'Karagöz'ün ustası çocuklar için mesaide - İZMİR

"Karagöz"ün ustası çocuklar için mesaide - İZMİR - Hayali Suat Veral ve yardımcısının gösteri öncesinde hazırlıklarını yapmaları - Çocukların salona girişi - Gösterinin başlaması ve oyundan detay görüntüler - Oyun bitiminde seyircilerle sohbet - Hayali Suat Veral ile röportaj - İZMİR (AA) - AHMET BAYRAM - Geleneksel Türk gölge oyununa 20 binden fazla tasvir, dev perdede bir metre boyundaki tasvirlerle oyun ve Türkiye'nin ilk kadın Karagöz ustası yetiştirmek gibi pek çok yenilik kazandıran Suat Veral, kavga ve şiddetten uzak, doğa ve hayvan sevgisi temalı oyunları izleyicilerle buluşturacak.Ağabeyi Tevfik Veral'i örnek alarak Türk gölge oyunu Karagöz'e tasvir yapmaya başlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçısı Veral, geçen süreçte kendini geliştirip, oyun yazdı ve oynattı.Karagöz'ün bilinirliğini artırmak için çalışan Veral, Türkiye'nin yanı sıra yurt dışında da çok sayıda temsile çıktı ayrıca tasarladığı 20 bini aşkın oyun tasvirinden seçmelerin yer aldığı sergiler açtı.Türkiye'nin ilk kadın Karagöz ustasını da yetiştiren Veral, 38 yıla ulaşan sanat hayatında şimdi de Karagöz okulu ve müzesi açmanın hayalini kuruyor.12. İzmir Uluslararası Kukla Günleri'nin davetlisi olarak geldiği kentte AA muhabirine, ağabeyi Tevfik'in Veral'ın el vermesiyle 16 yaşında tasvir yaparak başladığı gölge oyununa hayatını adadığını söyledi.

Geleneksel Türk gölge oyunuyla ilgili pek çok hayalinin olduğunu, bunlardan bazılarını gerçekleştirdiğini dile getiren Veral, "Hayali'nin hayalleri bitmez ancak ölüm gelip ruhumuzu teslim edince... Bu bir aşk. Dolayısıyla böyle bir icazet içinde yetişen insanın ufku geniş ve ileri boyutlu olur. 20 bini aşkın tasvirim Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kayıtlı. Hem yurt içinde hem dışında insanlar bu tasviri tanıdı. Daha sonra ilk kadın Karagöz ustasını yetiştirdik. Bunun ardından dev tasvirlerle gölge oyunu yaptık." diye konuştu.
- "Karagöz şimdi herkese bir şey hatırlatıyor"Veral, gölge oyunu gibi sanatların çocuk eğitiminde önemli bir araç olduğuna dikkati çekti.Günümüzde çizgi film ve internetin pek çok insanı etkilediğini aktaran Veral, şöyle konuştu:"Teknoloji güzel ama sınır tanımıyor, insanların düşünceleri maalesef gitgide bizdeki benlikten uzaklaşıyor. Teknoloji etkisini göstermeye başladığında 'bu sanatlar, Karagöz unutuldu' dendi ama Karagöz şimdi herkese bir şey hatırlatıyor. Hikayelerimizi güncel tutuyoruz, mümkün olduğu kadar mesaj vermeye çalışıyoruz. İnsanı sorgulatabilecek noktaya geldi. Daha yapacak çok projem var. Karagöz'ün çocuklara daha fazla tesir edeceği, kavga ve şiddetten uzak oyunlar üzerinde çalışıyorum. Doğa ve hayvan sevgisi temalı oyunlar yazıyorum. İstanbul'da bir Karagöz müzesi okulu açmayı hayal ediyorum."Karagöz'ü yeni nesillere doğru aktarmak istediğini dile getiren Veral, bu konuda bir kitap hazırlığının olduğunu ve önümüzdeki aylarda bu eserin yayımlanacağını sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile