- İnşaat alanından drone görüntüleri - Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler ile röportaj - Gaziantep 'in atık su arıtma oranını yüzde 99'a ulaştırması beklenen "İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi"nin yüzde 90'ı tamamlandı - Yatırım maliyeti 100 milyon lirayı aşan tesis sayesinde, kentin önemli değerleri arasında yer alan ve kuruma noktasına gelen Sacır Çayı'nda yeniden balıkların yüzdüğü görülebilecek - GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler: - " Gaziantep liler, şu anda Türkiye'de devam eden en büyük atık su arıtma tesisine kavuşacak"GAZİANTEP (AA) - KEREM KOCALAR - Gaziantep 'te atık su arıtma oranını yüzde 99'a çıkaracak ve kentin önemli değerleri arasında bulunan Sacır Çayı'na yeniden hayat verecek "İleri Biyolojik Su Arıtma Tesisi"nin yıl sonunda devreye alınması planlanıyor. Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, AA muhabirine, hızla büyüyen kentin nüfusunun 2 milyonu aştığını söyledi.
Son dönemlerdeki yoğun göç nedeniyle bazı projeleri daha erkene çektiklerini ifade eden Sönmezler, "Biz bugün normal şartlarda 2023 yılında ulaşmamız gereken nüfusa ulaştık. Dolayısıyla bizim bu nüfusun hem içme suyunu temin etmemiz hem de atık suyunu arıtmamız gerekiyor." dedi.
İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi'nin de bu anlamda önemli bir ihtiyacı karşılayacağına işaret eden Sönmezler, şöyle konuştu:"Bu tesisimiz, 1 milyon nüfusa yetebilen ve günde 200 bin metreküp su arıtma kapasiteli bir tesis. AB standartlarına uygun olan tesisimizde azot ve fosfor giderimi olduğu için alıcı ortamda canlı hayatın devamını sağlayacak. Yani tesisten yüksek kaliteli su elde edilecek. Bu tesisle birlikte atık su arıtma oranımız yüzde 99 seviyelerinde olacak." - Sacır Çayı'na hayat verecekSönmezler, Gaziantep 'in önemli bir değerinin de Sacır Çayı olduğunu belirterek, "Çaya zaman içinde kanalizasyon karışmış, tarımsal sulama nedeniyle de büyük oranda kurumuş. Tesisin faaliyete geçmesiyle arıtılan sular çaya deşarj edilecek ve bölgede yeniden balık yaşamı sağlanabilecek, tarımsal sulamaya destek olunacak." diye konuştu.
Tesisin yatırım maliyetinin 100 milyon liranın üzerinde olduğunu aktaran Sönmezler, Japonya'dan alınan uzun vadeli krediyle inşa edilen tesisteki işlerin yüzde 90'ının tamamlandığını bildirdi. Sönmezler, " Gaziantep liler, şu anda Türkiye'de devam eden en büyük atık su arıtma tesisine kavuşacak. Şehrimizin daha sürdürülebilir ve yaşanabilir olabilmesi için tesisimizi yıl sonunda devreye almış olacağız." dedi.
Gaziantep'e dev arıtma tesisi yatırımı
İLGİLİ VİDEOLAR
Bakan Kurum afet bölgesinde incelemelerde bulundu
28 Ağustos 2021 Cumartesi
Kızılay gönüllüleri ev ve iş yerlerinin temizlenmesine yardımcı oluyor
28 Ağustos 2021 Cumartesi
İhlas Vakfı’ndan afet bölgesindeki selzedelere yardım
27 Ağustos 2021 Cuma
Bursa barajlarında son durum
27 Ağustos 2021 Cuma
Bakan Dönmez: “El birliğiyle afet bölgelerini normalleştirmeye çalışıyoruz”
26 Ağustos 2021 Perşembe
Bilecik'te hazırlanan bir tır dolusu içme suyu Kastamonu'na yola çıktı
25 Ağustos 2021 Çarşamba
Kanalizasyon gider borusuna sıkışan yavru kediyi itfaiye kurtardı
25 Ağustos 2021 Çarşamba
Trakya’daki barajların su seviyesinde tehlikeli düşüş
24 Ağustos 2021 Salı
Yaylaya suyun ulaşmasını halaylarla karşıladılar
24 Ağustos 2021 Salı