Fatih'in medresesinde kapsamlı restorasyon - EDİRNE

- Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren'in açıklaması - Saati Medrese'den ve restorasyon çalışmalarından görüntüler ( havadan ve yerden) EDİRNE (AA) - GÖKHAN ZOBAR - Fatih Sultan Mehmet'in eğitim aldığı medrese olarak bilinen Osmanlı dönemi eğitim kurumlarından Saatli Medrese'nin bir buçuk yıl önce başlanan restorasyon çalışmaları devam ediyor.Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Osman Güneren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dönemin başkenti Edirne 'deki önemli eğitim kurumlarının başında gösterilen Saatli Medrese'nin yanında bulunduğu 3 Şerefeli Cami ile eş zamanlı Mimar Müslihittin Ağa tarafından yapıldığını söyledi.

Eyvanlı, revaklı, avlusuyla Türk - İslam mimarisinin önemli eserlerinden Saatli Medrese'nin kullanılmaması nedeniyle zamana yenik düşmesi nedeniyle Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce restoreye alındığını ifade eden Güneren, şunları kaydetti:"Saatli Medrese Edirne ’nin abidevi eserlerinden Üç Şerefeli Camii’nin yanında konumlanmış bir medrese. Erken dönem Osmanlı mimarisinin önemli eserlerinden biri. Fatih Sultan Mehmet’in çocukluğunun ve eğitim hayatının geçtiği yıllar, Fatih’in burada eğitim aldığı rivayet edilir. Saatli Medrese’ye uzunca süre bir fonksiyon verilememişti ve harap bir haldeydi. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışma kapsamında ciddi bir proje yaptık. Burası revakları yıkılmış vaziyetteydi. Şu anda revakların ihyası noktasındayız.Revaklı avlunun sütunları getirildi ve konuldu. Buradaki tonozların hafif malzemeyle kaburgası yapılmış durumda. Böylece bir avlu formatına medrese kavuşmuş olacak. Akabinde içerideki derslikleri de ihya ettik. Gerekli restorasyonları yaptık. Binanın ciddi mekanik, elektrik, ısınma, internet, telefon altyapı ihtiyaçları vardı. Bunlar için çalışmalar yapıldı. Revakları da yine fonksiyona uygun şekilde kullanmak suretiyle yaklaşık 1 yıl içerisinde medresenin ihyasını tamamlayacağız."Medresenin restoresi sonrası yapılma amacına uygun olarak eğitim işlevli bir amaçla kullanılacağının altını çizen Güneren, Burasının özgünü bir eğitim kurumu. Restorasyon sonrasında da burayı eğitim amaçlı kullanmak istiyoruz. Edirne Müftülüğümüzün bu konuda bir talebi var. Genel Müdürlük tarafından değerlendiriliyor. İnşallah bu eğitim kurumu eğitim alanında hizmet verecek. " dedi.
Yapının restore çalışmalarında kullanılan tekniklerle çok sağlam hale getirildiğini vurgulayan Güneren, binaya önemli enjeksiyonlar uygulandığını belirtti.
Sıkıntılı olan kurşun örtülerinin de sorunsuz hale getirildiğini bildiren Vakıflar Bölge Müdürü Güneren, " Yıllar yılı hücrelerin üstü nem problemiyle karşılaştığı için oralarda çok özenli bir kurşun imalatı yapmamız gerekti.Hem temel güçlendirme hem enjeksiyon çalışmaları, çatının ve kubbelerin ele alınmasıyla yapı, bir bütün olarak daha sağlam bir hale geldi." diye konuştu.
- Saatli MedreseOsmanlı döneminde, başkentlerde padişahların eğitim ve öğretim kurumları açma geleneği doğrultusunda Edirne 'de de sayısız medrese açıldı.Bunlardan Saatli ve Dar'ül Hadis medreselerinin dönemin en önemli ilim merkezleri olduğu biliniyor. Serhat kentindeki bu iki medrese fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul'da kurulan Sahn - ı Seman medreseleri açılana kadar derece olarak üst sıralarda yer aldı.Saatli Medrese'de Selçuklu devri eğitim mirasının devam ettiği, talebelere fıkıh, tefsir, felsefe, kelam, mantık derslerinin öğretildiği kaynaklarda yer alıyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile