Görme engelliler 'Tersine Dünya' ile sahneye çıkacak - TRABZON

Görme engelliler "Tersine Dünya" ile sahneye çıkacak - TRABZON - Oyundan detaylar - Muhammed Kandil ile röportaj - Muhammed Kılıç ile röportaj - Trabzon Görme Engelliler Sanat ve Spor Kulübü Derneğinin üyeleri, kuruluşlarının yıl dönümüne özel kendilerinin yazdıkları ve rol aldıkları oyunla sahneye çıkmaya hazırlanıyor - Derneğin Kurucu Üyesi görme engelli Kandil: - "Yaşadığımız sorunları böyle bir metinle anlatmak istedik. Oyunla birlikte bizim yaşadıklarımızı onlar da yaşasa ne hissederlerdi bunu ölçmek istedik" - Görme engelli Kılıç: - "Toplumda engellilere bakış açısının yavaş yavaş değiştiğini düşünüyorum. Oyunla birlikte engellilerin istediklerinde neler yapabileceklerini göstermek istiyoruz"TRABZON (AA) - DUYGU AVUNDUK - Trabzon Görme Engelliler Sanat ve Spor Kulübü Derneğinin üyeleri, kuruluşlarının yıl dönümüne kendilerinin yazıp, provalarını yaptıkları oyunla sahneye çıkacak.Dernek üyelerinden oluşan grubun "Tersine Dünya" ismini verdikleri 30 dakikalık 7 perdeden oluşan oyun, genç bir kızın rüyasını anlatıyor.Dernek binasında son provalarını yapan ekip, iki aylık çalışmanın ardından 10 Mart Cumartesi günü ilk kez sahneye çıkarak, seyirciyle buluşacak.Derneğin kurucu üyesi görme engelli Muhammed Kandil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013 yılında kurulan dernekte 6 spor dalında birçok üyelerinin milli takım forması giydiğini söyledi.

Kandil, derneğin 5. yıl dönümü dolayısıyla hazırladıkları programda üyelerinin farklı bir etkinlik yapmak istediğini ifade etti.
Tiyatro oyunu düşündüklerini belirten Kandil, eseri kendilerinin yazmaya başladığını anlatarak, şunları söyledi:"Oyunda bizlerin günlük hayatta karşılaştığı sıkıntıları anlatmayı uygun gördük. 5 kişiden oluşan ekibimizle birlikte oyun yazmaya karar verdik. Herkes oynayacağı karaktere uygun metinler yazdı. Üzerinde tartışarak bir oyun çıkarttık. Doğaçlama olarak da eklemeler yaptık. Bu şekilde güzel bir oyun hazırladığımızı düşünüyoruz. Genç bir kıza, görme engelli bir gencin evlenme talebi ve kızın da bunu reddetmesiyle birlikte gördüğü rüyayı anlatmaya çalışıyoruz." dedi.
Diğer engellilerin de sorunlarını oyuna yansıtmaya çalıştıklarını aktaran Kandil, şunları kaydetti:"Diğer insanlardan farklı olduğumuzu kabul ediyoruz. Ancak bizim farklılıklarımız bizi onlardan ayrıştırmaz. Tek farkımız yürümemiz, görmemiz ve duymamızdır. Bizlere kendi kardeşlerine nasıl davranıyorlarsa öyle davranmalarını istiyoruz. O nedenle de yaşadığımız sorunları böyle bir metinle anlatmak istedik. Oyunla birlikte bizim yaşadıklarımızı onlar da yaşasa ne hissederlerdi bunu ölçmek istedik."Derneğin Sanattan Sorumlu Başkan Yardımcısı Betül Tokul, 22 yaşında geçirdiği beyin kanaması sonucunda sağ kolunu kullanamadığını anlatarak, şunları dile getirdi:"Geçirdiğim hastalık sonucunda kendimi eve kapattım. Arkadaşım aracılığıyla dernekle tanıştım ve o gün hayatımın dönüm noktası oldu. Şimdi bir hastanede sekreter olarak çalışıyorum. Etkinliklerimiz kapsamında bu yıl farklı bir şeyler yapmak istedik. Çok heyecanlıyız inşallah başaracağız. Sahneye de bu heyecanla çıkmak istiyoruz. İnanıyorum ki oyunu izleyen insanlarda, engellilerle ilgili ön yargıları kırılacak ve bunu değiştireceğiz."Görme engelli Muhammed Kılıç da iki yıl önce Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) ile santral memuru olarak çalışmaya başladığını söyleyerek, tiyatroyla ilkokul yıllarında tanıştığını belirtti.
Kılıç, özel eğitim alarak kendisini yetiştirdiğini söyleyerek, "İki aydır oyunumuzun hazırlığını yapıyoruz. Arkadaşlarımızla birlikte çok fazla çalıştık. Zeki - Metin, Kemal Sunal, Bülent Ersoy gibi sanatçıların taklidini yapabildiğim için oyunda anne ve bankamatik rolünde oynuyorum. Toplumda engellilere bakış açısının yavaş yavaş değiştiğini düşünüyorum. Oyunla birlikte engellilerin istediklerinde neler yapabileceklerini göstermek istiyoruz." dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile