- Fındık kabuğundan mangal kömürünün yapım aşamaları - İşletmeci Yunus Zor ile röportajORDU (AA) - HACER ÖZTÜRK - Ordu 'nun Ünye ilçesindeki bir tesiste, 10 ton fındık kabuğundan günde 3 ton mangal kömürü üretiliyor.Karadeniz Bölgesi'nin birinci sırada geçim kaynağı olan fındığın kabuğundan mangal kömürü elde ediliyor. Sobalı evlerde kömür ve odun yakıp ısınmada kullanılan, fırınlarda yakılarak ekmek pişirilen fındık kabuğu, ateşte saatlerce yapılan işlemlerin ardından mangal kömürü olarak ekonomiye kazandırılıyor. Ünye’de günde 10 ton fındık kabuğu yakılıp işleme tabi tutularak 3 ton mangal kömürü elde ediliyor.Ünyeli işletmeci Yunus Zor, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındık kabuğundan elde ettikleri mangal kömürüyle hem doğayı koruduklarını hem de atıl olan bu ürünün geri dönüşümünü sağlandıklarını söyledi.
İçi gıda sektöründe kullanılan fındığın kabuğunun da bu şekilde değerlendirildiğini belirten Zor, şöyle devam etti:"Fındığın her aşamasını değerlendirmiş oluyoruz. Bugün fındık fabrikalarında kabuk atıl ürün olarak görünüyor. Birçok yerde doğalgaz var. Bu da demektir ki sobalar kalkacak, fındık kabuğu ihtiyacı biraz daha azalacak. Fındık kabuğu da atıl olarak elde kalacak gibi görünüyor ama bir şekilde otomasyon sisteminde de geçersek kendi bölgemizde bulunan fındık kabuğunu tamamen kendi bünyemizde işleyerek mangal kömürüne çevirebileceğiz."İşletmeci Zor, fındık kabuğundan yapılan mangal kömürünün yüksek kalorisi nedeniyle tercih edildiğini aktararak şunları söyledi:“Normal preslenmiş kömür 2, 3 veya 4 saat kullanılabiliyorsa, fındık kabuğundan elde edilen mangal kömürü 7 - 8 saat kullanılabiliyor. Fındık kabuğundan mangal kömürü Karadeniz Bölgesi’nde geçim kaynağı olacak, aynı zamanda fındığın da değerlenmesini sağlayacak. Dolayısıyla hem fındık değerlenecek hem de fındık kabuğunu yurt içinde ve yurt dışında her türlü tanıtmış olacağız.” - Ürünün yüzde 30’u kalıyorİşlem gören fındık kabuğunun kömür haline geldikten sonra yüzde 30’unun kaldığını anlatan Zor, fındık kabuğunun içinde metan gazı, katran ve zift olduğunu, çok kötü bir duman çıkardığını, bu duman sorununu aşmak için sulu filtre sistemi oluşturduklarını ve dumanı yüzde 90’ın üzerinde yok etmeyi başardıklarını ifade etti.
Zor, 10 ton fındık kabuğu işlendiğinde ellerinde yaklaşık 3 ton ürün kaldığını vurguladı. - Günde 3 ton mangal kömürü üretiyorlarZor, 6 kişilik bir ekiple günde ortama 3 ton mangal kömürü elde ettiklerine işaret ederek şöyle konuştu:"Günlük ortalama 7,5 ton ile 10 ton arasında kabuk yakıyoruz. Yani 2,5 - 3 ton arasında ürün elde etmiş oluyoruz. Günlük ortalama kapasitemiz bu şekilde. Biz yeni kurulan bir firma olduğumuz için şu an tamamen beden gücü ile çalışıyoruz. Beden gücü ile de yaptığımız iş sınırlı kalıyor. İşletmemizin yakın vadeli planları içinde tamamen otomasyon sistemine geçmek var. Otomasyon sistemine geçtikten sonra günlük kömür kapasitemiz 7 tonun altına düşmeyecek. Bu da demek oluyor ki birçok fabrikanın ihtiyacını karşılayacak, daha çok fındık kabuğunun geri dönüşümünü sağlamış olacağız. Hem yüksek kalorili bir ürün üretiyoruz hem de fındık kabuğu gibi atıl bir ürünü geri dönüştürerek doğaya zarar vermemiş, doğa dostu bir ürün elde etmiş oluyoruz" - Mangal kömürü her yerde rahatlıkla kullanılıyorYaptıkları üretimde yarı mamul ve tam mamul olarak iki ürün elde ettiklerini belirten Zor, şunları söyledi:"İç Anadolu, Akdeniz ve Ege bölgelerinde mangal için fındık kabuğundan elde edilen kömürü kullanan fabrikalar var. Biz burada fındık kabuğunu mangal kömürüne çevirerek yarı mamul olarak fabrikalara veriyoruz. Bu fabrikalar bizim işlemiş olduğumuz yarı mamul ürünü alıyor, presliyor, yurt içi ve yurt dışı pazarında satışa sunuyorlar. Bu ürünler de semaverde, mangalda, nargile ve şöminede preslenmiş olarak kullanılıyor."Zor, fındık kabuğu kuruna bağlı olarak mangal kömürünün ortalama tonunun bin 800 lira ile 2 bin lira arasında değiştiğini kaydetti.
Fındık kabuğundan mangal kömürü üretiyorlar - ORDU
İLGİLİ VİDEOLAR
115 ülkeye ihraç edilen kuru kayısıda hedef Uzak Doğu ve Brezilya’ya ihracatı arttırmak
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Silifke’de çilek fideleri toprakla buluşuyor
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Elazığ'da bir köy mahalle olmak için referanduma gitti
29 Ağustos 2021 Pazar
Üniversiteli Burçin mezun olup çiftçiliğe başladı, ilçedeki ilk mango hasadını yaptı
29 Ağustos 2021 Pazar
8 asırlık etkinliğin ilk gününde çoban köpekleri boy gösterdi
29 Ağustos 2021 Pazar
Geri dönüşüm tesisi alevlere teslim oldu
28 Ağustos 2021 Cumartesi
Türk-İş Başkanı Atalay: “15 milyon örgütsüz insan var”
27 Ağustos 2021 Cuma
Hayalleri için hayatını değiştirdi
27 Ağustos 2021 Cuma
Doğal gaz hasreti bitiyor: Bursa’ya 1 milyar TL’lik yatırım
27 Ağustos 2021 Cuma
Dogecoin mağduru avukatı Keskin: 'Thodex'ten daha büyük bir dolandırıcılık'
27 Ağustos 2021 Cuma