Bozaada açıklarında 6.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem Çanakkale, İstanbul ve İzmir'de şiddetli şekilde hissedildi.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden alınan bilgiye göre, Ege Denizi'nde, Bozcaada'nın 50 kilometre açıklarında, saat 16.16'da, 6.2 büyüklüğünde orta şiddette deprem oldu.
Deniz tabanının 8,4 kilometre altında meydana gelen sarsıntı, İstanbul, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'ın da aralarında bulunduğu Ege ve Marmara bölgelerindeki bazı illerde de hissedildi.
Deprem nedeniyle Ege Bölgesi'nde yer yer telefon kesintileri meydana geldi. İzmir ve Çanakkale'de paniğe kapılan vatandaşlar ev ve işyerlerinden uzaklaştı.
Çanakkale Valisi Tuna: Şu ana kadar herhangi bir can kaybı yok
Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Ege Denizi'nde Bozcaada açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğünde depremde, şu ana kadar herhangi bir yaralanma ya da can kaybının olmadığını söyledi.
Depremin İstanbul ve İzmir'den de hissedildiğini bildiren Tuna,''Şu anda herhangi bir yaralanma ya da can kaybımız yok. Değerlendirmeler devam edecek, soruyoruz herhangi bir şey var mı? diye. AFAD birimlerimiz bu konuda çalışıyor'' dedi.
Bursa Valisi Harput: Sıkıntılı bir haber aksetmedi
Bursa Valisi Şahabettin Harput, depremin Bursa ve ilçelerinde de hissedildiğini belirterek,''Şu ana kadar sıkıntılı bir haber aksetmiş değil. Devletin tüm kurumları üzerine düşeni yapıyor. Vatandaşlarımıza sakin olmalarını tavsiye ediyorum'' diye konuştu.
Bağımsız bir deprem
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aydın Büyüksaraç,''Bu deprem beklenilen büyük depremin devamı değil. Bağımsız bir deprem, öncü bir deprem de değil'' dedi.
Ege Depremi Marmarayı Tetikler Mi?
Kandilli Rasathanesi'nde bir basın toplantısı düzenleyen Doğan Kalafat, gazetecilerin dün yaşanan depreme ilişkin sorularını yanıtladı.
Depremin meydana geldiği fayın hareketli bir fay olduğunu ve yaşanan depremin bir sürpriz olmadığını söyleyen Kalafat, “Daha öncesinde özellikle aletsel kayıt döneminde önemli deprem üretmiş faylar. Dolayısıyla burası deprem açısından yoğun olan bir yer. Bu fayın çalışması çok normal, olağan bir olgu. Burada herhangi bir sürpriz yok. Bu daha önceki yapılan bilimsel çalışmalarla tutarlıdır. Bunun herhangi bir şekilde Marmara ya da İstanbul yakınlarında büyük depremi tetiklemesi söz konusu değil” dedi.
Yaşanan depremler sonrasında yoğun bir fay aktivitesinin yaşanabileceğine dikkat çeken Kalafat, “Van'da yaşanan deprem sonrasında oradaki bütün denge bozuluyor. Zaman içerisinde komşu faylar da tetiklenip kırılabiliyor. Bu depremi sürpriz olarak karşılamamız lazım. Böyle bir coğrafyada yaşıyorsanız bunlar olacaktır. Fay tartışmasından ziyade bütün enerjimizi depreme dayanıklı binalar ve deprem bilinçli bir toplum olma konusunda kullanmamız lazım” diye konuştu.
Kalafat, bir depremin önceden belirlenebilmesinin mümkün olmadığını belirterek, “Bir depremin önceden belirlenmesi mümkün değil. Yer bilimciler nerede depremin olabileceğini ve büyüklüğünü kestirebiliyorlar ama ne zaman olacağı konusunda tahmin mümkün değil.
Yapabildiğimiz şey elimizdeki kataloglara bakarak o bölgedeki büyük depremleri tekrarlanmalarına bakmak. Bunlar tamamen istatistik metotlar ve geniş hata payları içeriyor.'Deprem olsun dışarı çıkalım'dan ziyade'depreme dayanıklı binalarda oturalım' dememiz gerekir” dedi.
Kalafat, depremin denizde olmasının bir avantaj olduğunu belirterek, “Eğer karada olsaydı az da olsa yıkıma ve can kaybına neden olabilirdi. Deprem merkezi denizde olduğu için bu bizim için avantaj. Dolayısıyla olumlu bir şeklide değerlendirmek lazım. Yoğun artçılar olacaktır. Bunların sıklıkları bir müddet daha devam eder. Depremin olduğu bölge Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Batı Anadolu Fay Hattı arasında kalmış bir geçiş bölgesi. Kuzey Anadolu fayından etkilendiğini söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.
İLGİLİ DİĞER VİDEOLAR
Kandilli'den iyi haber
10 Ocak 2013 Perşembe
Ege yine sallandı
10 Ocak 2013 Perşembe
Marmara'yı tetiklemeyecek
10 Ocak 2013 Perşembe
Marmara'yı rahatlatan açıklama
10 Ocak 2013 Perşembe
Ege Denizi'nde deprem
10 Ocak 2013 Perşembe
Kandilli'den açıklama
10 Ocak 2013 Perşembe
Ege'de artçılar sürüyor
10 Ocak 2013 Perşembe
''İstanbul depremi tetiklenmez''
10 Ocak 2013 Perşembe
Kandilli'den kritik açıklama
10 Ocak 2013 Perşembe
6.2'lik korkutan deprem
10 Ocak 2013 Perşembe
Deprem karada olsaydı fenaydı
10 Ocak 2013 Perşembe
88 artçı deprem oldu
10 Ocak 2013 Perşembe
Türkiye neden sallanıyor?
10 Ocak 2013 Perşembe
Deprem uzmanları bölündü
10 Ocak 2013 Perşembe
Ege'de deprem
9 Ocak 2013 Çarşamba