İçişleri Bakanı Muammer Güler, yeni bir EMASYA protokolüne ihtiyaç olmadığını söyledi.

EMASYA protokolünde yer alan hükümlerin güncellendiğini dile getiren Güler, “Askeri birliklerden ne zaman yardım alınacağı konusu zaten kanunda bellidir.” dedi.

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Beşiktaş’ta bir otelde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Güler burada yaptığı değerlendirmede EMASYA protokolüne ilişkin yeni bir düzenlemenin yapılıp yapılmadığı yönündeki sorulara cevap verdi. Yeni bir EMASYA protokolüne ihtiyaç olmadığını ifade eden Güler, “7 Temmuz 1997 tarihinde hazırlanan EMASYA Protokolü, 4 Şubat 2010 tarihinde kaldırıldı. Burada yer alan esaslar şimdi yeniden biraz önce de ifade ettim, valilerin olağanüstü şartlarda polis ve jandarma güçleri ile bastıramadığı veya onların yetmediği toplumsal ve terör olaylarında en yakın askeri birliklerden yardım isteme konusunda 5442 sayılı kanunun 11. Maddesinde 1996 yılından beri yapılan değişiklikle uygulana gelen konuyu yine kanunda ifade ettiği şekilde esasları belirliyor. Bizim yaptığımız yeni bir EMASYA protokolü değildir. Yeni bir EMASYA Protokolü’ne ihtiyaç yoktur. Askeri birliklerden ne zaman yardım alınacağı konusu zaten kanunda bellidir.” ifadelerini kullandı.İllerde meydana gelen herhangi bir olayda güvenlik güçlerinin yetkilerinin nasıl kullanılacağına yönelik kanunda hükümlerin açık olduğunu vurgulayan Güler, “İllerde bir olay meydana geldi veya muhtemel bir olay olacak, bunlarla ilgili kanun diyor ki; ‘Askeri birlik nereden çağrılacak? Komutanı kim olacak? Koordineyi kim sağlanacak? Nerede kalacak? Birden fazla ilde olursa hangi vali koordine edecek?’ Bu Genelkurmay Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında düzenlenecek esaslarla belirleniyor.Bu esasları bekliyoruz. Yaptığımız iş budur. Bugün maalesef basında yer alan “Çıkış protokolü” bununla bizim yaptığımız işin uzaktan yakından ilgisi yoktur. Bizim yaptığımız daha önce EMASYA protokolünde yer alan hükümler güncellenmektir. “ şeklinde konuştu.

İçişleri Bakanı Muammer Güler: PKKnın Çekilmesi İle İlgili Prostokol Yok

İçişleri Bakanı Muammer Güler, PKK ' nın çekilmesi sürecine ilişkin protokol imzalandığı iddialarını yalanladı. Güler, “Çekilme süreciyle ilgili bir protokol veya İçişleri Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı arasında herhangi bir düzenleme söz konusu değildir” dedi.

Bakan Muammer Güler, Budapeşte Süreci Beşinci Bakanlar Konferansı kapsamında Swissotel'de basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Güler, PKK ' nın çekilme süreciyle ilgili protokol imzalandığı yönündeki haberleri yalanladı. 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu ' ndan bahseden Güler, “Düzenlemenin çıkış protokolüyle veya çözüm süreciyle uzaktan yakından bir ilgisi bulunmamaktadır. Konuşulur. Bu konunda valilerin yardım isteme taleplerinin o birliklerin kalış sürelerinin, askeri birliğin komutanı ile vali tarafından koordine edileceği belirtilmiştir” dedi.

Emaysa Protokolü ' nün kaldırılmasının ardından düzenlemelerin yeniden yapıldığını anlatan Güler, “Bu haberde yer alan çıkış protokolü veya çekilme için ilk resmi adım gibi konu söz konusu değildir. Yapılan şey Genelkurmay Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında herhangi bir toplumsal olay veya terör olayıyla ilgili mevcut kuvvetlerle bastırılamayacak olaylar için kuvvet talebinde bulunulduğunda, kuvvet nereden gelecek, kim koordine edecek, birden fazla ilde olursa hangi vali koordinatör vali olacak gibi hususları düzenleyen esaslardan ibarettir. Çalışması da son aşamaya gelmiştir. Bugün yarın imzalanacaktır. Bunun çıkış protokolü gibi veya çekilme için ilk resmi adım gibi konularla ilgisi yoktur” diye konuştu.
“Çekilme ile ilgili herhangi bir protokol söz konusu değil” diyen Bakan Güler, şunları söyledi;

“Benim bahsettiğim protokol valilerin İl İdaresi Kanunu ' na göre askeri birliklerden yardım istemesine ilişkin esaslarla ilgilidir. Böyle bir protokol söz konusu olmayacaktır. Çekilme sürecinin kendi mecrası içinde devam edeceği daha önce de ifade edildi. Çekilme süreciyle ilgili bir protokol veya İçişleri Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı arasında herhangi bir düzenleme söz konusu değildir.”

İLGİLİ DİĞER VİDEOLAR

Karayılan 'Çekiliyoruz' diyecek

25 Nisan 2013 Perşembe

24 Nisan kritik tarih

23 Nisan 2013 Salı

Çekilme Mayıs'ta başlıyor

23 Nisan 2013 Salı

Çekilme 3 ilden başlayacak

22 Nisan 2013 Pazartesi

Çekilme süreci

21 Nisan 2013 Pazar

Öcalan'dan Kandil'e talimat

21 Nisan 2013 Pazar

''Yeni protokol yok''

19 Nisan 2013 Cuma

Öcalan'ın mektubu Kandil'de

19 Nisan 2013 Cuma

Öcalan'ın mektubu Kandil'de

19 Nisan 2013 Cuma

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile