Erzurum Tarım ve Hayvancılık Fuarı

- Recep Tayyip Erdoğan Fuar Merkezi'nin genel görüntüsü - Fuara gelen ziyaretçilerin ve stant görüntüsü - Ömer Karahan'ın açıklaması - Fuarda sergilenen eski tarım aletlerini görüntüsü - Üniversitenin Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çelik'in açıklaması - Genel ve detay görüntü - Tarım ve Orman Bakanlığının desteğinde TÜYAP Anadolu Fuarları AŞ ve Erzurum Büyükşehir Belediyesince düzenlenen fuarda sergilenen eski tarım aletleri ziyaretçilerin ilgisini çekiyor - Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çelik: - "Mevcut makinelerin hemen hemen hepsi 50 yıl ve daha üstü yıllarda kullanılan aletler. Bu alet ve makinelerin en önemli özelliği insan ve hayvan gücüyle kullanılıyor olmaları"ERZURUM (AA) - Erzurum 'da, TÜYAP Anadolu Fuarları AŞ ve Erzurum Büyükşehir Belediyesince düzenlenen ""nda sergilenin eski tarım aletleri ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.Yakutiye ilçesindeki Recep Tayyip Erdoğan Fuar Merkezi'nde düzenlenen fuarda, tarımsal mekanizasyon ve ilgili teknolojiler, traktör ve tarımsal mekanizasyon yan sanayi, su ve sulama teknolojileri, gübreler, tohumlar, organik tarım ekipmanları ile hayvansal üretim teknolojileri, süt endüstrisi, hayvan sağlığı ve veterinerlik hizmetleri ve ilgili ürünler sergileniyor.Fuar, TÜYAP yurtdışı bölge ofislerinin çalışmaları sonucu gerçekleştirilen pazarlama faaliyetlerinin yanı sıra Azerbaycan, Gürcistan ve İran'dan alım heyetleri ile farklı bölgelerinden gelen heyetlere ev sahipliği yapıyor.Ziyaretçiler, fuarda sergilenen Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde bulunan ve 1950'li yıllardan itibaren insan ve hayvan gücüyle kullanılan tarım aletlerine ilgi gösteriyor.Üniversitenin Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarım aletlerinin yaklaşık 30 - 40 yılda bölgedeki kamu kurumlarından ve çiftçilerden toplanarak bir araya getirildiğini söyledi.

Aletleri tarım aletleri müzesi oluşturmak için topladıklarını aktaran Çelik, "Ciddi anlamda ihtiyaç duyduğumuz ve eksikliğini hissettiğimiz bir birim. Dolayısıyla böyle bir müze fikriyle alet ve makineleri topladık ve halen de toplamaya devam ediyoruz." dedi.
Çelik, fuardaki sergilerinde 1890 döneminde imal edilen ve kullanılan kotan denilen hayvan gücüyle çalışan pulluk bulunduğunu da anlatarak şunları dile getirdi:"Kotan en güzide makinemiz. Onun dışında mevcut makinelerin hemen hemen hepsi 50 yıl ve daha üstü yıllarda kullanılan aletler. Bu alet ve makinelerin en önemli özelliği insan ve hayvan gücüyle kullanılıyor olmaları. Traktörün olmadığı yerlerde hayvan gücü kullanılıyor ancak artık bunların birçoğu kullanımdan çekildi, müzelik duruma geldi."Fuarların yeni teknolojilerin sergilendiği organizasyonlar olduğunu aktaran Çelik, "Biz bu alet ve makineleri, çiftçiler geçmişte kullandığı ekipmanlarla yeni teknolojileri karşılaştırsınlar, aradaki farkı görsünler ve nereden nereye geldiklerini anlasınlar diye buraya getirdik. Bunların çok ilgi gördüğünü burada gözlemledik. Bu stant fuarda en çok ilgi gören stant." dedi.
- "Fuarımız beklentimizi karşılıyor"Fuarda yöresel gıda ürünleri standı açan Ömer Karahan da ürünleri internet üzerinden tüm Türkiye'ye pazarladıklarını ifade ederek "Burada Narman ilçemize ait şeker fasulyemiz, nohudumuz, mercimeğimiz, kuşburnumuz, organik balımız, tereyağımız, peynirimiz, yumurtamız, sütümüz bulunmakta. Tamamen kendi üretimimiz olan ürünlerimizi sergiliyoruz. Fuardan memnunuz, insanlar geliyor ürünlerin tadına bakıyor ve satış yapıyoruz. Fuarımız gayet güzel gidiyor ve beklentimizi karşılıyor." diye konuştu.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Erzurum Valiliği, Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR), Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası, Erzurum Ticaret Borsası, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Erzurum Koordinatörlüğü ve KOSGEB'in de destek verdiği fuar yarın sona erecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile