28 Şubat soruşturmasında üçüncü dalga başladı. 4 ilde düzenlenen operasyonda 7'sı muvazzaf 13 asker hakkında gözaltı kararı var. Dönemin Jandarma Genel Komutanı Emekli Orgeneral Türkeri, evinde yapılan aramanın ardından gözaltına alındı.

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında İstanbul, İzmir, Ankara ve Kars'ta emekli ve muvazzaf askerlerin evlerinde arama yapılıyor, 7'si muvazzaf 13 asker hakkında gözaltı kararı var.

Hakkında gözaltı kararı olan ve evi arananlar arasında dönemin Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Fevzi Türkeri ve Batı Çalışma Grubu Kriz Masası’nda görevli emekli Korgeneral Yıldırım Türker de var. Türkeri ve Türker evindeki aramanın ardından gözaltına alındı. Türkeri, 28 Şubat döneminde basın mensuplarına yönelik brifingleri veren tümgeneral olarak da biliniyor.

OYAK YÖNETİM KURULU BAŞKANI TÜRKER GÖZALTINDA

28 Şubat Soruşturması kapsamında evinde ve makamında arama yapılan OYAK Yönetim Kurulu Başkanı Emekli Korgeneral Yıldırım Türker, gözaltına alındı. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri sabah saatlerinde Türker’in Çankaya Birlik Mahallesi'ndeki evine gelerek arama yaptı. Bu arada bir ekipte Türker’in Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürüttüğü OYAK’a giderek makam odasında arama yaptı. Arama sırasında evde bulunmayan Türker, daha sonra evine geldi. Makam odasında 45 evinde de 6 saatlik aramanın ardından Türker, gözaltına alındı.

Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi’ne götürülerek sağlık kontrolünden geçirilen Türker, ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne götürüldü.

Bugün gözaltına alanın Türker, 6 Nisan 2012 tarihinde OYAK tarafından Türkiye’de ilk kez üretilen Renault Fluence marka elektrikli otomobili Başbakanlığa hibe etmişti. OYAK Yönetim Kurulu Başkanı emekli Korgeneral Yıldırım Türker, OYAK tarafından Türkiye’de üretilen ve Başbakanlık’a hibe edilen Renault Fluence marka otomobilin teslimi sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte görüntülenmişti.

Soruşturma kapsamında Albay Yahya Kemal Yakışkan'ın Milli Savunma Bakanlığı lojmanlarındaki evinde arama yapıldı

İZMİR

Soruşturma kapsamında biri emekli, ikisi muvazzaf olmak üzere 3 albayın evinde arama başlattı. Muvazzaf iki albayın Narlıdere askeri lojmanlarındaki evlerinde arama yapan polis, emekli albayın Karşıyaka'daki evinde de aramasını sürdürüyor.Arama yapılan albayların Mustafa Köseoğlu ile Mehmet Haşimoğlu olduğu belirtildi.

Karşıyaka'daki evinde arama yapılan emekli Albay Cemal Hakan Pelit'in ise il dışında olduğu öğrenildi.

KARS'TA TUGAY LOJMANINDA ARAMA

Kars'ta kimliği henüz açıklanmayan bir astsubayın oturduğu 14'üncü Mekanize Tugay Komutanlığı'na ait lojmanda askeri makamlar gözetiminde arama yapılıyor.

MUVAZZAF VE EMEKLİ ASKERLERİN İSİMLERİ

Bu arada gözaltı kararı bulunan 13 kişinin isimleri ise şöyle:

* Ankara: Emekli Orgeneral Fevzi Türkeri, Emekli Korgeneral Yıldırım Türker, Emekli Başçavuş Şeref Kavalalı.
* İstanbul: Emekli Albay Osman Atilla Kurtay, Emekli Albay Mehmet Aygüner, Emekli Yüzbaşı Refik Tanju Sirmen.
* İzmir: Emekli Albay Cemal Hakan Pelit.

Muvazzaf askerler:

Ankara: Albay Lokman Ekici, Albay Kemal Yakışkan, Albay İsmail Hakkı Önder.
İzmir: Albay Mustafa Köseoğlu, Albay Mehmet Haşimoğlu.
Kars: Uzman Çavuş Adem Demir

ALBAY VE BİNBAŞI ADLİYEDE SAVCILARLA GÖRÜŞTÜ


Bu arada, sabah saatlerinde bir albay ve bir binbaşının da aralarında bulunduğu bazı subaylar, Ankara Adalet Sarayı'na gelerek, savcılık yetkilileriyle görüştü.

Özel yetkili Cumhuriyet Savcıları Kemal Çetin, Yıldırım Bayyurt ve Kubilay Taştan da beraberinde katiplerle resmi otomobillerle adliyeden ayrıldığı görüldü.

BAŞSAVCIVEKİLLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği açıklama yaparak, ''6'sı emekli, 7'si muvazzaf 13 şüpheli hakkında gözaltı kararı, 12 adreste arama'' dedi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:
“CMK 250. madde ile yetkili ve görevli Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin, 2011/206 soruşturma sayılı dosyası kapsamında;

Kamuoyunda “28 Şubat” süreci olarak bilinen ve 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek' suçu ile ilgili 5237 sayılı TCK'nın 312/1 (765 sayılı TCK'nın 147) maddesi kapsamında 24 Nisan 2012 tarihinde Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nden alınan arama kararı doğrultusunda 25 Nisan 2012 günü saat 08.30 itibarıyla Ankara'da 6, İstanbul'da 2, İzmir'de 3, Kars'ta 1 olmak üzere toplam 12 ayrı adreste arama yapılmakta olup, 7'si muvazzaf, 6'sı emekli 13 şüpheli hakkında soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcısı tarafından gözaltı kararı verilmiştir.”

Açıklamada, askeri mahallerdeki aramaların Cumhuriyet savcısı denetiminde, Merkez Komutanlığı görevlileri tarafından gerçekleştirildiği belirtilerek, arama ve gözaltı işlemlerinin halen devam ettiği bildirildi.

Açıklamada, “Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından yürürlükteki hukuk kuralları çerçevesinde ve hukuka uygun olarak toplanan deliller hassasiyetle değerlendirilerek bahse konu kararlar işleme konulmuş olup, soruşturma aynı hassasiyetle sürdürülmektedir” denildi.

İLK OPERASYONDA 18, İKİNCİ OPERASYONDA 8 KİŞİ TUTUKLANMIŞTI

Soruşturma kapsamında ilk operasyonda aralarında eski Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir'in de bulunduğu 31 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarılmış, Çevik Bir de dahil 18 kişi tutuklanmıştı.

İkinci operasyonda aralarında eski Genelkurmay Genel Sekreteri emekli Tümgeneral Erol Özkasnak'ın da bulunduğu 11 kişi gözaltına alınmış, Erol Özkasnak'ın da yer aldığı 8 kişi tutuklanmıştı..

Fevzi Türkerinin Evinde Arama

28 Şubat soruşturmasında üçüncü dalga başladı. Batı Çalışma Grubu'nun Kriz Masası'nda görev alan eski Jandarma Genel Komutanı Emekli Orgeneral Fevzi Türkeri'nin evinde arama yapılıyor.

İLGİLİ DİĞER VİDEOLAR

28 Şubat'ta 3. Dalga

26 Nisan 2012 Perşembe

2. Bçg Dalgası

21 Nisan 2012 Cumartesi

28 Şubat Soruşturması

21 Nisan 2012 Cumartesi

28 Şubat Soruşturması

21 Nisan 2012 Cumartesi

'28 Şubat Postmodern Bir Darbedir'

21 Nisan 2012 Cumartesi

28 Şubat Soruşturmasında 2. Dalga

21 Nisan 2012 Cumartesi

4 Askere Tutuklama İstemi

21 Nisan 2012 Cumartesi

Çevik Bir Gözaltına Alındı

12 Nisan 2012 Perşembe

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile