Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, son olarak 2011 yılı mayıs ayında TV canlı yayınına konuk olmuştu. Kanal7 ekranlarında konuşan başbakan Erdoğan 13 ay sonra ATV A Haber ortak yayınına konuk oldu. İşte Erdoğan'ın açıklamalarının satır başları..

İNGİLTERE'NİN IRA İLE MÜCADELESİ

'Ben bugünkü görüşmedeki olumlu havanın sürmesini arzu ediyorum. Yumurta küfesi bizim sırtımızda. Tony Blair bana anlattı. 'İRA ile mücadele biz muhafazakarların büyük desteğini aldık' dedi. Onlar 800 kişi ile mücadele ediyor bizimkisi öyle değil. '

'MİLİ GELİR 25 BİN DOLARA ÇIKSIN '

'Miting meydanları bu üslup noktasını tahrik etmesin. Bizim ortak paydamız Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesine yükseltmektir. Benim vatandaşımın kişi başına milli geliri 25 bin dolara kadar çıksın. Bu millette bu potansiyel var. '

'Dürüst olacağız. Bize bir öneri paketiyle gelmediler. Uzlaşma komisyonu baştan çöktü ama gelin biz CHP ve AK PArti olarak adımlarımızı atalım. '

'Bizim yapmakta olduğumuz şeyler var. Terör örgütünün parlamentodaki uzantısı kendilerine gelen talimatlar çerçevesinde çalışıyor. Bunlar demokratik hayata İrlanda'da olduğu gibi katılamıyorlar. '

'Biz şu anda ana muhalefet iktidar birlikte çalışmaya başlasak diğer muhalefet nasıl işin yanlış noktasında olduğunu görecek. Ben baştan beri söylüyorum benim ön yargım ön kabulüm yok. Somut adımları birlikte atalım. '

'Habur BDP ve PKK'nın provokasyonuna kurban gitti. Biz özellikle Mahmur Kampı'ndakilerinin dönmesine imkan sağlamak istedik. Bunu kalkıp da siyasi istismar yapmayı da muhalefete yakıştıramam. Habur'daki niyetimiz çok açık ve netti. '

"Uludere olayı farklı zeminlere çekliyor. Biz bu güne kadar bu tarz olayların üzerini asla örtmedik örtmeyiz. Ama burada bir hassasiyeti dikkatlice değerlendirmemiz gerekli. Bu terör bölgesinde kaçakçılar gelip gidiyor. Ama unutmayın ki biz Gediktepe, Hantepe yaşadık. Katırlarla doçkalar taşındığında o katırlar bombalanmadığı için bu olaylar yaşandı."

Biz 'çoban sandık katır sandık' diyen komutan haftalarca istismar edildi.

"Ben Uludere'deki olayın DVD'lerini izledim. Zaten giyim kuşam neredeyse hemen hemen aynı. Bir defa anlık istihbarat yok. Sağ kalanlardan bir tanesinin yaptığı bir açıklama var. 'Sınıra 5 km kala atışları duyduk ama biz devam ettik' diyor."

"Atışlar duyuluyor ama devam ediliyor. Uçaklar da devam ediliyor diye atmaları gereken adımları atıyorlar. Genelkurmay Başkanım dahil olmak üzere burada bir hata var."

"Hatanın yanında atılması gereken adımları attık. Ama burada illa faili kim bir tutturmayı malum partiler istismar meselesi yapıyorlar. Biz soruşturma süresince bekleyeceğiz."

"Efendim 'niye süratle neticelendirmiyorsunuz' diyorlar ama her dava gibi bu dava da sürüyor."

"KAÇAKÇILIĞIN BAŞINDA TERÖR ÖRGÜTÜ VAR"

"Başbakan niye Dersim'deki gibi özür dilenmiyor diyorlar. Ama emin olunki o ifadeyi kullansak dahi istismardan vazgeçmeyecekler. Biz tazminatı arttırdık ama biz kanın değerini parayla ölçmeyiz diyorlar. Burada bir hata var diyoruz. Bu olay salt bir kaçakçılık olayı değil. Bu kaçakçılığın başında terör örgütünün beslenmesi var. Elde ettikleri kaynak var. Orada bireysel bir kaçakçılık değil örgütsel bir kaçakçılık var"

"BARZANİ ÇOK CİDDİ BİR DURUŞ SERGİLEDİ"

"Irak sınırındaki bütün giriş çıkışlarda sıkıntılar var. 3 tane yeni kapı için adım attık."

"Başta Mesut Barzani olmak üzere bir takım olumlu adımlar atıyor. Her ne kadar istediğimiz noktada değilse de belli adımlar atılıyor. Neçirvan Barzani ile yaptığımız görüşmelerde de olumlu adımları görüyoruz. Irak şimdi ciddi bir sıkıntı var. Sayın Barzani Irak'ta çok ciddi bir duruş sergiledi."

"Orada yeni bir açılım ortaya çıkacak. Kuzey Irak'ın bizimle ilişkilerin geleceğe yönelik olmazsa olmazları var. Özal zamanından beri pasaport yardımları felan da söz konusu. Güneydoğu'da Saddam zulmünden kaçan milyonlarca insanı ağırladık. Ben 94 yılında belediye başkanıyken onlarca TIR'la yardımlar gönderdik."

"Barzani olanlardan rahatsız. Biz silahı bırakmalarını kendilerinden isteyeceğiz. Biz Türkiye ve bizim aramızda sıkıntı olamaz diye bu adımları atacağız dedi. Ülke terki gibi seçeneklerle orada bir takım adımlar atılabilir."

"MİT MÜSTEŞARINI ŞÜPHELİ YAPAMAZSINIZ"

"Özel Yetkili Mahkemeler tartışması MİT Müsteşarımın ifadeye çağrılması ile başladı. Burada yargı her şeyi bir kenara koyup yürütme alanına girme gibi bir adım attı. Siz hangi şartlarda MİT müsteşarını dinleyebilirsiniz bu belli. Şüpheli sıfatıyla çağırırsanız burada her şey alt üst olur. Burada devletin tekerine çomak sokmak gibi olur."

"Benim müsteşarımın kimseye OSLO'da falan bir yazı vermek gibi bir şey söz konusu olamaz."

"Bölücü terör örgütlerinin sitelerinde çıkan yazıları delil olarak iddianameye koyarsanız olmaz. MİT müsteşarım adaya giderken bile 'terörle mücadele konusunda ne yapabiliriz'in mücadelesini veririz diyorlar."

"ALACAKSANIZ BENİ ALIN"

"Ben ilk olarak Emre Bey'le bu süreci başlattım. Yardımcıları olan hanfendi de bu süreçte aynı adımları attı. Burada iyice çizmeyi aşan bir adım atıldı. Bana bağlı olan müsteşarımı alırsanız ben durmam. Ha alacaksanız beni alın. Yargı kalkıp burada yardımcı olmak yerine bu kadar önemli kurumları bir şüpheye sevk ederse nasıl çalışacaklar."

"Ondan sonra siz çalıştıracak insan bulamazsınız. Bu ister istemez 'Biz devlet içinde ayrı bir devletiz' diyerek Cumhurbaşkanı'na kadar herkesi çağırırım diyebiliyor. Çağırdım oldu diyebiliyorlar."

YARGI DEĞİŞİKLİĞİ

"Tutuksuz yargılanabilecekken tutuklu yargılanan insanlar var. Askerdir gazetecidir.."

"Bu süreci bizim çok daha farklı bir şekilde yumuşatarak adımlar artmamız gerekli. Yargıya olan güven artmışken azalmaya başladı."

"Yargıyla ilgili değişikliği karşımıza dikilen bütün partilere rağmen gerçekleştirdik."

'Polis şöyle dövdü, böyle dövdü' diyorlar.. Avrupa'ya bakın dayak nasılmış görün. Bizim polisimiz dayak yiyor. Şehit oluyor...

İdamla ilgili konuları müzakere etmedik. Sadece 5 yıl konusunu görüştük. Önümüzdeki hafta yeniden gözden geçireceğiz. Önergeyle bunlar düzeltilebilir.

Bizim bütün derdimiz, cezaevlerini daha iyi şartlara kavuşturmak, tutuklu sevklerini daha güvenlir ve hızlı kılmak.

SES KAYITLARINA CEZA GELECEK Mİ

"Geçmişten bu yana medya ile alakalı yaşanmış bazı sıkıntılar var. Bunu da Batı standartlarına göre çözmek istiyoruz. Söylediklerinize vakıf olmadığım için birşey diyemem, ama bunları arkadaşlarımla müzakere edeceğim."

BAŞKANLIK SİSTEMİ GEREKLİ Mİ

"Bana göre üç tane başlık var: Başkanlık sistemi, yarı başkanlık sistemi ve partili başkanlık sistemi.. Bir de şimdiki sistem.. Bizim derdimiz rejimle değil, sistemi nasıl verimli kulanabiliriz. Nedense bazıları çok çekiniyor. Neden? Bırakın konuşulsun, tartışılsın. Dünyada bu nasıl çalışıyor, bunun bilinmesinden ne zarar gelir?"

"Şunu net görmek lazım: Partinin mücadelesi olsa (Demokrat-Cumhuriyetçi) bir daha ki seçime gidersin.. Ancak biz böyle düşünmüyoruz. ABD'deki yönetim mekanizması çok daha iyi. Başkanın aldığı yetkiyi çok rahat ve süratli kulanma yetkisi var."

"Cumhurbaşkanı icranın başıdır. Biz sadece teklif ederiz. Bunu çok daha iyi bir noktaya getirmek istiyoruz. Böyle bir adımın atılmasını çok daha isabetli buluyorum. Çünkü artık halkın seçtiği bir Cumhurbaşkanı var."

"Cumhurbaşkanlığı olayı parlamentoda sıkıntıya düştüğü dönemde bir parti, 'şöyle şöyle yaparsanız sizi destekleriz' demişti. Ancak oylamaya bile katılmadılar. Zaten o partiden de eser kalmadı.. Bazıları yazıyor, çiziyor ama ben bunu yaşayarak söylüyorum."

"Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık farklı olduğunda sıkıntılar olabiliyor. Sayın Sezer iyi bir insan ama çoğu kez bize icraatlarımız konusunda engel oldu, zaman kaybettirdi. Şimdiki Cumhurbaşkanımızla uyum içindeyiz. Daha iyi hizmet ediyoruz."

"Aynı düşünceden geldiğimiz için olabilir fakat farklı da olabilir."

Tek parti dönemlerinde ivmemiz yükselmiş ama koalisyonlarda ivmemiz düşmüş, Hiçbir zaman başarılı olamadık. Tek başına iktidarlar gelsin. Olmadı mı düşsün. Bütün mesele başarılıysa devam, değilse düşmüş."

"Bugün Fransa'da da parlamento var. Ama karar alma süreci orada çok hızlı. Biliyorsunuz, rahmetli Özal sürekli tehdit altındaydı..."

EKONOMİ

"Arap Baharı dindikten sonra Türkiye için çok ciddi pazarlar oluşacak. Dünyanın en güçlü firmaları ' nasıl başarılı olduğumuz' soruyorlar. Bu başarıyı kaybetmememiz lazım. Eksiklerimiz muhakkak vardır. Ama bunlara rağmen yol alıyoruz."

"..Eğer bakanlık mamakları, Devlet Bakanlığı olarak kalsaydı, kimlikten başka birşey olmayacaktı.."

YENİ BAŞBAKAN KİM OLACAK?

(Gülerek) Şimdi bu soruda hukuk da var matematik de var..

SEZARYEN

Özel hastanelerde doğumların yüzde 90'ı sezaryen.. devlette yüzde 50.. Halkı buna şartlandırıyorlar. 'buradan kalkamayabilirsin' gibi telkin veya korkutmalarla işi bitirip para kazanıyorlar.."

"İşin başka bir gerçeği de gizli bir nüfus planlaması var. Türkiye'nin yaş ortalaması 29. Bununla devam edersek, 2037'de nüfusumuz yaşlanacak. Avrupa gibi çöküşe geçeceğiz."

KÜRTAJ

"Dini temeli olmayan bir propaganda var. Vücut senin değil. Tabii bu yaklaşım dinsel ve kültürel olarak değişir. Burada inancımız ve geleneklerimiz buna karşı çıkıyor."

"Anayasamızda çocuk yaşama hakkını ana rahmine düştüğü andan elde eder. Bunlar varken kalkıp 'bu vücut benim' demek akıl karı değildir. Herşeyden önce hayat hakkını savunmak zorundayız ve görevliyiz. Diğer tercih hukuka saygısızlıktır."



Erdoğan MİT Müsteşarı Hakan Fidana Sahip Çıktı: Alacaksınız Beni Alın

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'MİT Müsteşarı Hakan Fidan'a soruşturma izni' tartışmasını değerlendirirken Hakan Fidan'a bir kez daha sahip çıktı ve 'Alacaksanız beni alın' dedi.
Canlı yayında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğn son günlerde tartışma konusu olan Özel Yetkili mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Özel Yetkili Mahkemeler tartışmasının MİT Müsteşarının ifadeye çağrılması ile başladığını ifade eden Erdoğan ' Burada yargı her şeyi bir kenara koyup yürütme alanına girme gibi bir adım attı. Siz hangi şartlarda MİT müsteşarını dinleyebilirsiniz bu belli. Şüpheli sıfatıyla çağırırsanız burada her şey alt üst olur. Burada devletin tekerine çomak sokmak gibi olur. ' dedi.

BENİM MÜSTEŞARIM YAZI VERMEZ

'Benim müsteşarımın kimseye OSLO'da falan bir yazı vermek gibi bir şey söz konusu olamaz. ' diyen Erdoğan 'Bölücü terör örgütlerinin sitelerinde çıkan yazıları delil olarak iddianameye koyarsanız olmaz. MİT müsteşarım adaya giderken bile 'terörle mücadele konusunda ne yapabiliriz'in mücadelesini veririz diyorlar. ' ifadelerini kullandı.

ALACAKSANIZ BENİ ALIN

MİT Müsteşarı Hakan Fidan'a sahip çıkan Erdoğan ' 'Ben ilk olarak Emre Bey'le bu süreci başlattım. Yardımcıları olan hanfendi de bu süreçte aynı adımları attı. Burada iyice çizmeyi aşan bir adım atıldı. Bana bağlı olan müsteşarımı alırsanız ben durmam. Ha alacaksanız beni alın. Yargı kalkıp burada yardımcı olmak yerine bu kadar önemli kurumları bir şüpheye sevk ederse nasıl çalışacaklar.Ondan sonra siz çalıştıracak insan bulamazsınız. Bu ister istemez 'Biz devlet içinde ayrı bir devletiz' diyerek Cumhurbaşkanı'na kadar herkesi çağırırım diyebiliyor. Çağırdım oldu diyebiliyorlar. ' dedi.

BEYAZ GAZETE


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile