Türk Halk Müziği’nin efsane ismi Neşet Ertaş'ın 74 yaşında vefat etmesi, memleketi Kırşehir’de büyük üzüntü yarattı. Diğer yandan Belediye de kent merkezinde bulunan hoparlörlerden Neşet Ertaş'ın türkülerini çalmaya başladı.
İzmir'de tedavi gördüğü hastanede vefat eden Türk Halk Müziği Sanatçısı Neşet Ertaş'ın, memleketi Kırşehir'de hüzün var.
Kırşehir Belediyesi, sanatçının babası Muharrem Ertaş'ın mezarının da bulunduğu Bağbaşı Mezarlığı'ndaki mezar açma çalışmalarını sürdürüyor.
Sanatçının, 16 yıl yaşadığı evde de bakım yapılıyor.
Neşet Ertaş'ın halasının oğlu Aydın Çekiç, kendisinin mahalli sanatçı Çekiç Ali'nin oğlu olduğunu belirterek, Neşet Ertaş'ın hakkın rahmetine kavuşmasından dolayı çok üzgün olduklarını söyledi.
''Muharrem Ertaş dayım olur. Merhum Neşet Ertaş şu anda hakkın rahmetine kavuştu. Dayımın öz oğlu. Birinci derece akrabam. Şu anda ne düşüneceğimi bilemiyorum. Şaşkın bir vaziyetteyim. İnanamıyorum. Böyle bir dev sanatçının kaybolması bizim ve memleketimiz için ülkemiz için çok büyük bir kayıp. Türkü baba idi. Türkü olarak saz olarak, eser olarak bir Neşet Ertaş daha duyulmuş değil. Babam vardı rahmetlik oldu, babası vardı rahmetlik oldu. Yaşayan efsane olarak bir bu vardı. Hakkın rahmetine kavuştu.''
Arkadaşı Mehmet Polat da Çiçekdağı'nın İbikli köyünde birlikte çocukluklarını geçirdikleri Neşet Ertaş'ın 1952 yılından 1956 yılına kadar bu köyde yaşadığını belirtti.
Polat, şöyle devam etti:
''Babam o zaman muhtardı. Bizim köylüler bunlara hep yardım etti. Kışlık yazlık yiyecekleri köy adına toplanıyordu. Kendisi benim okul arkadaşımdı. Bizim evlerde büyüdü hep. Çocukluğumuzda çiğdeme giderdik, beş taş oynardık. Annesi ölünce babası bunu Yozgat'a götürdü. Orada da evlendi. Allah gani gani rahmet eylesin. Memleketimizi üzüntüye boğdu. Küçüklükte babası buna köçeklik öğretirdi. Saz çalmasını, türkü söylemesini öğretirdi. Ondan sonra Neşet Ertaş'ın kabiliyeti varmış, ondan sonra aldı yürüdü. Türkiye çapında, dünya çapında eseri kaldı türkücü olarak.''
Kırşehir'in Bağbaşı Mahallesi'ndeki komşularından Serkan Ertem de, ''Onun vefatını öğrendik. Çok özgünüz. Bizim hayatımız, abdallık, ustalık örf ve adedimiz sona ermiştir'' diye konuştu.
ADINI YAŞATACAKLAR
Bu arada, Neşet Ertaş'ın İzmir 'de oturduğu Karabağlar Yunus Emre Mahallesi'nde de hüzün yaşanıyor. Ertaş için mahallede taziye alanı oluşturuldu.
Ertaş'ın adının yaşatılacağını belirten Karabağlar Belediyesi Başkan Vekili Vahap Batuhan, ''O, efsane bir sanatçıydı. Sağlığında da yanındaydık. Vefatının ardından da adını ilçemizde yaşatacağız. Belediye meclisinde bir karar alarak Neşet Ertaş'ın ismini bir kültür merkezine ya da caddeye, sokağa verebiliriz'' dedi.
Ertaş'ın komşusu Kezban Gürsoy, ''Yürüyecek hali kalmamıştı. Konuşacak durumu da yoktu. Bize 'hakkınızı helal edin' dedi. Mahallemizin babasıydı, babamızı kaybettik. Sürekli ağlıyoruz. Onun adını mahallemizde yaşatacağız'' diye konuştu.
Aynı mahallede yaşayan müzisyen Şafak Arıkan da Neşet Ertaş 'ı örnek aldığını belirterek, ''Başımız sağ olsun. Bizlere emeği büyük'' dedi.
Hoparlörlerden Neşet Ertaş'ın türküleri çalınıyor
Kırşehir'de cenaze töreni nedeniyle kentteki bazı otellerde rezervasyonların dolduğu, tur şirketlerinin cenaze törenine katılacak vatandaşları Kırşehir'e getirmek için çalışma başlattığı öğrenildi.
Belediye de kent merkezinde bulunan hoparlörlerden Neşet Ertaş'ın türkülerini çalıyor, esnaf da iş yerlerinde büyük ustanın türkülerini dinliyor.
Kentte bulunan bir otelin müdürü İbrahim Yaşasın, AA muhabirine, otellerindeki doluluk oranının yüzde yüz olduğunu, otelde misafirlere Neşet Ertaş'a ait türküleri dinlettiklerini ve binanın içini Ertaş'ın fotoğrafları ile donattıkları söyledi.
Bu arada, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Gökgül de Neşet Ertaş'ın cenazesinin yarın ikindi vaktinde Ahi Evran-ı Veli Camisi'nde kılınacak cenaze namazının ardından Bağbaşı Mezarlığı'nda toprağa verilmesinin planlandığını'' kaydetti.
İşte Adına Türkü Bestelenen Leyla
Sanatçı için birlikte dua okuyup gözyaşı döken eski eşi ve yakınları, gazetecilerden ziyaretten görüntü alınmamasını istedi.
Sanatçının İbrahim Özdemir isimli arkadaşı da üzerinde 'Neşet' yazılı bir taşı mezarının başucuna bıraktı. Özdemir, sanatçının vasiyeti üzerine taşı köyünün dağlarından getirdiğini belirtti.
Türk halk müziği sanatçısı Bayram Bilge Tokel, Neşet Ertaş'ı kelimelerle anlatmanın ve onun dostluğunu kazanmanın çok zor olduğunu dile getirdi.
Kendini usta sanatçıyla tanıştığı için bahtiyar hissettiğini söyleyen Tokel, 'Onun dostluğunu kazanmak her faniye nasip olmaz. Konuştuklarımız bana emanet ettikleridir. Şunu söylerdi: 'İnsanlar bu dünyaya bir vazife için gelirler. Vazifesini yaparlar ve giderler.' Neşet Ertaş bu dünyaya gelenlerden Ahi Evran Camii'ni dolduran yüz binlerin şehadeti ile son yolculuğuna gitti. O insanların kardeşliğini, barışı, sevgiyi hayatının merkezine alan birisiydi. ' ifadelerini kullandı.
Akrabası ve saz ustası Aydın Çekiç ise 'O'na ne yaparsak azdır. O bir türkü babaydı, o bir türkü fabrikasıydı, o Neşet Ertaş'tı. Başta Başbakan olmak üzere valimize, milletvekillerimize, bakanlarımıza, Kırşehir'den ve farklı illerden gelen herkese katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum. ' şeklinde konuştu.
Öte yandan sanatçının mezarına sevenlerinin ziyareti devam ederken, baba evinin önündeki çadırda ise taziye ziyaretleri sürüyor.
İLGİLİ DİĞER VİDEOLAR
''Yazımı kışa çevirdin''
29 Eylül 2012 Cumartesi
Usta Mezarı Başında Anılıyor
28 Eylül 2012 Cuma
Kırşehir'de Neşet Ertaş hüznü
28 Eylül 2012 Cuma
Bozkırın Tezenesi'ne Veda
27 Eylül 2012 Perşembe
Bozkırın Tezenesi'ne Veda
27 Eylül 2012 Perşembe
Neşet Ertaş'a Veda
27 Eylül 2012 Perşembe
Büyük Ozan Veda Etti
27 Eylül 2012 Perşembe
Büyük Ozan'a son görev
27 Eylül 2012 Perşembe
Yalan Dünya'ya veda etti
27 Eylül 2012 Perşembe
Babasının ayakucunda yatacak
27 Eylül 2012 Perşembe
'Yalan Dünya'ya veda!
27 Eylül 2012 Perşembe
3 askerin kimlik tespiti yapılacak
27 Eylül 2012 Perşembe
''Bu sazın devamını bekliyoruz''
27 Eylül 2012 Perşembe
Neşet Ertaş'a veda
27 Eylül 2012 Perşembe
Bozlaklar yetim kaldı
27 Eylül 2012 Perşembe