İspanya’nın en tanınmış boğa güreşçilerinden Juan José Padilla, bir boğanın saldırısına uğradıktan 5 ay sonra arenalara dönüyor.

Padilla, Ekim ayında boğanın boynuzlarının hedefi olduğunda neredeyse bir gözünü kaybetmiş ve yüzünün bir tarafındaki kemikler parçalanmıştı. Dünya onu son olarak, arenanın ortasında kanlı yüzünü elleriyle kapatıp, “Göremiyorum” diye çığlık attığı görüntüleriyle hatırlıyordu.

Padilla 'nın sol gözü hâlâ bantlı. Yüzünün sol yanındaki kemikler de titanyum protezlerle yeniden yapılandırıldı.

Geçirdiği bütün ameliyatlara karşın yediklerini çiğneyemediğini belirten Padilla bu yüzden katı gıdalarla beslenemiyor. Ama ünlü boğa güreşçisi iyileşme süreci mucize denebilecek kadar hızlı olduğunu belirtiyor.

Padilla, bu hafta bir adım daha atarak Olivenza 'da yapılacak boğa güreşlerinde arenaya ineceğini açıkladı. Bu açıklama, boğa güreşi dünyasını da şaşkına çevirdi.

'RÜYAM GERÇEKLEŞECEK GİBİ HİSSEDİYORUM'

New York Times 'a yaptığı açıklamada, Padilla, “Çok zor geçen birkaç aydan sonra, Pazar günü, bir rüyam gerçekleşecek gibi hissediyorum. Hiç kimsenin bu kadar kısa sürede geri dönmemi beklemediğini de biliyorum” diye konuştu.

Geçtiğimiz yıl, 7 Ekim 'de Saragossa 'daki boğa güreşlerinde yaşanan olayda, Padilla ayağı kayıp yere düşmüş ve karşısındaki boğanın boynuzlarının hedefi olmuştu. Boğanın boynuzu Padilla 'nın alt çenesinden girmiş ve sol göz çukurundan çıkmıştı.

Hastaneden çıktıktan sonra zamanının neredeyse tamamını doktor ziyaretleriyle antrenman arenaları arasında geçirdiğini anlatan Padilla, bu süre içinde 10 tane boğa öldürdüğünü de söyledi.

Yine de gözü bantlı olarak arenaya çıkmak Padilla için büyük bir risk. Çünkü özellikle boğanın sol tarafındaki kör noktadan gelmesi halinde Padilla 'nın çabuk tepki vermesi mümkün olmayabilir.

'ANNEM-BABAM ANLAYAMIYOR'

Padilla, yaralarına rağmen eşi ve iki çocuğunun kendisine büyük destek verdiğini söyledi. Ancak 38 yaşındaki ünlü matador, güreşlere dönme kararının ailesinde bazı tartışmalara neden olduğunu da belirterek, “Annem ve babam neden geri dönmek istediğimi anlayamadı” diye konuştu.

Padilla 'nın arenalara dönme kararının zamanlaması kritik. İspanya kamuoyunda son dönemde boğa güreşleriyle ilgili tartışmalar yaşanıyor. Hayvan hakları aktivistleri boğa güreşlerinin barbarlık olduğunu savunurken, güreşlerin İspanyol kültürünün ayrılmaz bir parçası olduğunu düşünenler de var.

Padilla 'dan bir yıl kadar önce de Julio Aparicio isimli matador bir arena kazası yaşamış ve boğanın boynuzu boğazına girmişti. Aparicio da iyileştikten sonra arenanın kumlarına dönmüştü. Yaşanan iki olay, tartışmanın gidişatına etki etmezken, Padilla, geri dönüşünün matadorlara duyulan sempati ve hayranlık düzeyini yükseltmeyi amaçlamadığını belirtti.

BOĞA GÜREŞLERİ VE SİYASET

2001 yılında, bu kez boynundan yaralanan Padilla, bir aylık iyileşme sürecinin ardından yine boğa güreşlerine dönmüştü. Matadorlar böylesi bir kararlılık içinde olsa da son yıllarda boğa güreşleri eskisi kadar kârlı bir iş değil.

2007 'de, mali krizin başlangıcıyla kamu harcamalarında gidilen kesinti dikkatleri boğa güreşlerine çevirdi. Müsabakaların sayısı üçte bir oranında azalırken, özerk Katalunya 'da Eylül ayında parlamentonun kararıyla boğa güreşleri yasaklandı.

Ancak Kasım 'da yapılan seçimlerde muhafazakar Halk Partisi 'nin (PP) sekiz yıldan sonra iktidara gelmesi durumu değiştirdi.

Kendisi de bir boğa güreşi hayranı olan Başbakan Mariano Rajoy, İspanyol kültürün bir parçası olduğu gerekçesiyle güreşlere büyük destek veriyor. Hatta 2006 yılında televizyonlarda gösterilmesi yasaklanan boğa güreşlerinin devlet televizyonundaki yayınına da yeniden başlanacak.

“Göremiyorum” Diye Çığlık Atmıştı

İspanya ' nın en tanınmış boğa güreşçilerinden Juan José Padilla, bir boğanın saldırısına uğradıktan 5 ay sonra arenalara dönüyo

İspanya' da düzenlenen boğa güreşlerinin en tanınmış boğa güreşcilerinden biri olan Juan José Padilla, aranedaki gösterisi sırarında boğadan aldığı darbe sonrasında yaralanmıştı. Aldığı darbe sonrasında kanlar içinde kalan matador kazadan 5 ay sonra arenalara tekrardan dönüyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile