Cam üfleme sanatından detay
-Cama şekil verilmesi
-Sanatçılardan detay
-Esma Deniz ile Röportaj
-Metin Eker ile röportaj
-Norveçli cam üfleme sanatçısı Ondrej Notovtny ile röportaj
-Genel görüntü
( SAMSUN -HD)- “Ateşin Ucundaki Sanat; Cam Üfleme Sanatı ile Kültürlerin Buluşması” SAMSUN
- Samsun’da düzenlenen “Ateşin Ucundaki Sanat; Cam Üfleme Sanatı ile Kültürlerin Buluşması” etkinliğine katılan dünyaca ünlü cam üfleme sanatçıları hünerlerini sergiledi. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) bünyesinde faaliyetlerini sürdürmekte olan Samsun AB Bilgi Merkezi tarafından, “Türkiye’de AB Bilgi Merkezleri Ağı’nın Desteklenmesi Projesi” kapsamında, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Cam Bölümü ortaklığında, “Ateşin Ucundaki Sanat; Cam Üfleme Sanatı ile Kültürlerin Buluşması” etkinliği gerçekleştirildi.
“Avrupa Kültürel Miras Yılı” kapsamında düzenlenen etkinlik kapsamında Çek Cumhuriyeti’nden gelen Norveçli Ondrej Notovtny ve Hollandalı Douwe Christian Maaş üç gün boyunca konuk edilecek ve gerçekleştirilecek organizasyon ile atölye çalışmalarına katıldılar. Yabancı sanatçılar bugünden itibaren cam sanatı yaparak kültürleri birleştirmeye başladı.
İki gün sürecek atölye çalışmaları ile yaklaşık 200 kişilik bir öğrenci grubu da sanatçılar ile deneyimlerini paylaşma imkanı yakalayacaklar. Atölye çalışmalarında ise Osmanlı döneminden ortaya çıkarak günümüze kadar gelen çeşmibülbül cam üfleme yapımı örneklerine yer verilecek. Proje hakkında bilgiler veren TSO AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Esma Deniz, “Samsun TSO olarak AB etkinlikleri düzenliyoruz. Bugünkü etkinliğimiz de Avrupa Miras Yılı kapsamında gerçekleştirdik. Sıcak cam sanatı aslında Avrupa’dan doğmuş ancak Türk ustaların ellerinde Türk kültürünün çeşitli özelliklerinin katılmasıyla başka bir hale dönüşmüştür. Biz bugün özellikle çeşmibülbülü ziyaretçilere tanıtıp, cam sanatının güzelliğini vurgulamak istiyoruz. Çünkü çeşmibülbül, bizim kültürel miraslarımızdan en önemlilerinden birisidir” dedi.
Farklı kültürlerin Samsun’da sentezlendiğini ifade eden OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Eker, “TSO, AB projeleri kapsamında işbirliği yaparak bir proje gerçekleştirdi. ‘Ateşim Ucundaki Sanat, Kültürlerin Buluşması’ ile cam sanatı anlatılmaya çalışılacak. Zaten bizim cam sanatı kültürümüz geçmişte de vardı. Bizim kültürümüzün özellikleri ile Batı’dan gelen sanatçıların kültürel özelliklerini bir harmanlama yapıp, cam atölyemizin performansını görme şansımız da olacak. Ortaya çıkan ürünleri de sergileyeceğiz. Samsun’a böyle bir etkinlik yaşatmaktan dolayı mutluyuz. Bu etkinlik öğrencilere ve vatandaşlarımıza açık olacak. Bu etkinliğin daha büyüğünü yapmak için çalışacağız” diye konuştu.
Türkiye’de sanat icra etmekten oldukça memnun olduklarını vurgulayan Norveçli cam üfleme sanatçısı Ondrej Notovtny, “Türkiye harika bir ülke. İnsanlarınız, çok candan ve harika çalışıyorlar. Ben figürler üzerine çalışıyorum. Daha çok politik figürler yapıyorum. Zıt renklerle çalışmayı çok seviyorum. Büyük parçalar yapıyorum. Türkiye’de sanatımızı yapmaktan çok mutluyuz” şeklinde konuştu.
3 gün sürecek etkinliğin ilk 2 günü atölye çalışmalarıyla geçecek.
Dünyaca ünlü cam üfleme sanatçıları Samsun’da hünerlerini sergiledi
İLGİLİ VİDEOLAR
Bursa’da zafer coşkusu uçurtmalarla yaşandı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Bursa’da zafer coşkusu uçurtmalarla yaşandı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Tarihi Murat Köprüsü Karakolu hizmete açıldı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Kaçkar Dağı'na '30 Ağustos' tırmanışı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Kahramanmaraş’ta down sendromlu çocukların 30 Ağustos coşkusu
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Başkent'te 30 Ağustos Zafer Bayramı kortej yürüyüşü
30 Ağustos 2021 Pazartesi
TADDEF 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Karabağ Zaferi anısına ücretsiz kitap dağıttı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
30 Ağustos Zafer Bayramı’nda komandolar caddeleri inletti
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Pamela, Bilecik'te hayranlarıyla bir araya geldi
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Vahit Emre Savaş: 'Avrupa Şampiyonası'nda terimizin son damlasına kadar mücadele edeceğiz'
30 Ağustos 2021 Pazartesi