- Vali Yardımcısı Barboros Baran'ın konuşması - Milletvekili Cumhur Ünal'ın konuşması - Şed takılması - Plaket verilmesi - Ustaların çalışmasından detayKaybolmaya yüz tutan meslekler Safranbolu'da canlandırıldı - UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Karabük 'ün Safranbolu ilçesinde, "Ahilik Haftası" kapsamında düzenlenen etkinlikte kaybolmaya yüz tutan meslekler icra edildiKARABÜK (AA) - UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve "En iyi korunan 20 kent" arasında bulunan Karabük 'ün Safranbolu ilçesinde düzenlenen "Ahilik Haftası" etkinlikleri kapsamında, zanaatkarlar kaybolmaya yüz tutan meslekleri icra etti.Tarihi Çarşı bölgesinde gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Karabük Vali Yardımcısı Barboros Baran, küçük yaşlarda babasının yanında çıraklık ve kalfalık yaptığını söyledi.
Ahiliğin yardımlaşma, dayanışma, birlik ve beraberlik olduğunu ifade eden Baran, "İçinde bulunduğumuz muharrem ayının manevi değerlerini de düşündüğümüzde, özellikle ülkemizin içinde bulunduğu bu sıkıntılı ortamda ahilik kültürünü tekrar anlamanın, özümsemenin ve topluma kazandırmanın önemini bir kez daha anlıyoruz. Gün; birlik olma, beraber olma günü. Kazançtan ziyade, birlikte 'bu sıkıntılı süreci nasıl atlatırız'ı düşünme günü." diye konuştu.
AK Parti Karabük Milletvekili Cumhur Ünal da ahilik kelimesinin Osmanlıca'da kardeşlik anlamına geldiğini belirtti.
Geçmişte Anadolu'nun, günlük ve sosyal hayatın önemini içeren kardeşliğin, dürüstlüğün ve eli açıklığın sanatla birleştiği yer olduğunu aktaran Ünal, "Ahilik, ahlaklı ticaretin, dürüst insan yetiştirmenin, ticarette adaletin, eşitliğin birleştiği noktadır. Ahilik içerisinde yetişme kültürleri vardır. Geçmişte ahilik ya da ahi olarak değerlendirilen bu kurum Osmanlı döneminde 'lonca' hatta 'gedik' isimleriyle anılmış. Günümüzde bunu esnaf odalarımız, esnaf odaları birliklerimiz temsil etmeye devam etmektedirler." ifadelerini kullandı.CHP Karabük Milletvekili Hüseyin Avni Aksoy ise Ahilik Haftası'nı kutlayarak, Safranbolu'nun lonca ve esnaf teşkilatlarının ayakta kaldığı yegane yerlerden biri olduğunu kaydetti.
Aksoy, üreten Türkiye için esnafa ve yaptıkları işlere çok ihtiyaç olduğunu vurguladı.Konuşmaların ardından yıllardır fotoğrafçılık yapan Nejat Özer, ahilik kültürüne göre çıraklıktan ustalığa geçen Orhan Taşçı'ya şedini kuşatarak ustalığa terfi ettiğini duyurdu.Daha sonra, Vali Yardımcısı Baran, milletvekilleri Ünal ve Aksoy, Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanvekili Fatih Ürkmezer, esnafa plaket verdi.Programda, kalaycı, demirci, semerci, yemenici, sayacı, saraç, ahşap işçiliği ve bakırcı gibi mesleklerin son temsilcilerinden zanaatkarlar mesleklerini icra etti.
Kaybolmaya yüz tutan meslekler Safranbolu'da canlandırıldı - KARABÜK
İLGİLİ VİDEOLAR
256 Bodrumlu şehidin isminin yer aldığı anıt törenle açıldı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Başkan Atay'dan '30 Ağustos'a özel video
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Samsun'da 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Zafer Treni Eskişehir’de
30 Ağustos 2021 Pazartesi
ÇOKAP’tan sel afatından zarar görenlere konteyner desteği
29 Ağustos 2021 Pazar
Sergen Yalçın: “4. hakem kuralı bilmiyor”
29 Ağustos 2021 Pazar
Atılay Canel: “Bana göre maçın hakkı beraberlikti”
29 Ağustos 2021 Pazar
Halk ozanı aşıklar, saz ve sözleri ile vatan ve bayrak sevgisini anlattı
28 Ağustos 2021 Cumartesi
Kuşadası Belediyesi’nden 7 bin kişiye aşure ikramı
27 Ağustos 2021 Cuma
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'dan 'Afganistan' açıklaması
27 Ağustos 2021 Cuma