"Eşeklere kimlik" üreticiyi sevindirdi - MANİSA - Eşek çiftliğindeki eşeklerden detay görüntüler - Çiftlik sahibi Türkan Eğriboyun ile röportaj - Türkan Eğriboyun eşeklere yem verirken - Türkan Eğriboyun eşek sütü sağarken"Eşeklere kimlik" üreticiyi sevindirdi - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, at ve eşeklerin de aralarında olduğu tek tırnaklı hayvanların kimliklendirilmesinin zorunlu hale getirilmesi eşek sahiplerini memnun etti - Manisa 'daki çiftliğinde 180 eşek besleyen Eğriboyun: - "Kimlikli eşeklerin, bir koyun gibi kaç yaşında, kime ait olduğu, nerede yaşadığı bilinecek. O eşek çalındığında veya birileri tarafından kesildiğinde kime ait olduğu tespit edilebilecek" - "Kayıt altında olursa biz bu işi daha da ilerletiriz ve büyütürüz"MANİSA (AA) - ZEKERİYA GÜNEŞ - At ve eşeklerin de aralarında olduğu tek tırnaklı hayvanların kimliklendirilmesi çalışması, eşek sütü elde etmek için çiftlik kuran işletme sahiplerini sevindirdi.Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının hazırladığı ve Resmi Gazete'de yayınlanan Tek Tırnaklı Hayvanların Tanımlanması ve İzlenmesine Dair Yönetmelik kapsamında Manisa 'nın Şehzadeler ilçesinde 180 eşeğin bulunduğu çiftlikte hazırlık çalışmaları başladı.
Yönetmeliğe göre, 31 Aralık 2019'a kadar kimliklendirilmesi öngörülen hayvanlar için çiftlikte yapılan düzenlemeyle süt veren veya gebe olan eşeklerle sıpalar için ayrı bölümler oluşturuldu.Çiftlik sahibi Türkan Eğriboyun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda talebi artan eşek sütü için çiftlik kurduklarını, hayvanlarının kimliğe sahip olmaması nedeniyle yaptıkları işin de kayıt dışı görüldüğünü ifade etti.
Eşeklerin kimliklendirilmesi çalışmasıyla bu işin bir sektör haline geleceğini umduklarını ifade eden Eğriboyun, şunları belirtti:"6 yıl önce kurduğum çiftlikte eşek yetiştiriciliğini bugüne kadar kayıt dışı olarak yapıyordum. Çiftliğin kayıt altına alınması için ilgili kurumlara müracaat etmiştik. Bunun bakanlık destekli olmasını istiyorduk. Yayınlanan yönetmelikle tek tırnaklıların kayıt altına alınması sağlandı. Biz de bundan çok memnun olduk, eşekler kayıt altında olursa biz bu işi daha da ilerletiriz ve büyütürüz. Artık kimlikli eşeklerin, bir koyun gibi kaç yaşında, kime ait olduğu, nerede yaşadığı bilinecek. O eşek çalındığında veya birileri tarafından kesildiğinde kime ait olduğu tespit edilebilecek." - "Gıda güvenliğini sağlayacak"Eşeklere kimlik verilmesinin gıda güvenliği anlamında da büyük önem arz ettiğini, kaçak kesimlerle eşek etinin halka sunulmasının da zamanla önüne geçileceğini ifade eden Eğriboyun, "Kötü niyetli insanlar, özellikle dağ köylerinden eşekleri toplayıp kesime gönderebiliyor. Denetim çalışmalarına biz de elimizden gelen desteği vereceğiz." dedi.
Bazı eşek türlerinin neslinin tükenme riski altında olduğunun öne sürüldüğünü, kimliklendirmeyle bu süreçlerin de takip edilebileceğini aktaran Eğriboyun, çiftliklerinde yetiştirdikleri hayvanların sütünü kozmetik sektörüne yönlendirdiklerini ifade etti.
Eşek sütünün bazı hastalıklara çare olduğu inancıyla da tüketildiğini, sütün kilogramının 100 liradan satıldığını aktaran Eğriboyun, bu sektörün Avrupa'da olduğu gibi desteklenmesi gerektiğini düşündüklerini sözlerine ekledi.
'Eşeklere kimlik' üreticiyi sevindirdi - MANİSA
İLGİLİ VİDEOLAR
Başkan Böcek'ten, ağabeyine son görev
30 Ağustos 2021 Pazartesi
15 metrelik şelale, pandemi ve sıcaktan bunalanların ilgi odağı oldu
29 Ağustos 2021 Pazar
Kamptaki öğrenciler dağda aşılarını yaptırdı
28 Ağustos 2021 Cumartesi
Yerli aşı TURKOVAC’ın uygulandığı 10 gönüllüde bir yan etki görülmedi
28 Ağustos 2021 Cumartesi
Saha Koordinatörü Dr. Akar, Vanlı kanaat önderleriyle bir araya geldi
27 Ağustos 2021 Cuma
Mavi kategoriye giren Kocaeli’de, aşı olan vatandaşlardan çağrı
27 Ağustos 2021 Cuma
Hasköy ilçesinde “aşı” seferberliği
27 Ağustos 2021 Cuma
Sağlık ekibi kapı kapı dolaşıp aşı yaptı
27 Ağustos 2021 Cuma