Kendi kendine iyileşen madde bulundu!

Illinois Üniversitesindeki araştırmalar sonuç vermeye devam ederse, bir süre sonra elinize 404 japon yapıştırıcısı alıp, plastik kırılmış bir parçayı doğru yere, doğru şekilde yapıştırmaya çalıştığınız günler geride kalacak.
Madde Bilimcisi Profesör Jianjun Cheng ve ekibinin amacı kimyasal bir değişim ile plastik bir parçanın üzeriindeki çatlakları iyileştirmenin de üzerinde. Profesör ve ekibinin amacı, ortadan ikiye bölünmüş bir plastik malzemenin kendi kendine kaynaması. Yani kısacası, kopan parçanın kopmadan önceki haline dönüşmesi.

Bu yeni madde, Poliüretan'nın yapsında ufak oynamalar ile meydana getirilmiş, meydana getirilirken de spandex, boya eklentileri ve daha bir çok malzeme kullanılmış. Meydana çıkan madde diğer kendi kendine eski haline dönen maddelere göre daha yumuşak, plastikten daha esnek bir forma erişmiş durumda. Ve bu özelliklerine rağmen, kendi kendine yapışması çok daha başarılı bir şekilde gerçekleşiyor.

Herhangi bir katalizatöre ihtiyaç duymadan bu işlemi oda sıcaklığında yapabilmesi ise bir hayli önemli bir gelişme sayılıyor. Araştırmacılar ortadan ikiye bölünmüş bir parçanın kendi kendisine bir günden daha az bir sürede birleştiğini gözlemlemişler. Tek yapılması gereken, kopan iki parçayı birbirine bastırmanız ve kopan parçaları bir gece yalnız bırakmanız gerekiyor. İşlem parçalar 37 dereceye ulaştığında kendiliğinden başlıyor, ki bu sıcaklıkta insan vücut ısısına eş. Bu maddeyi tasarlarken kş kilit nokta, polimerin içerisindeki moleküllerin tek tek birbirne bağlı olmasında.

Bu özellik maddeye daha elastik olmasının yanında, koparıldıktan sonra da kendinden sonra gelen molekülle daha kolay birleşmesine imkan veriyor. Numuneler bir çok kez takım tarafından başarıyla test edildi. Fakat ne zaman bu plastik maddeyi gererek limitlerin üzerine çıkardıklarında, sonuç başarısız oldu. Bu başarısızlığı, yara izi kalmış bir deriye benzetmişler. Madde ayrıca yıpranma ve aşınmaya karşı da dayanıklı olarak üretilmiş.

Herhangi bir hasarda kendi kendine iyileşirken, ufak çatlak ve çiziklerin ise daha hızlı sürede iyileştiğii gözlemlendi. Bu maddeden herhangi bir alet ya da cihaz yapmak için daha çok erken. Fakat maddenin üretiminde kullanılan içeriklerde herhangi sorun yaratacak bir şey bulunmamakta. Polimer madde su bazlı olup, katılaştıktan sonra formuna ulaşıyor. Bu maddenin kolay üretilebilir olması -ki hala deneysel bir madde- er ya da geç son kullanıcılara yönelik yeni maddelerin üretilmesinde kullanılacak gibi gözüküyor.

Dijital Kütüphane
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile