inceleme yapan heyet
-Ankara Üniversitesi Ekoloji ve Çevre Biyolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Latif Kurt'un açıklaması
-Detaylar
( BURDUR )- Ankara Üniversitesi Ekoloji ve Çevre Biyolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Latif Kurt:- "Belki de insanlığın önemli sorunlarına çözüm bulacak genetik bir kaynak, bir rezerv özelliği taşıyor" BURDUR
- Burdur'un Yeşilova ilçesindeki beyaz kumsalı ve turkuaz rengi suyunun güzelliğiyle "Türkiye'nin Maldivleri" olarak ünlenen Salda Gölü'ne girilmesi yasaklanmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından göl çevresinde yetişen iki sığırkuyruğu bitki türü koruma altına alındı. Ankara Üniversitesi Ekoloji ve Çevre Biyolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Latif Kurt, Salda Gölü kıyısında yaptığı açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğüyle Salda Gölü'nü koruma çalışmalarını yürüttüklerini söyledi.
Kurt, gölde başlatılacak Biyoçeşitlilik Araştırma Projesi ile bu bölgenin biyolojik çeşitliliğinin ortaya çıkarılacağını açıkladı.
Ankara Üniversitesi Ekoloji ve Çevre Biyolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Latif Kurt, daha önce Salda Gölü çevresinde tespit ettikleri dünyada sadece Salda Gölü çevresinde bulunan iki tür sığırkuyruğu(verbascum) bitkisinin olduğunu, Salda Sığırkuyruğu ve Salda Bataklık Sığırkuyruğu bitkilerinin bulunduğu Beyaz Adalar Bölgesindeki alanların etrafının ahşap bariyer ve halatlarla çevrildiğini söyledi.
Kurt "Bu türler milyarlarca yıllık evrimsel süreçte oluşmuş, çevrilen alanların başına bilgilendirici levhalar da asıldı. Dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmayan bu bazik topraklarda lokalite olmuş. Belki de insanlığın önemli sorunlarına çözüm bulacak genetik bir kaynak, bir rezerv özelliği taşıyor. Salda, biyojeolojik oluşumlarının yanı sıra biyoçeşitliliği açısından da ön plana çıkıyor" dedi.
İki tür sadece Salda kıyısında bulunuyor. Biyoçeşitlilik bakımından son derece önemli olan bu türlerin korunmasını Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce önemsediğine vurgu yapan Kurt, şöyle konuştu.
"Her iki tür de dünyada sadece Salda Gölü'nün çevresinde 100 ila 200 metrekarelik çok lokal alanlarda yayılış gösteriyor. Bu türlerin etrafı koruma bantlarıyla çevrildi. Bilgilendirici levhaları yapıldı, ayrıca bu iki türün tohumları toplanarak tohum yem bankasına ulaştırılacak. Gelecek kuşaklara ulaştırılması için bu türlerin popülasyonunun alanda genişletilme çalışmaları sürüyor. Bu türlerin korunması son derece önemli. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum başta olmak üzere Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve teknik ekip bu türleri koruma altına aldı. Kurt, Salda Gölü çevresinde yürütülen koruma çalışmalarının dünya ölçeğinde bir çalışma olduğuna değinerek buradaki biyojeolojik oluşumların yaklaşık 4 milyar yıllık bir süreçte ortaya çıktığını kaydetti.
Bakterilerin kayaçlarla oluşturduğu "stromatolitler" denilen fosil oluşumların dünyada yaşamın başlangıcı hakkında ipuçları verecek son derece önemli oluşumlar olduğuna da değinen Kurt, "Bu nedenle Salda Gölü'nün Beyaz Adalar bölümü bir tür açık hava müzesi şeklinde bilimsel araştırmalar için korunuyor" dedi.
Dünyada sadece Salda Gölü kıyısında bulunan iki bitki türü koruma altına alındı
İLGİLİ VİDEOLAR
Yerli aşı TURKOVAC’ın uygulandığı 10 gönüllüde bir yan etki görülmedi
28 Ağustos 2021 Cumartesi
Adalet Bakanı Gül, Gaziantep Adli Tıp Grup Başkanlığının açılışını gerçekleştirdi
27 Ağustos 2021 Cuma
'Tarihi Ulucami ve Çevresi Millet Bahçesi' projesinin ihale tarihi belli oldu
26 Ağustos 2021 Perşembe
2 bin yıllık antik kentin ilk bilimsel araştırması başladı
26 Ağustos 2021 Perşembe
Aşı ile birlikte anneden bebeğe geçen antikorlar bebeği de koruyor
26 Ağustos 2021 Perşembe
Bursa’da ilk defa yapılan ozaki ameliyatıyla hayata tutundu
24 Ağustos 2021 Salı
Nemrut Krater Gölü'nde yaşayan ayılar gece görüntülendi
20 Ağustos 2021 Cuma
Bilim Kurulu Üyesi Yavuz ateş püskürdü: 'Şarlatanlar'
19 Ağustos 2021 Perşembe
Türkiye'de satışa sunulan maskelerin mikrobiyal temizlik testi bu merkezde yapılıyor
18 Ağustos 2021 Çarşamba