İslam Kalkınma Bankasından yaratıcı fikirlere 3 koldan destek - ANKARA

- İslam Kalkınma Bankası (İKB) Başkan Danışmanı Hayat Sindi ile röportajANKARA (AA) - BAHATTİN GÖNÜLTAŞ/ZEYNEP AKYIL - İslam Kalkınma Bankası (İKB) Başkan Danışmanı Hayat Sindi, küresel sorunların çözümüne katkı sağlayacak yaratıcı fikirlere üç koldan fon desteği vereceklerini belirterek, "Girişimciler ve bilim alanında çalışma yapan kişilerin fikirlerinin hayata geçmesi için 100 bin dolara kadar destek vereceğiz. Fikirlerin ve ürünlerin ticarileştirilmesi için KOBİ'lere bir milyon dolara kadar, yeni kurulan şirketlerin büyümesi için de 300 bin dolara kadar fon sağlayacağız." dedi.
Sindi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İKB grubu tarafından kurulan Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Fonu'nun, dünyadaki sorunlara pratik çözümler sunmada büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Fonun ve ona bağlı Katılım Platformu'nun Birleşmiş Milletler’in (BM) 6 sürdürebilir kalkınma hedefine odaklanacağını ifade eden Sindi, bu hedeflerin "sürdürülebilir gıda güvenliği, sağlıklı hayat, kapsayıcı ve adil eğitim, suyun sürdürülebilir yönetimi, uygun fiyatlı, güvenilir, sürdürülebilir enerjiye erişim ve sürdürülebilir sanayileşme" olduğunu bildirdi.Bankanın öncülüğünde kurulan 500 milyon dolarlık fona erişimi çok kolay hale getirdiklerini dile getiren Sindi, şunları kaydetti:"Sonunda ürüne düşecek fikirleri fonlamak için heyecanlıyız. Odaklanacağımız sürdürülebilir kalkınma hedefleri kapsamında karşılaşılan zorluklarla mücadeleyi amaçlayan dünyanın her yerinden girişimci ve araştırmacılara bireysel projeleri için 50 bin ile 100 bin dolar arasında destek veriyoruz. Küresel sorunların çözümüne katkı sağlayacak yaratıcı fikirlere üç koldan fon desteği vereceğiz. Girişimciler ve bilim alanında çalışma yapan kişilerin fikirlerinin hayata geçmesi için 100 bin dolara kadar destek sağlayacağız. Bu, üye ülkelerin gelecekte kendi sürdürülebilir ekonomik ve sosyal gelişimlerini sağlayabilmesine de büyük katkı sağlayacaktır. İnsanlığa katkı yapacak fikirleriniz varsa bizimle paylaşmanızı istiyoruz."Sindi, bu kapsamda projelerin yeni uygulama ve yazılım gibi çok değişik şekilde olabileceğine işaret ederek, fikirlerin yanı sıra patent başvurularına da fon sağlayacaklarını bildirdi. - KOBİ'lere ürün ticarileştirme desteğiSindi, yeni kurulan şirketlerin büyümesi veya başka ülkelerde de faaliyet göstermesi için 300 bin dolara kadar teşvik verdiklerini belirtti.
Desteklerin sadece bunlarla da sınırlı olmadığını ifade eden Sindi, "Bizimle çalışan çok yatırımcı var. Fikirleriniz ve ürünleriniz daha fazla fona ihtiyaç duyarsa, yüksek kredi notuna sahip İKB olarak başka ortaklarımızdan daha fazla fon talep ederiz." şeklinde konuştu.
Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Fonu çerçevesinde KOBİ'lere fikirlerin ve ürünlerin ticarileştirilmesi için bir milyon dolara kadar finans vereceklerini aktaran Sindi, KOBİ'lerde doğru inovasyon yönetimi altyapısını oluşturmayı hedeflediklerini kaydetti.
- "İslam ülkelerinde kadınların kapasitesi yüksek"Sindi, İKB olarak ilerlemenin tek yolu olan bilim, teknoloji ve inovasyon araçlarını kullanarak insanlara güç vermek istediklerini vurguladı.Bankaya üye ülkelerde, toplumda yenilikçi olmak isteyen kadınlara da kendi hayatından örnekler vererek tavsiyelerde bulunan Sindi, şu değerlendirmelerde bulundu:"Bütün insanların hayalleri ve ümitleri var. Her zaman bütün insanlara fırsat verilmesine inanıyorum. Ben Birleşik Krallık'a lise okumak için gittiğim zaman önce kabul edilmedim fakat kendime güveniyordum, İngilizce öğrendim ve liseyi bitirerek Cambridge Üniversitesinden şartlı teklif aldım. Cambridge Üniversitesinden teknoloji bursu alarak ilk Suudi kadın olarak yüksek derece ile mezun oldum. Harvard Üniversitesinde misafir öğretim üyesi olarak ekibimle bütün insanlar için bilimsel çalışmalar yaptık ve yarışmalar kazandık. Bill Gates'ten fon aldık. Kendimize güvenmeliyiz, insanlar sizi yargılasa bile kapasitenize güvenin. İslam ülkelerinde kadınların kapasitesi yüksek, bizim onlara ihtiyacımız var, kadınların önce kendilerine güvenmesi, başaracaklarına inanması gerekiyor."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile