Coca-Cola Şirketi, 60 yılı aşkın bir süreden sonra ilk defa Myanmar’a Coca-Cola ürünleri sunuyor.

Burma olarak da bilinen ve dünyaya açılma süreci yaşayan Myanmar’a ilk ürün teslimatı The Coca-Cola Company Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Muhtar Kent tarafından yapıldı. Yakın zamanda bölgede bir şişeleme tesisi kurulması için de çalışmalar yürüten Coca-Cola, bunun yanı sıra Myanmar’daki girişimci kadınları destekleme amaçlı projelere katkıda bulunuyor.

Yangon, Myanmar’ı ziyaret ederek ilk Coca-Cola ürününün teslimatını yerinde gözlemleyen The Coca-Cola Company Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Muhtar Kent; “Coca-Cola Şirketi, yıllardır bulunduğu her ülkede toplumsal dokunun bir parçası oldu. İş yaptığımız her noktada çalışanlarımız, ekonomik değer yaratmaya ve sürdürülebilir toplumlar inşa etmeye çalışıyorlar. Myanmar halkıyla birlikte daha iyi bir geleceğin inşasında rol alma fırsatına bir kere daha sahip olmak bizler adına bir ayrıcalık” dedi.

Myanmar’a ürünlerini Pinya Manufacturing Co Ltd. aracılığı ile dağıtan Coca-Cola, global uzmanlığını yerel alkolsüz içecek şirketi Pinya’nın imkanlarıyla birleştirecek bir şişeleyici tesisinin kurulması üzerine de çalışıyor. Ürünlerin bir an önce ülke genelindeki tüketiciyle buluşturulabilmesi için Pinya ile gerçekleştirilen ilk dağıtım anlaşmasını takiben en kısa sürede yerel üretime geçilmesi amaçlanıyor.

Haziran ayında, Coca-Cola Vakfı, Pact isimli sivil toplum kuruluşuna, ülke çapında kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesine ve iş yaratma girişimlerine destek vermek üzere, 3 milyon Dolarlık bir bağış yaptığını duyurmuştu. Muhtar Kent, Yangon’a yaptığı ziyaret sırasında, Pact temsilcileriyle de görüşerek WORTH isimli kadın girişimcilik programının uygulanması için yapılan plan ve hazırlıkları inceledi.

Pact’ın Myanmar’daki çalışmaları, Coca-Cola’nın 5by20 olarak da bilinen ve 2020 yılına kadar 5 milyon kadının ekonomik anlamda güçlendirilmesini hedefleyen global programıyla da örtüşüyor. WORTH, öncelikle kadın girişimcilere finansman sağlayacak. Coca-Cola ise program kapsamında dükkan sahibi ve Coca-Cola dağıtıcısı olmak isteyen kadın girişimcileri tespit edip onlara gerekli desteği sağlamayı hedefliyor.

Coca-Cola’nın global teması olan “Mutluluğa Kapak Aç”, Yangon genelindeki açık hava reklamlarıyla tüketicilerin beğenisine sunuldu. İnsanları bir araya getirmek ve mutluluğu paylaşmak gibi markanın temel değerlerini konu alan reklamlar, Myanmar halkını daha iyi bir gelecek için el ele vermeye çağırıyor .

Dünya Gıda Programından Arakana Yardım

BM ' ye bağlı olarak çalışan Dünya Gıda Programı (WFP) Arakan ' a gıda yardımı yapıyor. Programın yardımlarından Müslüman halkın ne kadar istifade ettiği ise bilinmiyor. Myanmar ' ın Arakan bölgesinde aylardır devam eden iç karışıklıklardan dolayı on binlerce insan evlerini terk etmek ve sefalet içerisinde yaşamak mecburiyetinde kalıyor. Bölgenin çoğunluğu olan Budist halk azınlık olan Müslüman halka zulmediyor. Budistler ayrıca kendi aralarında da çatışıyorlar. Tam bir felaket ve sefalet bölgesi olarak iyice istikrarsızlaşan Arakan ' da Myanmar Devleti de meseleleri çözmekte acziyet gösteriyor.

YARDIMLARDAN MÜSLÜMAN HALK NE KADAR YARARLANIYOR?

BM ' ye bağlı olarak çalışan Dünya Gıda Programı ise Arakanlı on binlerce insana yiyecek tedarik ediyor. Evlerini terk ederek Arakan ' ın merkez şehri Sittwe civarındaki kamplarda toplanan zor durumdaki insanlara tahıl mamülleri gibi ana gıda maddeleri nakliyatı yapan BM destekli programdan Müslüman halkın ne kadar istifade edebildiği ise bilinmiyor.

Programın sözcüsü Frances Kennedy bizzat Arakan ' daki gıda yardım nakliyatını yerinde izliyor. “Bu program ile önümüzdeki aylarda bölgedeki yüz bin evsiz insana toplam 11 milyon dolarlık yardım yapmayı planlıyoruz” diyen Kennedy, gıda ihtiyacı yüksek olan hamilelere, yeni doğum yapmış olan annelere ve çocuklara öncelik verdiklerini, yağ hariç her türlü ana gıda malzemesini bölge kamplarındaki aç insanlara ulaştırmaya çalıştıklarını belirtti.

Bilindiği gibi, Arakanlı Müslümanlar senelerdir zaman zaman kendilerine zulmeden devlet destekli Budist gurupların taarruzlarının Haziran 2012 ' de tekrar alevlenmesinden ötürü evlerini terk ederek komşu Bangladeş ' e iltica etmeye başlamışlardı. Bangladeş ' in Arakanlı mülteci Müslümanların çoğunu kabul edememesinden ötürü ortada kalan on binlerce Arakanlı Müslüman evsiz bir şekilde zor tabiat şartları ve açlıkla mücadele ederek hayatta kalmaya çalışıyor. Türkiye ' den üst düzey mercilerin Arakan ' a gerçekleştirdikleri ziyaret ile dünyanın dikkati çekilen şiddet ve felaketler bölgesi için Türkiye ' de bazı vakıflar da harekete geçmişti. Geçtiğimiz Kurban Bayramı ' nda Türkiye ' de toplanan binlerce kurban bağışını İnsani Yardım Vakfı İHH Arakan Müslümanlarına ulaştırmıştı.

İLGİLİ DİĞER VİDEOLAR

Arakan Müslümanları

2 Kasım 2012 Cuma

Arakan Müslümanlarına saldırı

29 Ekim 2012 Pazartesi

Arakan Müslümanlarının dramı

27 Ekim 2012 Cumartesi

Myanmarlı muhalif lider ABD'de

20 Eylül 2012 Perşembe

Arakan'a güvenli bölge çağrısı

5 Eylül 2012 Çarşamba

Arakan'da Türkiye Sevgisi

3 Eylül 2012 Pazartesi

Arakanlılar'a İnsani Yardım

31 Ağustos 2012 Cuma

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile