Üzüm toplayan çiftçiler
-üzüm sıkma
-üzümleri dev kazanlarda saatlerce kaynatarak pekmeze dönüştürmesi
-cevizli sucuk ve pestil yapan üreticiler
( BATMAN ) BATMAN
- Batman’ın Gercüş ilçesinde, sonbahar mevsimi ile birlikte gerçekleştirilen bağbozumlarında elde edilen üzümden pekmez, pestil ve cevizli sucuk yapımına başlandı.Gercüş'te sonbahar ayları ile birlikte bağbozumu gerçekleştirildi.
Bağbozumlarında toplanan üzümlerin pekmez, pestil ve cevizli sucuk yolculuğu da başladı.
Doğal olan ürünleri elde etmek isteyen vatandaşlar bin bir emekle bağlardan topladıkları üzümleri kovalarla taşıyıp sepetlerin içine koyarak, traktörlerle evlerinin yanında kurulan üzüm sıkma havuzlarına getiriyor. Dev kazanların kurulduğu alana getirilen üzümler, torbalara koyulduktan sonra havuzlarda dövülüyor. Elde edilen şıra kazanlarda saatlerce kaynatılıp pekmeze dönüştürülüyor.Ürünlerin tamamı organikTamamen organik olan pekmezin her derde deva olduğunu belirten vatandaşlar, her yıl aynı şekilde pekmez yaptıklarını söyledi.
Pekmez üreticileri kış aylarında yaygın olarak tüketilen katkısız ve organik üzüm pekmezi üretiminin emek isteyen ve uzun uğraş gerektiren çok zahmetli bir iş olduğunu söyledi.
Üzüm pekmezi yapan Mehmet Can Soyvural, pekmez, pestil ve cevizli sucuk yaptıklarını söyledi.
Çalışmalarının çok zahmetli olduğunu aktaran Soyvural, "Zahmeti bizi ne kadar yorsa da lezzeti bir o kadar güzel. Kış aylarında yediğimiz zaman zahmetini de unutuyoruz" dedi.
Gercüş'te bağbozumu zamanı
İLGİLİ VİDEOLAR
Göç zamanı başlayan leylekler görsel şölen sundu
26 Ağustos 2021 Perşembe
Konya’ya göç eden Manavgatlı besicinin hayvanlarını yanmaktan kurtardı
17 Ağustos 2021 Salı
- Venedik'in ünlü Piazza San Marco Meydanı’nı su bastı
9 Ağustos 2021 Pazartesi
Vaka sayılarının arttığı Zonguldak'ta vatandaşlardan aşı çağrısı
9 Ağustos 2021 Pazartesi
Kış mevsiminin habercisi nergis çiçek açtı
8 Ağustos 2021 Pazar
Hatay’ın yöresel lezzeti kömbe, tadıyla beğeni topluyor
6 Ağustos 2021 Cuma
Tunceli İl Sağlık Müdürü Özdemir: 'Aşı olan gruptan hastane yatışı mevcut değil'
30 Temmuz 2021 Cuma
AĞRI - Dağlık köylerde çiftçilerin asırlık tırpanlarla zorlu ot biçme mesaisi
28 Temmuz 2021 Çarşamba
İstanbul’un en büyük içme suyu kaynağı olan Alibeyköy Barajına akan derede korkutan görünler
28 Temmuz 2021 Çarşamba
Arslantepe Höyüğü, Unesco Dünya Mirası Kalıcı Listesi'ne alındı
26 Temmuz 2021 Pazartesi