E-Faturaya Geçişte Son Başvuru Tarihi 1 Eylül

E-Faturaya Geçişte Son Başvuru Tarihi 1 Eylül . Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından hatırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında e-fatura ve elektronik defter kullanma zorunluluğu getirilen mükelleflerin en geç 1 Eylül 2013'e sisteme geçmek için başvuru yapmaları gerektiğini belirtildi.

Elektronik Bilgi Güvenliği A.Ş. (E-GÜVEN) Genel Müdürü Can Orhun, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bazı mükelleflere elektronik fatura ve elektronik defter kullanma zorunluluğu getirildiğini anımsattı. İşletmelerde verimliliği ve etkinliği artıran elektronik fatura (e-fatura) uygulamasına Kuzey Avrupa ülkelerinin 1980'lerde başladığını ve uygulamada yüzde 99 oranını yakaladıklarını, Latin ülkelerinin ise e-fatura uygulamasını 2000'lerde başlattığını ve yüzde 90 seviyelerine ulaştıklarını vurgulayan Orhun, elektronik hizmet seçeneklerine yatırım yapan bir ülke olan Türkiye'de ise bu konuda çok geç kalındığına dikkat çekti.

Söz konusu kapsama giren mükelleflerin 1 Eylül 2013 tarihine kadar sisteme geçmek için başvurmaları gerektiğini vurguladı. Uygulamaya başlama tarihinin ise 1 Ocak 2014 olduğuna işaret eden Orhun, e-fatura başvurusunu henüz yapamamış şirketlerin başvurularını e-imza ve mobil imzayla hızlı ve kolay bir biçimde yapabileceklerine dikkat çekti.

E-GÜVEN Genel Müdürü Can Orhun, e-fatura uygulamasına elektronik ortamda e-imza veya mobil imza ile başvuruda bulunmak isteyen şirketlerin www.efatura.gov.tr adresi üzerinden işlem yapabileceklerini belirtti. Orhun, “Yasayla e-fatura kullanması zorunlu olan veya bu hizmetten faydalanmak ve başvurusunu elektronik ortamda iletmek isteyen şirketlerin yetkilileri, öncelikle www.efatura.gov.tr portalında yer alan e-fatura başvuru formunu eksiksiz biçimde doldurmalı. Ardından sahip oldukları e-imza veya mobil imza ile bu formu onaylamaları yeterli olacaktır. Ayrıca, başvuru sonrası GİB'in e-fatura sistemini kullanmaya başlayacak şahıs şirketleri e-imzayla, diğer firmalar ise mali mühür ile faturalarını gönderebilecekler.” dedi.

Bakan Mehmet Şimşek, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, e-fatura kullanma zorunluluğu getirilen mükelleflerin, sonradan herhangi bir cezai durumla karşılaşmamaları açısından en geç 2 Eylül'e kadar uygulamaya başvurmaları ve yıl sonuna kadar da fiilen e-fatura uygulamasına geçmeleri gerektiğini bildirdi.

Söz konusu mükelleflerin, belirlenen tarihe kadar e-fatura sistemine başvuruda bulunmamaları halinde düzenlemiş oldukları kağıt faturaların, ilgili tebliğ hükümleri çerçevesinde hiç düzenlenmemiş sayılacağını anlatan Şimşek, bu mükelleflere vergi kanunlarında yer alan cezai hükümlerin tatbik edileceğini ifade etti.

Şimşek, şunları kaydetti:


' Bakanlığımızca yapılan analiz çalışmalarıyla e-fatura uygulamasına geçmesi gereken mükellefler tespit edilmiştir. Tespit edilen bu mükelleflere geçtiğimiz haftalarda konu hakkında bilgilendirme mektupları ve e-postalar gönderilmiştir. Başvuru süresinin bitmesine son 4 gün kala e-fatura sisteminden faydalanmak için başvuruda bulanan mükellef sayısı 15 bini aşmış olup 2 Eylül 2013 Pazartesi günü akşamına kadar başvurular alınmaya devam edilecektir. Mükelleflerimiz isterlerse www.gib.gov.tr adresinden elektronik ortamda, isterlerse de kağıt ortamında e-fatura sistemine başvurabilirler. Elektronik ortamda başvuru işlemi yaklaşık 5 dakika sürmektedir. Son gün hatlarda yaşanabilecek yoğunluk dolayısıyla mükelleflerimizin başvurularını bir an önce yapmaları faydalı olacaktır. '

Şimşek, başvurularını süresinde yapan mükelleflerin, sistemlerini e-fatura sistemine entegre etmek için yıl sonuna kadar 4 aylık süreleri olduğunu da sözlerine ekledi.

E-FATURA NEDİR?

E-Fatura (elektronik fatura), Vergi Usül Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu'na göre, tutulması zorunlu olan faturaların elektronik ortamda oluşturulmasını, kaydedilmesini, saklanmasını ve ibraz edilmesini sağlayan Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yönetilen bir platformdur. E-imza ve mali mühür uygulamalarını içeren ve kağıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahip olan e-fatura, içeriğin bütünlüğünü ve değişmezliğini garanti altına alarak,satıcı ve alıcı arasındaki iletiminin merkezi bir platform (GİB) üzerinden yapılmasını ve özellikle vergi kaçaklarının ve kayıplarının önüne geçmeyi amaçlıyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile