Edremit yeşil çizik zeytin detayı
-Ali Yılmaz Diker röp.
-üretim detayları
( BALIKESİR ) BALIKESİR
- Balıkesir’in Edremit ilçesinin coğrafi işaretli ürünleri arasında yer alan Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini üretimi başladı.
Zeytin ve zeytinyağının önemli merkezlerinden birisi olan Edremit ilçesinde geçtiğimiz yıllarda coğrafi işaret alarak tescillenen zeytin üretimi devam ediyor. 3 milyon zeytin ağacının bulunduğu Edremit’te Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini hakkında bilgi veren Edremit Ziraat Odası Başkanı Ali Yılmaz Diker, “Edremit Körfezinde 10 milyon zeytin ağacı var. Bunlar çoğunluk ile Edremit yağlık dediğimiz, bu bölgeye has bir zeytin çeşididir. Edremit ilçemizde ise 3 milyon civarında bir ağaç sayımız vardır. Bu Edremit yağlık çeşidini ilk hasada başladığımız günlerde kırma yaparız. Kırmadan sonra zeytin biraz daha yağlandığı zaman ve yeşilken topladıklarımızı havuzlara ıslarız. Doğal bir şekilde havuzlarda çok az tuzlu su ile fermente ederek bekletiriz. Bu fermente edilen zeytinler kalitesine, standardına ve vasfına göre yeşil çizin zeytin olarak üretilir” dedi.
Yeşil çizik zeytininin tescilli bir ürün olduğunun altını çizen Başkan Diker, “Şu an Türkiye’de Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini aranan bir çeşit. Aranan bir özelliğe sahip. Bunun bu özelliğinden dolayı bizlerde Edremit Ticaret Odası ile birlikte hareket ederek Edremit Körfezi yeşil çizik zeytininin coğrafi işaretini almış bulunuyoruz. Bu zeytini bu şekilde tüketicinin beğenisine sunuyoruz” diye konuştu.
Edremit Körfezi'nde yeşil çizik zeytin üretimi başladı
İLGİLİ VİDEOLAR
Beşiktaş, Umut Meraş'ı kadrosuna kattı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Muş'ta silajlık mısır hasadına başlandı
29 Ağustos 2021 Pazar
Üniversiteli Burçin mezun olup çiftçiliğe başladı, ilçedeki ilk mango hasadını yaptı
29 Ağustos 2021 Pazar
Gümrük kapılarında kaçakçılığa geçit yok
28 Ağustos 2021 Cumartesi
Bu kafeye 18 yaş altı ve kilolular giremiyor
28 Ağustos 2021 Cumartesi
İnönü'nden esinlendi, evini Atatürk portreleri sergisine çevirdi
28 Ağustos 2021 Cumartesi
Şanlıurfa’da acı telaş sürüyor
28 Ağustos 2021 Cumartesi
Antalya'da sezonun ilk domates fidanları toprakla buluştu
28 Ağustos 2021 Cumartesi
Samsun'un süpürgeleri Türkiye'yi süpürüyor
28 Ağustos 2021 Cumartesi
“Zeytinin Babası” gözyaşlarıyla son yolculuğuna uğurlandı
27 Ağustos 2021 Cuma