İsmail dede köyünün "tarihçisi" - GİRESUN - Giresun lu 97 yaşındaki İsmail Uzun'un defterine not alması - Uzun'un defterine daha önceden yazdığı notları okuması - Uzun'un demir dövmesi - Uzun ile röportajİsmail dede köyünün "tarihçisi" - Giresun lu 97 yaşındaki İsmail Uzun, ülkede ve köyünde yaşanan gelişmeler ile olaylardan önemli olduğunu düşündüklerini 70 yıldır defterine kaydediyor - Şu ana kadar 5 defter dolduran Uzun: - "İnsan bazen her şeyi hatırlamıyor ancak defterdeki notlar hatıraları ortaya çıkartıyor"GİRESUN (AA) - GÜLTEKİN YETGİN - Giresun lu 97 yaşındaki İsmail Uzun, ülkede ve köyünde önemli olduğunu düşündüğü gelişmeleri ve olayları 70 yıldır defterine not düşüyor.Görele ilçesine bağlı Bahşiş köyünde yaşayan Uzun, askerden döndüğü 1948 yılından beri kendince önemli olduğuna kanaat getirdiği olayları defterine kaydediyor.Uzun, ülkede yaşanan önemli gelişmelerin yanı sıra köyündeki doğum, evlilik ve ölüm olaylarını, okul, cami ve yol yapımı gibi yatırımları da defterine yazıyor.Yaklaşık 45 yıl demirci ustalığı yaptıktan sonra sağlık sorunları nedeniyle çalışamayan Uzun, vaktinin bir kısmını çevresinde yaşanan olayları not alarak geçiriyor. - "Not almadan içim rahat etmiyor"Uzun, askerden döndükten sonra önemli gördüğü her olayı defterine yazmaya başladığını anlattı.Önemli gelişmeleri tarihi ile deftere kaydetmenin hobisi olduğunu belirten Uzun, ön plana çıkan olayları not almadan içinin rahat etmediğini dile getirdi.Doğanları, ölenleri, evlenenleri ve hasta olanları, yapılan yolları, evleri, camileri, sel ve doğa olaylarını kaydettiğini anlatan Uzun, kendisi ve ailesine ait bilgileri de not aldığını söyledi.
Uzun, "Hangi tarihte evlenmişim, torunlarımın doğum tarihleri, hepsini deftere yazdım. Babamın yaptıkları, eve alınan önemli şeyler, gittiğimiz köyler, aldığımız ve sattığımız arsalar, hanımım nerede hasta olmuş, hangi tarihte ölmüş, hanımımla ne kadar vakit evli kalmışım, aklınıza gelecek önemli tüm olayları, her şeyi not aldım." diye konuştu.
- "Köyün geçmişini merak edenler de bana geliyor"Notlarını alfabetik dizilimli defterlere kaydeden Uzun, "Mesela ölenlerin kayıtları 'ö' harfinde, doğanlarınki ise 'd' harfinde yer alıyor. 'Şu kişi şu tarihte ölmüş' veya 'şu kişi şu tarihte doğdu' diye not almışım. Diğer gelişmeleri ise olayı hatırlatan kelimenin baş harflerinin olduğu kısma yazıyorum. Mesela darbe olduğunda 'd' harfine not almışım." ifadelerini kullandı.İsmail Uzun, köyde yaşayan birçok kişinin aileleri hakkındaki bilgileri öğrenmek için kendisine danıştığını dile getirerek, şunları aktardı:"Adamın biri geliyor, 'Dedem hangi tarihte ölmüş?' diye bana soruyor. Açıyorum defterimi, bulup söylüyorum. Böylece insanlar meraklarını gideriyor. Sadece ailevi bilgiler için değil, köyün geçmişini merak edenler de bana geliyor. Defterden merak ettiklerini öğrenebiliyorlar. O kişi ne yapmış, yol, cami veya okul ne zaman yapılmış hepsi var."Kendisinin de zaman zaman notlarını aldığı beş defteri inceleyip geçmişi hatırladığını belirten Uzun, "Bu zamana kadar ne yapmışım? Örneğin dedemle ne kadar kalmışım? Defterlere bakıp hatırlıyorum. İnsan bazen her şeyi hatırlamıyor ancak defterdeki notlar hatıraları ortaya çıkartıyor." dedi.
Uzun, sağlığı el verdikçe aynı şekilde önemli gördüğü olayları not almaya devam edeceğini sözlerine ekledi.
İsmail dede köyünün 'tarihçisi' - GİRESUN
İLGİLİ VİDEOLAR
Mehmet Hüseyin Dalgıç: “Daha iyi bir İstanbulspor izlettireceğiz“
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Balıkesir’de davul ve klarnet eşliğinde keşkek dövme geleneği
26 Ağustos 2021 Perşembe
Bu ahududunun kilosu 45 TL
25 Ağustos 2021 Çarşamba
Yükü çekemeyen ata sopalı şiddet kamerada
25 Ağustos 2021 Çarşamba
Silifke’de yaş incir 10 lira, kuru incir ise 50 liradan satılıyor
25 Ağustos 2021 Çarşamba
- Tunus Cumhurbaşkanı Said: 'Mevcut parlamento devlet için bir tehlikedir'
24 Ağustos 2021 Salı
YTB'den İstanbul Tarihi Yarımada gezisi
23 Ağustos 2021 Pazartesi
Kapıkule Sınır Kapısında gurbetçi yoğunluğu sürüyor
20 Ağustos 2021 Cuma
- Davutlar’da değişim başladı
18 Ağustos 2021 Çarşamba
- 'Sevgi izi' hayat kurtardı
18 Ağustos 2021 Çarşamba