Hayal dünyaları engel tanımıyor

Birlikte çalışan engelli bireyler
-Pet şişe süsleme
-Pet şişe kesim işlemi
-Pet şişe boyama
-Yapılan işlemlerden detaylar
-Tarı’nın konuşması
-Gem’in konuşması
-Karakaş’ın konuşması
-Yapımı tamamlanma aşamasına gelmiş bir pet şişe
-Tamamlanmış ürünler
-Genel ve detay görüntüler

( DİYARBAKIR -ÖZEL)- Engelliler atık pet şişelerini tasarıma dönüştürdü- Atık pet şişeler engelli bireylerin ellerinde eşsiz birer ev eşyasına dönüşüyor DİYARBAKIR

- Diyarbakır'da faaliyet yürüten Kayapınar Engelsiz Yaşam Merkezi’nde kurslara katılan engelli bireylerin hayal dünyası engel tanımıyor. Atık pet şişeleri toplayıp birer eşsiz tasarıma dönüştüren engelliler, ürettikleri ürünleri satarak da kendi harçlıklarını karşılıyor. Diyarbakır’da yaklaşık 2 yıldır önemli başarılara imza atan Kayapınar Engelsiz Yaşam Merkezi engelli bireylerin geri dönüşüm bilinci kazanması ve gelişimlerine katkı sağlaması için pet şişe tasarım kursu açtı. Kursa katılan öğrenciler çöpe atılan pet şişeleri kesip, biçip, boyayıp, süsleyerek birer tasarıma dönüştürüyor. Engelli bireylerin ellerinde kimi zaman eşsiz bir vazoya kimi zaman bir kalemliğe dönüşen malzemeler, değişik zamanlarda açılan sergi ve kurulan kermeslerle vatandaşa sunularak elde edilen gelir ile engellerin bütçelerine katkı sağlanıyor. Kursa katılan farklı yaşlardan engelli öğrenciler, katıldıkları kurslarda çok eğlendiklerini ve engelsiz yaşam merkezinin kendileri için çok güzel bir ortam olduğunu ifade etti.
Engelliler mutlu Kursiyerlerden Baran Tarı, kurs sayesinde atıklardan da bir şeyler üretilebileceğini anladıklarını ifade etti.
Tarı, “Şuanda geri dönüşüm kutularını kalemlik yapıyoruz. Boyuyoruz, kesiyoruz, çiçekler yapıştırıyoruz. Süs gibi. Öğretmenimizi, arkadaşlarımız seviyoruz. Boyama hoşuma gidiyor. 4 aydır buradayım, arkadaşlarımı seviyorum, öğretmenlerimizi, kurum müdürümüzü hepsini seviyoruz” dedi.
Kurs öğrencilerinden Mürvet Gem ise, “Pet şişe boyaması yapıyoruz. Saksı, kalemlik yapıyoruz. Hoşuma gidiyor. Mutluyum” diye konuştu.
“Amacımız çocukları geri dönüşüme bilinçlendirmek” Kurs fikrinin engelli öğrencilere geri dönüşüm bilinci kazandırmak ve hayal dünyalarını geliştirmek için başladıklarını ve sonrasında devam etme kararı aldıklarını ifade eden el sanatları öğretmeni Naciye Karakaş, bir sonraki etapta kokulu taş boyama ve süslemeye geçeceklerini kaydetti.
Karakaş, şunları söyledi: “Şuanda geri dönüşüm kursumuz var. Amacımız çocukları geri dönüşüme bilinçlendirmektir. Bir farkındalık oluşturmak istedik. Zihinsel engellilerin zihinlerini açabilmek. Çöplerimizi bile değerlendirebileceğimizi bunu farkındalık olarak göstermek istedik. Pet şişelerinden saksı yapıyoruz, kalemlik yapıyoruz, kutular yapıyoruz. Büyük bir zevk ile de yapıyorlar. Daha önce de ahşap boyama yaptılar. Seramik boyası yaptılar. Takı tasarımı yaptılar. Geri dönüşümden sonra kokulu taş üzeri çalışmalar yapacağız”.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile