Hasankeyf Müzesi tarihi mihrapla ziyaretçilerini karşılayacak - BATMAN

- Arkeopark'ın drone ile havadan görüntülenmesi - Hasankeyf Tabelası - Tarihi Koç Camisindeki restorasyon çalışmaları - Hasankeyf Müzesi'nin girişi - Müzede sergilenen Tarihi Koç Camisi'nin tarihçesi - Hasankeyf Kaymakamı Haluk Koç ile röportaj - Mihrabın restorasyon çalışmaları - Müzeyi gezen ziyaretçiHasankeyf Müzesi tarihi mihrapla ziyaretçilerini karşılayacak - Ilısu Barajı HES Projesi kapsamında, baraj gölü sahasından çıkarılarak Kültürel Park Alanı'ndaki Arkeopark'a taşınan tarihi Koç Camisi'nin mihrabı, Hasankeyf Müzesi girişine yerleştirildi - Hasankeyf Kaymakamı Haluk Koç: - "Tarihin sıfır noktası diyebileceğimiz 12 bin yıldan itibaren bütün evrelerin görülebileceği eserleri burada teşhir ediyoruz. Koç Camisi'nin bitki süslemelerinden esinlenerek yapılan mihrabı da bu eserlerden biri"BATMAN (AA) - Ilısu Barajı HES Projesi kapsamında, Batman 'ın Hasankeyf ilçesinde baraj gölü sahasından çıkarılarak Kültürel Park Alanı'ndaki Arkeopark'a taşınan tarihi Koç Camisi'nin mihrabı, farklı tarihsel dönemlerden eserlerin yer aldığı Hasankeyf Müzesi girişine yerleştirildi.73 bin metrekare alana inşa edilen, 4 bin metrekare kapalı alana sahip, Hasankeyf'in yanı sıra Batman , Mardin, Siirt, Şırnak ve Diyarbakır'daki kurtarma kazılarında çıkarılan Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik, Tunç Çağı, Demir Çağı, Ortaçağ, Roma, Artuklu ve Osmanlı dönemlerine ait bin 453 eserin yer aldığı Hasankeyf Müzesi, girişe yerleştirilen Koç Camisi'nin mihrabı ile ziyaretçileri karşılayacak.6 metre yüksekliğinde 4 metre genişliğindeki iki parçadan oluşan mihrap, derin kazıma tekniğiyle işlenmiş bitkisel ve çiçekli kufi yazılardan oluşan alçı süslemelerle Selçuklu Dönemi alçı motifleriyle benzerlik taşıyor.Arkeologlar gözetiminde, itina ile aslına uygun şekilde restore edilerek müzenin girişine konumlandırılan, kitabesi olmayan mihrabın, kimi araştırmacılar tarafından 14 - 15. yüzyıllara ait olduğu Eyyubiler döneminde yapılmış olabileceği ifade ediliyor.Hasankeyf Kaymakamı Haluk Koç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hasankeyf Müzesi girişinin benzerinin İngiltere ve İskoçya'daki müzelerde görüldüğünü söyledi.

- "Turistler tarihin her evresine ait eserleri görebilecek"İngiltere ve İskoçya'daki müzelerin girişinde de bu şekilde büyük yapıların konumlandırıldığını ifade eden Koç, "Ilısu Barajı Projesi'nin en büyük ayaklarından biri Hasankeyf'te turizme yönelik olarak yapılmış yatırımların en büyüğü Arkeopark alanı ve onun da en önemli parçası Hasankeyf Müzesi'dir. Hasankeyf Müzesi bulunduğu alan, mevcut barındırdığı eserler ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki ve yakın çevresindeki en önemli müzedir." dedi.
Bu müzenin en önemli özelliğinin Ilısu Barajı'ndan etkilenecek yerlerdeki kazılarda elde edilen milattan önce 12 binli yıllara ait eserlerin sergilenmesi olduğuna işaret eden Koç, müzede şu an bin 400 eserin yer aldığını belirtti.
Koç, çevre müzelerde koruma altına alınan eserlerin de nakli ile 4 bini aşkın eserin müzede sergileneceğini dile getirerek, şunları kaydetti:"Buraya gelecek turistler tarihin her evresine ait eserleri görebilecek. Hem buradaki teşhir, tanzimi hem konumu itibarıyla ülkemizdeki önemli müzelerimizden birisi. Dünyada buna benzer sayılı müze var. Tarihin sıfır noktası diyebileceğimiz 12 bin yıldan itibaren ki bütün evrelerin görülebileceği eserleri burada teşhir ediyoruz. Koç Camisi'nin bitki süslemelerinden esinlenerek yapılan mihrabı da bu eserlerden biri. Mihrabın bulunduğu bölüm en çok önem verdiğimiz alan olacak. Çünkü Koç Camisi'nin bitki süslemelerinden esinlenerek yapılan eserleri, mihrabı, kufi yazıları nadir eserler arasında çok önemli bir yere sahip. Bunları yeniden birleştirmek suretiyle ziyaretçilerimizin beğenisine sunacağız."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile