- Bartın Üniversitesi Rektörü Orhan Uzun ile röportaj - Fen Fakültesi Dekanı Ahmet Karadağ ile röportaj - Detay görüntüler - Bartın Üniversitesi ile Pakistan Goverment College işbirliğindeki proje kapsamında, fındık koçanı ve orman gülünden biyoyakıt üretilmesiyle, Karadeniz'deki fındık üreticileri ve orman köylülerinin yeni gelir kaynağına kavuşmasının yanı sıra enerjide dışa bağımlılığın azaltılması amaçlanıyor - Bartın Üniversitesi Rektörü Uzun: - "Türkiye, enerjide dışa bağımlı bir ülke, bu alanda yapılabilecek her türlü katkı ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltacaktır. Yani bu proje ülke açısından da katma değer üretecek. Bölgenin potansiyelini ve mevcut imkanları ekonomiye kazandıracak olmasından dolayı da ayrı bir mutluluk yaşıyoruz" - Fen Fakültesi Dekanı ve proje yürütücüsü Prof. Dr. Karadağ: - "Bu yöntemle dünyada ilk kez farklı selüloz enzimleri kullanılacak. Yeni enzim yöntemi kullanarak çok daha ekonomik ve atıkların daha çok biyoyakıta dönüştüğü bir yeni yöntem üzerinde çalışıyoruz"BARTIN (AA) - YALÇIN ÇELEN - Bartın Üniversitesi ile Pakistan Goverment College (GC) işbirliğinde gerçekleşecek projede, fındık koçanı ve orman gülünden biyoyakıt üretilerek, özellikle Karadeniz insanına yeni gelir kaynağı oluşturulması ve enerjideki dışa bağımlılığın azaltılması çalışmalarına katkı sunulması amaçlanıyor.Türk ve Pakistanlı bilim adamları işbirliğince biyoyakıt üretiminde yeni bir metotla ilk kez fındık koçanı ve orman gülü kullanılarak biyoyakıt üretilmesi planlanıyor. 3 yıl sürecek projeyle, Karadeniz Bölgesindeki fındık üreticileri ve orman köylülerinin, yeni bir gelir kaynağına kavuşturulması ve Türkiye’nin enerjideki dışa bağımlılığının azaltılması çalışmalarına katkı sağlanması hedefleniyor.Araştırmalarda ilk defa farklı selüloz enzimleri kullanılacak yöntemle, fındık koçanı ve orman gülü gibi atık bitkilerin doğaya verdiği zarar ortadan kaldırıldığı gibi üretilecek biyoyakıtın da daha ekonomik ve verimli olması sağlanacak. - "Proje ülkeye katma değer üretecek" Bartın Üniversitesi Rektörü Orhan Uzun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk ve Pakistanlı bilim adamları işbirliğince dünyada ilk kez gerçekleşecek bir metotla fındık koçanı ve orman gülü atıklarından biyoyakıt üretmeyi planladıklarını söyledi.
Yüksek Öğrenim Kurulu’nun (YÖK) uygulamaya koyduğu "Proje Tabanlı Mevlana Değişim Programı" kapsamında uygulayacakları projeyle, bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlanacağının altını çizen Uzun, şöyle konuştu:"Bu proje, üniversitemizin ilk defa ürettiği uluslararası bir projedir. Özellikle uluslararası ortaklıklı projeler yürütme noktasında üniversitemizin bu ilk deneyiminin bundan sonraki projelerde de ufuk açıcı olmasını temenni ediyorum. Türkiye, enerjide dışa bağımlı bir ülke, bu alanda yapılabilecek her türlü katkı ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltacaktır. Yani bu proje ülke açısından da katma değer üretecek. Bölgenin potansiyelini ve mevcut imkanları ekonomiye kazandıracak olmasından dolayı ayrı bir mutluluk yaşıyoruz." - "Türkiye’nin enerjideki dışa bağımlığını azaltacak" Bartın Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı ve proje yürütücüsü Prof. Dr. Ahmet Karadağ da biyoyakıtın çok önemli bir yakıt türü olduğunu ifade etti.
Fosil yakıtların, çevreye olan zararı azaltmasının yanı sıra biyoyakıtın yanma kalitesinin de yüksek olduğuna vurgu yapan Karadağ, "Biyoyakıt son zamanlarda zorunlu olarak benzinlerde en az yüzde 10 oranında kullanılan bir yakıt cinsidir. Bitki atıklarının tamamı olmak üzere ve gıda atıklarından da biyoyakıt üretilebilir." diye konuştu.
Karadağ, Türkiye'de biyoyakıtın oldukça az olduğunu aktararak, "Özellikle çevreci bir yakıt olması, yanma kalitesini artırması, kullanılan metal aksamlarda özellikle de motora önemli bir katkı sunması gibi birçok özelliğe sahip sürdürülebilir bir enerji kaynağıdır." ifadesini kullandı.Türkiye'de 3 merkezde biyoyakıt üretiminin olduğunu anlatan Karadağ, şunları kaydetti:"Biyoyakıt üretimi dünyada nasıl yapılıyorsa Türkiye'de de aynı yöntemle yapılıyor. Bu yöntemle dünyada ilk kez farklı selüloz enzimleri kullanılacak. Yeni enzim yöntemi kullanarak çok daha ekonomik ve atıkların daha çok biyoyakıta dönüştüğü bir yeni yöntem üzerinde çalışıyoruz."Karadağ ayrıca biyoyakıtın ABD’de 45 milyar ton, Kanada’da 25 milyar ton Türkiye’de ise 125 milyon ton civarında üretildiğinin altını çizerek, projeyle bu alanda Türkiye’nin enerjideki dışa bağımlığının azaltılmasının hedeflendiğini de sözlerine ekledi.
Fındık koçanı ve orman gülünden biyoyakıt üretilecek - BARTIN
İLGİLİ VİDEOLAR
Bitlis’teki örtü yangını ormanlık alana sıçramadan kontrol altına alındı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Van’da Rewşan Çeliker konseri
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Vali Günaydın: “Yoğun bakımdaki hastaların yüzde 91’i aşısız hastalar”
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Vahit Emre Savaş: 'Avrupa Şampiyonası'nda terimizin son damlasına kadar mücadele edeceğiz'
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Silifke’de çilek fideleri toprakla buluşuyor
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Yeraltı suları kullanıldı, kuraklığa rağmen Konya Ovası'nda pancarda verim düşmedi
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Türkiye'nin ilk ve tek UNESCO'lu müzik şehri Kırşehir’de ‘Müzik Durakları’ oluşturuldu
29 Ağustos 2021 Pazar
Zigana Tüneli’nde yüzde 91 oranında kazı destekleme seviyesine ulaşıldı
29 Ağustos 2021 Pazar
Şehzadeler Belediyesi kırsal mahallelerdeki ova yollarını asfaltlamaya devam ediyor
29 Ağustos 2021 Pazar