Göçerlerin zorlu ramazan mesaisi - ŞANLIURFA

- Yazı Karacadağ bölgesinde göçerlerin yaşam alanından görüntüler - Göçerlerin günlük yaşamından görüntüler - Küçükbaş hayvan sürüsünden detaylar - Kadınların süt sağma ve taşıma görüntüleri - Karacadağ Göçerler Derneği Başkanı Hamza Ağan'ın açıklamasıGöçerlerin zorlu ramazan mesaisi - Şanlıurfa 'da, kıl çadırlarda kalan ve hayvanları için sürekli yer değiştiren göçerlerin yaşamı, ramazanda daha zorlu geçiyor - Günün büyük bölümünde hayvanlarla ilgilenen göçerler, öğle sıcağında koyunları için 10 metrelik kuyulardan kovalarla su temin ediyorŞANLIURFA (AA) - Şanlıurfa 'da, kıl çadırlarda kalan ve hayvanları için sürekli yer değiştiren göçerlerin yaşamı, ramazanda daha da zorlaşıyor.Kış mevsimini Şanlıurfa 'daki ovalarda geçiren göçerlerden bazıları, yazın hayvanları için serin olması nedeniyle kentin yüksek kesimlerine, bazıları da Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki yaylalara gidiyor.Yılın büyük bölümünü kıl çadırlarda geçiren göçerler, sürekli yer değiştirmek zorunda kaldıkları için birçok imkandan yararlanamıyor.Yazı Karacadağ bölgesindeki yüksek kesimlerde geçiren göçerlerin yaşamı, ramazanda biraz daha zorlu hale geliyor.Günün büyük kısmında hayvanlarla ilgilenen besiciler, öğle sıcağında koyunları için 10 metrelik kuyulardan kovalarla su temin ediyor. Erkekler genelde hayvanlarla ilgilenirken, kadınlar da çadırlarında iftar hazırlıklarını sürdürüyor. - Zor meslekKaracadağ Göçerler Derneği Başkanı Hamza Ağan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayvancılığın zor bir meslek olduğunu ama bunu göçer olarak yapmanın mesleği daha da ağırlaştırdığını söyledi.

Besicilerin hayvanlarına daha iyi bakabilmek için yer değiştirmek durumunda kaldığını vurgulayan Ağan, oruçlu olmalarına rağmen göçerlerin hayvanlarıyla yakından ilgilendiğini dile getirdi.Ağan, Türkiye'deki havancılık sektörüne önemli katkı sunduklarına dikkati çekerek, şunları kaydetti:"Karacadağ'ın eteklerinde ve yaylalarındaki göçerler hem ibadetlerini yerine getiriyorlar hem de işlerini en güzel şekilde yapmaya çalışıyorlar. Gerçekten çok zor, buna rağmen atalarından miras kalan göçerliği bırakmak istemiyorlar. Neredeyse 24 saat aralıksız hayvanlarla uğraşıyorlar, kolay değil herkes yapamaz. Günde iki defa sağım yapılıyor, hayvanlara su çekiliyor. Birçok imkandan yararlanamıyorlar, çok zor bir durum."Göçerlerden 47 yaşındaki Bekir Çetin de dedesi ve babası gibi kendisinin de hayvancılıkla uğraştığını ve ömrünü hayvanların peşinde, yollarda geçirdiğini anlattı.Ramazanda işlerinin zorlaştığını ifade eden Çetin, "Ramazanda havalar ısınmaya başladı.
Sıcakta hayvanlar daha çok su içiyor. Öğlen kuyulardan su çekiyoruz. Böyle olunca terliyor ve yoruluyoruz. Allah'a şükür buna rağmen orucumuzu tutabiliyoruz." dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile