KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Azerbeycan Basın Heyetini Kabul Etti

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türklerinin Azarbaycan halkının yanlarında olmasından güç aldığını ancak ilişkilerin üst düzeye taşınması, hükümetler arası ilişkilerin başlaması gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Vugar M. Safarli başkanlığındaki Azerbeycan Kitle İletişim Araçlarını Geliştirme Devlet Fonu (Fund of State Support for the Development of Mass Media under the President of the Republic of Azerbeycan) ile Azeri gazetecileri kabul etti.

Vugar M. Safarli konuşmasında, Kıbrıs ' ın Azarbaycan ' ın her zaman gündeminde olduğunu belirterek, amaçlarının iki tarafın birbirine yakınlaşması ve ilişkilerin sıklaşmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu kabulde yaptığı konuşmada, Azerbaycan ' da güzel gelişmeler yaşanmakta olduğunu belirterek, “Bakü modern bir şehir. Artık dünya şehri olmaya giden bir özelliği var” dedi.

Her ülkede iç sorunların gündemin birinci maddesi haline geldiğini ve dış dünya haberlerinin çoğu zaman ikinci sıraya düştüğünü ancak özellikle Türk devletlerindeki haberlere daha çok önem vermek gerektiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Eroğlu şöyle dedi:

“Hepimiz Türk devleti olmakla iftihar ediyoruz. Türk devletlerinde olan bitenleri basın vasıtasıyla en iyi şekilde aktarabilirsek hem burada olan bitenin öğrenilmesi hem de dost kardeş ülkelerin uğraşlarını, gelişmişliklerini öğrenmiş oluruz. Müzakerelerde ne olup bittiğinin Azeri halkı tarafından öğrenilmesi bize bir güç veriyor. Güney Kıbrıs, Kıbrıs Türkü ' nü dünyadan uzaklaştırılmış, koparılmış bir topluluk gibi görüyor. Halbuki biz bir devletiz halkımızla, kurum kuruluşlarımızla devlet olduğumuzu herkes görüyor.”

“ONURLANDIRIYOR…”

Garantör ülke Anavatan Türkiye ' nin yanı sıra bağımsızlığına kavuşan Türk devletlerinin de KKTC ' nin yanında yer almasından iftihar ettiğini ve mutluluk duyduğunu ifade eden Eroğlu, “Yıllarca dünyanın gözünden uzak bir şekilde yaşamaya mahkum olduk. 1974 Mutlu Barış Harekatı ile bir coğrafya ortaya çıktı. Bu coğrafyada kurduğumuz bir devlet var. Zaman zaman Azerbaycan ' dan gazeteci dostlarımız, hükümet temsilcileri bu bayramları bizimle paylaşmak üzere Adaya geliyorlar. Bu da bizi onurlandırıyor” dedi.

Devletlerin özgürlüğüne, bağımsızlığına kavuşmasıyla halklarının uğraş vermesi sonucu o ülkenin gelişmişliğinin sağlandığını ifade eden Eroğlu, bunun en iyi örneklerinin Azerbaycan ve KKTC olduğunu söyledi.

DIŞ DÜNYA İLE İLİŞKİLER

Eroğlu, bağımsız bir KKTC devleti kurulduğunu ve geliştiğini ancak dış dünya ile ilişkilerin istenilen düzeyde olmadığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu şöyle devam etti:

“Zaman içerisinde başta Türk devletleri olmak üzere dış dünyaya seneden seneye açılmaya, (KKTC ' yi) bir devlet olarak göstermeye çalışıyoruz. Bu arada müzakerelerden bir sonuç almaya çalışıyoruz ancak şu ana kadar karşı tarafta herhangi bir anlaşma niyeti görmedik. Anlaşmaya varmak için her iki tarafın da anlaşma niyeti olması lazım. Rum tarafı yıllarca Kıbrıs Cumhuriyeti olarak dünya tarafından tanınmış olmanın rahatlığı içerisinde herhangi bir anlaşmaya yanaşmamıştır. Halbuki, ortaya çıkan anlaşmalar olmuştur. Genel Sekreter Peres de Cuellar anlaşma metni, 2004 yılında referanduma sunulan Annan planı Rum tarafınca reddedilmiştir. Ama dünya halen daha ' görüşün, konuşun, anlaşın ' derken Rumlara bir tavır koyamıyor üstelik bu arada AB ' ye de alındılar.”

“45 SENEDE ANLAŞMAYA VARAMADIK... BUNDAN SONRA OLUR MU MASADA GÖRECEĞİZ”

Güney Kıbrıs ' ın görüşmeleri geciktirmek için ekonomik krizi bahane olarak öne sürmeye başladığına işaret eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Bu sene her halükarda müzakere masasına oturacağımızı düşünüyorum. Bir anlaşma olur mu, olmaz mı bilmiyorum. 45 seneden beridir görüşüyoruz. 45 seneden beri bir anlaşmaya varamadık. Bundan sonra olur mu, olmaz mı bunu ancak müzakere masasında göreceğiz” dedi.

İLİŞKİLERİN ÜST SEVİYEYE ÇIKMASI

Türk devletlerinin KKTC ' nin yanında olmasının güç verdiğini de belirten Eroğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı ile iki kez New York ' ta görüştüğünü ancak Azerbaycan ' ın daha ziyade tanınmış devletlerle temas içerisinde olduğunu ifade ederek bunu eleştirdi.

“YOLU GAZETECİLER AÇACAK”

“Benim isteğim Azerbaycan ile ilişkilerin üst sıralara çıkması. Bunun da yolunu gazeteciler açacak. Sizlere büyük işler düşüyor” diyen Eroğlu, KKTC ' nin tanınmamış bir devlet olmasının Azerbaycan gibi ülkelerle diyalog içerisine girmesine engel olmadığını, hükümetler arası diyaloglar olması gerektiğini belirtti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile