Antalya'nın Gazipaşa ilçe Kaymakamlığı, Gazipaşa Belediyesi ve Gazipaşa Tarım Kültür ve Turizm Derneği ' nin ortaklaşa düzenlediği 6. Gazipaşa Çekirdeksiz Nar Şenliği başladı.
Gazipaşa Cumhuriyet Meydanı ' nda Street Band Bandosu ve Çin Sirki gösteri gruplarının eşliğinde kortej yürüyüşü ile başlayan şenliğin açılış konuşmasını yapan Gazipaşa Belediye Başkanı Cemburak Özgenç, ilçede yetişen çekirdeksiz narı Gazipaşa adına tescillediklerini belirtti. Başkan Özgenç, “Bu şenliği düzenlemekteki amacımız hem 1922 ' de Bakanlar Kurulu kararıyla bu güzel ismi almanın gururunu paylaşmak, hem de Toroslar'da yetişen tarım zenginliğini Türkiye ' ye duyulması ve bu güzelliklerin tüketilerek üreticilerimize destek olmaktır. Bizzat üreticilerimiz kendi ürünlerini sergileme şansına sahiplerdir. Bu nedenledir ki artık ülke genelinde çekirdeksiz nar denince akla Gazipaşa geliyor” dedi.
Gazipaşa Kaymakamı Muhittin Pamuk, 21 Ekim 1922 yılında yayınlanan resmi gazete ile ilçeye bizzat Atatürk tarafından Delibaş isyanına destek olmadığı için Gazipaşa ismi verildiğini belirterek, “Bununla Gazipaşalılar olarak ne kadar gurur duysak azdır. İlçemizde tarım sektörü en önemli gelir kaynağıdır. Artık Gazipaşa Havalimanı ' nın faaliyete girmesiyle turizm gelişmekte olan bir sektör olmuştur. Gökçeler Barajı faaliyete geçtiği taktirde üreticilerimizin gelir düzeyi artacaktır. Bu nedenledir ki tarım sektörü önemini korumaya devam edecektir. İşte şenliğe insimi veren çekirdeksiz nar üretimi her yıl artarak bin 600 dekarda yaklaşık 2 bin ton civarına ulaşmıştır. Sadece çekirdeksiz nar olarak değil, hünnabından avokadosuna, muzundan ananasına her alanda üreten bir ilçe olarak ön plana çıkmaktayız. Böyle büyük potansiyeli olan ilçemizi tanıtmak istiyoruz. Amacımız tarımsal üretimi geliştirmek, üreticiyle tüketiciyi bir araya getirerek yeni pazarlar oluşturmaktır. Israrla bu yolda devam edersek amacımıza ulaşacağımızdan eminim” diye konuştu.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri ve vatandaşlar fuar alanında kurulan stantları gezdi.
İLÇENİN OSMANLI DÖNEMİNDEKİ BELGELERİ
Açılan stantlarda çekirdeksiz narın yanısıra ilçenin yöresel değerleri de sergilendi. Stantlar arasında en çok dikkat çeken ise Gazipaşa Belediyesi tarafından hazırlanan ve ilçenin Osmanlı arşivlerinde yer alan yazışmaları ve belgelerinin sergilendiği stant oldu. Çalışma hakkında bilgi veren Belediye Başkanı Özgenç, “Bu çalışmanın tanıtımı bizim için çok önemli. Bu çalışma biçim geç kaldığımızı düşünürken bizim ilklerden olduğumuzu öğrenince üzüldüm. Osmanlı döneminde Gazipaşa o zamanlar Selinti adını taşıyor. İlçe ile ilgili tüm yazışmaları vatandaşlara göstermek istedik. Bu belgeleri 3 ciltlik bir kitap haline getirdi. Bundan sonraki araştırmacılara bir kaynak olabilir. En eski belgelerimiz 1483 yılındaki belgelerdir. Çok ilginç belgeler, yazışmalar var. Örneğin, 1572 ' de Kıbrıs fethedildikten sonra buradan 75 aile kolonileştirilmek üzere Kıbrıs ' a götürümüş. Geçmişteki bu sosyolojik hareketleri buradan öğrendik. O kadar define olayları var ki buranın ne kadar zengin bir tarihi kalıntılara sahip olduğunu ortaya koyuyor. Bu bir ilk geçmişimize ışık tutan bu çalışmayı çok önemsiyorum” dedi.
REKLAMA İHTİYACIMIZ VAR
Şenlikte stant açan çekirdeksiz nar üreticisi Halil Ceylan ise, bu yıl nar üretiminde verimin az olduğunu söyledi. Buna rağmen nar tanelerinin iri olduğunu vurgulayan Ceylan, “Ben pazarlara çıkıyorum. Çoğu insan çekirdeksiz narı bilmiyor. Bizim reklama ihtiyacımız var. Bu narı tanıtmamız gerekiyor” dedi.
VATANDAŞIN İLGİSİ YOĞUN
İlçenin yöresel ürünlerinden olan harnuptan (Keçiboynuzu) 9 çeşit ürün elde eden üretici Süleyman Tuncer, “Harup gıda olarak Hayradost markası adıyla bölgemizde yetişen keçiboynuzundan farklı ürünler oluşturduk. Bu ürünlerin tanıtımıyla ilgili fuarlara katılıyoruz. Bu ürünler patentli ve bir ilktir. Keçiboynuzundan 9 çeşit ürün oluşturduk. Yenebilir formda unu vardır, Harnupella adı altında ezmesi var, kurabiyesi var, çayı var. Bunlar insan sağlığı için vazgeçilmez bir ürün. Bugüne kadar ne yazık ki halkımız değerini bilememiş, hayvan yemi ve un olarak kullanılmış. Bu sağlıklı ürünümüzü köylümüzden satın alıyoruz. 9 çeşit ürün olarak piyasaya sürüyoruz. Çiftçimizin bütçesine katkı sağlıyor, sağlıklı ürünler üretiyoruz. Vatandaşın ilgisi çok yoğun. Beğenmeyen vatandaş yok denecek kadar az” diye konuştu.
ZEYTİN ÜRETİMİ ARTTI
Zeytinyağı fabrikası işletmecisi Zafer Tan ise zeytin üretiminin ilçede her geçen gün arttığını, bölgede ayçiçeği yağının yerini zeytinyağının aldığını söyledi.
Şenlik, Pazar akşamına kadar devam edecek.
Gazipaşa Çekirdeksiz Nar Şenliği Başladı
İLGİLİ VİDEOLAR
Başkent 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda ‘Kırmızı Beyaz’a büründü
31 Ağustos 2021 Salı
Küçükçekmece’de 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 99. yılı coşkuyla kutlandı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Kocatepe'de 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 99. yılına özel çekilen kısa film büyük beğeni topladı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
30 Ağustos Zaferi için asker, polis, engelli ve akademisyenler birlikte daldılar
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Kartal'da Zafer Haftası kutlamaları Ceylan Ertem konseri ile devam ediyor
29 Ağustos 2021 Pazar
Kaçtığı polislerin üzerine önce tırı sürdü, sonra mukavemet gösterdi
26 Ağustos 2021 Perşembe
68 ülkenin büyükelçi ve diplomatları Van Kalesi önünde halay çekti
25 Ağustos 2021 Çarşamba
Erzincan’dan sel felaketinin yaşandığı Sinop’a 5 tır dolusu yardım gönderildi
25 Ağustos 2021 Çarşamba