Irak’ın Musul kentini ele geçiren IŞİD militanları, Türk Konsolosluğu’nu bastı. Konsolosla birlikte 49 kişi rehin alındı.

Musul kentinin denetimini ele geçiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının ilerleyişi devam ediyor.

IŞİD militanları, Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı bölgelere doğru harekete geçti. Militanlar, Musul'daki Türk Konsolosluğu'nu da işgal etti.

İlk gelen bilgi ikisi çocuk, 14-15 Türk rehin olduğu yönündeydi. Ancak son gelen bilgiye göre 49 kişi rehin alındı. Bunlardan 3'ü çocuk. İçlerinde Konsolos Öztürk Yılmaz'ın da olduğu 14-15 konsolosluk çalışanı ve geri kalanı özel harekatçılardan oluşuyor.

Türkiye'nin Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz'ın konvoyu Eylül 2013 ve Mayıs 2014 bombalı saldırılara uğramıştı.

BOMBALI SALDIRI TEHDİDİYLE KAPIYI AÇTIRDILAR

Al Jazeera'nin haberine göre ise Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'u dün ele geçiren El Kaide bağlantılı Irak-Şam İslam Devleti IŞİD, Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na girmeye çalıştı. Personelin kapıları açmaması üzerine bombalı saldırı tehdidinde bulundular. Konsolosluk görevlileri bunun üzerine kapıyı açmak zorunda kaldı. Yaşanan gelişmeleri Musul'un il meclisinin Türkmen üyesi Lokman Reşidiyeli Al Jazeera muhabiri Can Hasasu'ya anlattı. Reşidiyeli'nin verdiği bilgiye göre, IŞİD üyeleri Iraklı personele dokunmazken, 2'si çocuk 3'ü kadın 42 Türk'ü alıkoydu ve Musul'daki 17 Temmuz semtinde bulunan IŞİD karargahına götürdü. Reşidiyeli, bu gelişmeleri konsolosluğun Iraklı çalışanlarına dayandırdı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: İDDİAYI İNCELİYORUZ

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ise gündeme bomba gibi düşen haberin ardından 'konuyu inceliyoruz' dedi.

REUTERS: TÜRK YETKİLİLER DOĞRULADI


Reuters haber ajansı tarafından geçilen habere göre ise Türk Dışişlerinden iki kaynak saldırıyı doğruladı. Ancak ajansa göre Türk yetkililer diplomatların durumuyla ilgili kesinleşen bir bilgi olmadığını söyledi.

AFP: 24 PERSONEL KAÇIRILDI

AFP haber ajansı Irak'ta görevli 24 konsolosluk personelinin de IŞİD tarafından kaçırıldığı bilgisini geçti.

TÜRK DİPLOMATLAR TERK ETMEDİ DEMİŞTİ


Çatışmalar yüzünden Erbil'e sığınan Musul Valisi Useyil Nuceyfi, burada düzenlediği basın toplantısıyla Musul'daki vahim durumu ortaya koymuştu. Nuceyfi, Türkiye'nin Musul Konsolosluğu'nun Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından zarar görmediğini söylemişti. Nuceyfi, “Biz onları arayıp Konsolosluğu terk etmelerini söyledik. Ancak Musul Başkonsolosu görevlileri tarihe geçecek bir davranış sergileyip 'yerimizde kalmayı tercih ediyoruz' dediler. Bu, tarihe geçecek bir davranıştır.' demişti.

IŞİD'in Çocuk Cihatçıları

Sosyal medyada paylaşılan görüntüler IŞİD'in çocuk cihatçılar yetiştirdiğini ortaya çıkardı.
IŞİD'in Musul'da Türk konsolosluğuna yaptığı baskın ve aralarında Başkonsolos Öztürk Yılmaz'ın da bulunduğu personeli rehin almasıyla başlayan krizde 24 saat geride kaldı. IŞİD'in bölgedeki varlığı ve nasıl bu kadar güçlendiği tartışma konusu olurken örgütle ilgili dikkat çeken bir detay ortaya çıktı.

Ortaya çıkan görüntüler IŞİD'in çocuk cihatçılara önem verdiğinin bir ispatı. Örgüt kamplarda özel olarak eğittiği çocukları daha sonra çatışma bölgelerinde kullanıyor. Çocuklar askeri eğitimin yanı sıra dini eğitimden de geçiyor. Görüntülerin sosyal medyaya cihatçı aileler ya da IŞİD tarafından servis edildiği düşünülüyor.

Öte yandan servis edilen görüntüler IŞİD'in farklı bir boyutunu gözler önüne seriyor.

İLGİLİ DİĞER VİDEOLAR

Ankara'da kritik Musul zirvesi

13 Haziran 2014 Cuma

Davutoğlundan flaş rehine açıklaması

12 Haziran 2014 Perşembe

Musul Valisi: Irak Ordusu Musul'u Terk Etti

11 Haziran 2014 Çarşamba

İLGİLİ VİDEOLAR

John Bass'tan IŞİD açıklaması

11 Ekim 2017 Çarşamba

DEAŞ'a Nusret usulü bomba

23 Şubat 2017 Perşembe

Erdoğan Amerikalı gazeteciyi uyardı

25 Ağustos 2016 Perşembe

Sözün bittiği yer

22 Ağustos 2016 Pazartesi

Gaziantep'te IŞİD Operasyonu

25 Mayıs 2016 Çarşamba

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile