SİMAV'DAKİ BAKIRCILAR ÇARŞISINDA GENEL GÖRÜNTÜ
-BAKIRCI KALAYCI USTASI İSMAİL KELEŞ'İN ÇALIŞMA GÖRÜNTÜSÜ
-İSMAİL KELEŞ'İN KAP KALAYLAMA ÇALIŞMA GÖRÜNTÜSÜ
-BAKIRCI KALAYCI USTASI İSMAİL KELEŞ İLE RÖPORTAJ
-BAKIRCILIK SANATININ TANITIMI VE YAPILAN MUTFAK EŞYALARININ GÖRÜNTÜSÜ
-ESKİ BAKIRCI USTALARINDAN MEHMET BURUK'UN KALAYLAMA ÇALIŞMASI
-ESKİ BAKIRCI USTALARINDAN MEHMET BURUK İLE RÖPORTAJ
-MÜŞTERİ NESLİHAN GÜRÇEŞME'NİN iSMAİL KELEŞ İLE KONUŞMA GÖRÜNTÜSÜ
( KÜTAHYA -ÖZEL)- Çelik ve alüminyum tencerelerin yaygınlaşmasıyla, uzun yıllar kullanılmayan kalaylı bakır kaplar, mutfakların yeniden gözdesi oluyor KÜTAHYA
- Kütahya’nın Simav ilçesinde, yarım asırdan bu yana bakırcılık ve kalaycılık sanatını sürdüren ve bu alanda ilçenin son bakırcı esnafı olan İsmail Keleş, pişirilen yemeğin lezzeti ve sağlıklı olması sebebiyle bakır kaplara geri dönüşün başladığını ifade etti.
Simav’da bakır işleme sanatının son temsilcisi olan İsmail Keleş, bir zamanlar 40 ailenin geçim kaynağı olan bakırcılar çarşısında, bugün yalnız kendisinin tek başına kaldığını belirterek, hem bakır işleme, hem de kalaycılık mesleğini icra ettiğini söyledi.
62 yaşındaki Keleş, yaptığı açıklamada, “Bu mesleği yaklaşık yarım asırdır devam ettiriyorum. İlçemizde ve çevre ilçelerde bu meslek kalmadığı için, gelenler ricada bulunuyorlar, mecburen isteklerini yerine getiriyoruz, bazen yatağımızdan bile kaldırdıkları oluyor. Bu meslek babamızdan kaldığı için devam ettirmek zorunda kalıyoruz. Bakırcılık ve kalaycılık mesleğini severek yapıyoruz, 5 - 10 kuruş kazanıyoruz Allah bereket versin. Bakır kapları kullanmayı tavsiye ediyorum. Alüminyum, bakır ve teflon kaplar çıktığında, bizim bu meslek geriledi. Ancak yeni yeni geri dönüş başladı.
Hem sağlık bakımından hem de lezzet bakımından bakır kaplarda yemek yenilmesini tavsiye ediyorum. Düğünlerimizde, sünnetlerimizde bakır kaplarda yemek verilirdi. Şimdilerde nostalji olarak kullanılmaya başlanan bakır kaplar, mutfaklarda da kullanılmaya başlandı" diye konuştu.
Simav’daki eski bakırcı ustalarından Mehmet Buruk, çocukluk yıllarında bakırcı ve kalaycı çıraklığı yaptığını ve 10 yıl kadar bu mesleği sürdürdüğünü ifade etti.
Buruk, “Emekli olduktan sonra, İsmail ustanın yanına gelip vaktimi değerlendiriyor, eski günlerimi yad ediyorum. Bakırcılık ve Kalaycılık mesleği eskiden çok güzeldi, zaman zaman değişti. Paslanmaz ve alüminyum kaplar kullanıldı ama, şimdi vatandaşlar bakır kaplara geri dönüş yapıyor, lezzet ve sağlık açısından bakır kapların önemi anlaşılmaya başlandı. Ancak ustası kalmadı” dedi.
İsmail Keleş’in işyerine gelen Neslihan Gürçeşme, evindeki bakır kapları kalaylatmak istediğini belirterek, eski bakır ve kalaylı kaplara dönüş yaptıklarını söyledi.
Kalaylı bakır kaplara geri dönüş
İLGİLİ VİDEOLAR
4 kardeş okul masraflarını çıkartmak için kitap satıyor
30 Ağustos 2021 Pazartesi
İlkadım’da zafer konvoyu
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Cinnet geçiren kadın tartıştığı kocasını bıçaklayarak öldürdü
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Elazığ’ın son semer ve palan ustası teknolojiye direniyor
30 Ağustos 2021 Pazartesi
İzmir’de 30 Ağustos Zafer Bayramı coşkusu
30 Ağustos 2021 Pazartesi
İzmir’de 30 Ağustos Zafer Bayramı coşkusu
30 Ağustos 2021 Pazartesi
30 Ağustos Zafer Bayramı'nda Gaziantepli şehitler unutulmadı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Evlerini taştan yapıp ömürlerine ömür katıyorlar
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Köylüyle yaban tavşanının sevimli dostluğu
30 Ağustos 2021 Pazartesi
67 yıldır dede mesleğini yapıyor
30 Ağustos 2021 Pazartesi