İngiliz Kanalı Ramazan Boyunca Ezan Yayınlayacak

İngiltere’nin önemli televizyon kanallarından Channel 4, Ramazan ayı boyunca sabahları ezan yayınlayacak...
Channel 4, ezanı 3 dakikalık bir kısa film eşliğinde günde 5 vakit yayınlayacak.

Kanalın program akışı da ezan vakitlerinde yarıda kesilecek ve ezandan sonra devam edecek. Kısa film ayrıca kanalın internet sitesinde de yer alacak ve ezan vakitlerinde Londra'daki camilerle eş zamanlı bir şekilde otomatik olarak oynayacak.

Kanalda yayınlanan kısa filmde İngiltere'nin en iyi müezzinlerinden biri olarak bilinen Hasan Resul yer alıyor. Resul, Londra'nın çeşitli yerlerini gezerken arka planda okuduğu ezan duyuluyor.

ÜLKEDE TARTIŞMA YARATTI

Devletin sahibi olduğu fakat finansmanı reklamlardan sağlanan ulusal kanal böylece İngiltere'de bir ilki gerçekleştirirken, kanalın program bölümü başkanı Ralph Lee aldıkları kararın gerekçesini şöyle açıkladı.

Lee, “Umudumuz İngiltere'deki bu önemli azınlığa dikkatleri çekmek. İngiltere'de yaklaşık 3 milyon Müslüman yaşıyor. Bu Ramazan deneyimine ve bu süreçte neler yaptıklarına biraz dikkat etmemizi gerektiriyor.” şeklinde konuştu.

Lee, kanallardaki İslam ile ilgili yayınların büyük bir çoğunluğunun terörizm ve köktencilik ile ilgili olduğunu söylerken, ılımlı İslam'ın İngiliz televizyonlarında yer bulamadığına dikkat çekti.

Ülkede bu karar sonrası büyük tartışmalar yaşanırken bazıları bunun bir provokasyon olduğu görüşünde.

Ezan yayınına karşı çıkan bir Müslüman, “Bence Müslüman olmayanların çoğu bunun kötü bir şey olduğunu düşünüyor. İslam'ın bu ülkeyi ele geçirdiği gibi şeyler düşünüyorlar ama bu gerçek değil. Bu tamamen farklı. Bu yüzden çok sayıda Müslüman, bunun bir provokasyon ve yanlış zamanlama olduğunu düşünüyor.” şeklinde konuşurken bir diğeri ise, “Benim ülkem Bangladeş de dahil bir çok kanal ezan yayını yapmıyor. Bence bu çok iyi bir fikir. Bu Müslümanlara destek ve güven verecektir. O yüzden bunu her zaman takdir ediyorum.” dedi.

Kanal, ramazan ayı boyunca sabah ezanını canlı yayınlamadan önce ramazanla ilgili 2-3 dakikalık kısa film gösterecek. Bununla birlikte imsak ve iftar vakitlerini de ekranlardan izleyicilerle paylaşacak.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile