dr. Sadullah Girgin, bu durumun erkeklerin meme kanseri olmayacağı anlamına gelmediğini belirtti. Girgin, ' Ben erkeğim meme kanseri olmam fikri malesef erkeklerde çok yaygındır. Erkeklerin meme kanseri olma riski kadınlara göre oldukça düşüktür. Ancak bu erkek cinsinin meme kanseri olmayacağı anlamına gelmemektedir. Hastalarımızdan da anladığımız kadarıyla meme kanserinin erkekte görülmeyeceği düşüncesi, erkek meme kanseri hastalarının oldukça geç müracaatlarına neden olmaktadır. Bu da tedavide başarı şansının düşmesine yol açmaktadır. Bu nedenlerden dolayı memesinde şişlik, meme ucunda akıntı, anormal bir görüntü, meme ucunda içe çekilme gibi bir görüntünün olması gibi şikayetleri olan hastaların, bir an önce genel cerraha müracaat etmeleri ve hastalıklarını açığa çekmeleri gerekir. Çünkü altından meme kanseri çıkabilir” şeklinde konuştu.
' KADIN DOĞUM HAPLARI MEME KANSERİ SEBEBİ '
Kadın doğum haplarının düşük de olsa meme kanserine yol açabildiğini ifade eden Girgin, bu nedenle de bu hapların beş yıldan fazla kullanılmasını tavsiye etmediklerini dile getirdi. Girgin, “Doğum kontrol hapları meme kanseri yapar mı? Düşük de olsa böyle bir risk vardır. Bu nedenle de biz bu hapların beş yıldan fazla kullanılmasını önermiyoruz. Kişi kullanmak zorunda olsa bile biz bu süreden fazla kullanılmasını önermiyoruz” ifadelerini kullandı.
Diğer kanser türlerinde olduğu gibi meme kanserinde de erken teşhisin hayat kurtardığını belirten Girgin, sık sık meme taramalarının yapılması gerektiğini ifade etti. Girgin, “Hücrelerin anormal ve kontrolsüz çoğalmasına kanser diyoruz. Meme kanseri, ülkemiz ve tüm dünyada en sık görülen kanser türüdür. Bu nedenle de meme kanseri bayanlar için dikkatle kontrolünün gerektiği kanser türüdür. Sık görülmesi nedeni ile takibi ve taramasının sürekli olarak yapılması gereken bir hastalık grubudur. Diğer tüm kanser türlerinde olduğu gibi meme kanserinde de erken teşhis hayat kurtarır. Biz hekimler olarak doğurganlık yaşının başlamasının ardından kendi kendine muayeneler ile taramaların yapılması taraftarıyız. Bu yaş aralığı 20 ila 40 yaş aralığıdır. 40 yaşından sonra yılda bir kez mamografi taraması yapılmalıdır” diye konuştu.
Doktorlar Erkekleri Meme Kanserine Karşı Uyardı
İLGİLİ VİDEOLAR
Gizli kalmış tarihi kalıntılar gün ışığına çıkacak
27 Ağustos 2021 Cuma
Üniversite adayları zorlu parkurda zamana karşı yarıştı
26 Ağustos 2021 Perşembe
Akbaşlarla karşılaşan köstebeğin zarar görmemesi için böyle çabaladı
26 Ağustos 2021 Perşembe
Ordu’da 900 yataklı şehir hastanesi yükseliyor
21 Ağustos 2021 Cumartesi
28 Şubat mağduru, darbeci paşalara verilen ceza kesinleşince gözyaşlarını tutamadı
20 Ağustos 2021 Cuma
Öğretim üyesi direksiyon başında kalp krizi geçirdi
19 Ağustos 2021 Perşembe
Türk akademisyenden büyük başarı, dünyada Türkiye’yi temsil edecek
19 Ağustos 2021 Perşembe
Kadıköy Marmara Depremi'ni 24 saat süren bir programla andı
17 Ağustos 2021 Salı
'Yanan alanlara habitatı değiştirecek ağaç dikilmemeli'
12 Ağustos 2021 Perşembe
İğne oyası dünya vitrininde
9 Ağustos 2021 Pazartesi