Gelibolulu "Beyaz Ruslar" anıldı - ÇANAKKALE - Anıttan görüntü - Törenden görüntüler - KonuşmalarGelibolulu "Beyaz Ruslar" anıldı - Çanakkale 'nin Gelibolu ilçesine 1917 - 1918 yıllarında Rusya'daki devrimden kaçarak yerleşen ve bu topraklarda yaşamlarını yitiren Beyaz Ruslar için anma töreni düzenlendiÇANAKKALE (AA) - Çanakkale 'nin Gelibolu ilçesine, 1917 - 1918 yıllarında Rusya'daki devrimden kaçarak yerleşen ve bu topraklarda yaşamlarını yitiren Beyaz Ruslar, ilçe merkezine adlarına yaptırılan anıtta düzenlenen törenle anıldı.Anıtın başında düzenlenen anma törenine, Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosu Andrey Podelyshev, Aziz Andrey Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Vladimir Yakunin, Vakıf Müdürü Vladimir Bushuev, Gelibolu Belediye Başkan Vekili Kemal Tarım ve Rusya'dan gelen konuklar katıldı.
Başpiskopos Mikhail tarafından yapılan ayinin ardından, Rus yetkililerce çelenklerin bırakıldığı anıt önünde toplu hatıra fotoğrafı çektirildi. Anıtın yanındaki fotoğrafların sergilendiği müze ziyaret edildi, anı defteri imzalandı.Tören sırasında Gelibolu'da yaşayan vatandaşlardan Nurcan Erdil, Rus gelini ve 6 aylık torunu ile anıt önünde hatıra fotoğrafı çektirirken, "Hem Rus hem Türk vatandaşı benim torunum ama tabii ki önce Türk vatandaşı." dedi.
Buradaki törenin ardından Gelibolu Atatürk Kültür Merkezi'ne geçildi. - "Rus ve Türk halkları için paha biçilemez değerdedir"Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosu Andrey Podelyshev, Atatürk Kültür Merkezi'ndeki törende yaptığı konuşmada, Gelibolu'daki anıtın yapılışının 10. yıl dönümü nedeniyle bir araya geldiklerini söyledi.
"Bu anıt, sadece kaderin kendisiyle yabancı toprağa gömülenlerin üzüntü yeri değildir." diyen Podelyshev, "Tarihi olayları hatırlatmakla kalmayıp, aynı zamanda Rus ve Türk halkları arasındaki ilişkilerin anlaşılması açısından paha biçilemez değerdedir." ifadelerini kullandı. - "Gelibolu göçlere tanıklık etti"Gelibolu Belediye Başkan Vekili Kemal Tarım ise Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "Yurtta sulh, cihanda sulh" sözlerini hatırlatarak, bunun komşu ülkelerle ilişkilerde bugün büyük bir anlam ifade ettiğini söyledi.
Tarım, dünya barışının en güzel örneğinin Gelibolu olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:"Gelibolu toprakları birçok işgal gördü. Gelibolu göçlere tanıklık etti. Gelibolu birçok seyyahı, bilgini, komutanı ve Türkiye Cumhuriyeti lideri Mustafa Kemal Atatürk'ü ağırladı. 1920'de Gelibolu'ya 26 bin Rus gelmişti. Vatanlarından kopmuş, doğdukları yerlerden uzak kalmışlardı. Gelibolu, bir anne gibi davrandı. Müşfik kollarında bu ülkenin insanlarını kucakladı. Bugün dönüp tarihe baktığımızda bu olayı barış, hoşgörü, insan sevgisi adına çok değerli görüyoruz."Konuşmaların ardından, Türk ve Rus yetkililer birbirlerine teşekkür plaketi takdim etti.Tören, Rus müzisyen Ludmila Zikina anısına kurulan Rusya Devlet Akademik Müzik Grubu'nun konseriyle sona erdi.
Gelibolulu 'Beyaz Ruslar' anıldı - ÇANAKKALE
İLGİLİ VİDEOLAR
Bafra’da Uğur Işılak rüzgarı esti
31 Ağustos 2021 Salı
4 kardeş okul masraflarını çıkartmak için kitap satıyor
30 Ağustos 2021 Pazartesi
- Çinli koleksiyoner açtığı müzede bin 300'den fazla bisiklet sergiliyor
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Kıbrıs gazisi dualarla son yolculuğuna uğurlandı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
İlkadım’da zafer konvoyu
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Cinnet geçiren kadın tartıştığı kocasını bıçaklayarak öldürdü
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Mahmutbey-Bahçeşehir-Esenyurt Metro Hattı’nın ilk harcı döküldü
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Gökçeada’dan dönen tatilcilerin feribot çilesi
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Elazığ’ın son semer ve palan ustası teknolojiye direniyor
30 Ağustos 2021 Pazartesi
İzmir’de 30 Ağustos Zafer Bayramı coşkusu
30 Ağustos 2021 Pazartesi