Kömbe kalıbı yapımından detaylar
-Kalıba şekil verme görüntüleri
-Kömbe kalıbı ustası Şahin Kadınoğlu röportaj
( HATAY -ÖZEL) Kömbenin vazgeçilmezi: "Tahta kalıplar"... Ramazan Bayramı için kömbe pastası hazırlıkları başladı- Ahşap oymacılığı yapan Şahin Kadınoğlu, günde ortalama 150 adet kömbe kalıbını hazır hale getirdiklerini söyledi.
HATAY
- Ramazan Bayramı vazgeçilmez ikramlarından Hatay’a özgü kömbe pastası için hazırlıklar başladı.
Kömbe yapımı için tahta kalıpların imalatına da hız verildi.
Ahşap oymacılığı yapan Şahin Kadınoğlu, günde ortalama 150 adet kömbe kalıbını hazır hale getirdiklerini söyledi.
25 farklı modelin olduğunu ve bunları Türkiye'nin çeşitli yerlerine gönderdiklerini belirten Kadıoğlu, "Bu mesleğe 7 yaşında babamın yanında başladım. 12 yaşında da tornaya başladım ve o yaştan beri ustayım" dedi.
Kömbe kalıbının nasıl yapıldığını anlatan Kadınoğlu, "Ağaçlar kesiliyor, kesildikten sonra bunlar çizime geçiliyor. Çizim bittikten sonra hızara geçip kesimi yapılıyor. Ortaya kalıp çıkıyor. Kalıp çıktıktan sonra tornada saplarını çekiyorum. Saplar çekildikten sonra diğer ikinci tornada içleri oyuluyor. İçleri oyulduktan sonra nakış işine başlıyorum. Bu farklı farklı modeller. Muhtemelen 25 çeşit modelim var şuan. Nakış işi bittikten sonra iç zımpara ve dış zımparası yapılıp bundan sonra Hatay ve Türkiye geneline hatta Almanya ve Arabistan'a da yolladığımız oldu. Çoğunu Türkiye'de çalışıyoruz. Ramazanda daha çok yoğunluk oluyor. Diğer aylarda da yapıyoruz. Çünkü çoğu insan bilmez bunu ama şu bir senede bizim kömbe kalıplarına rağbet çok oldu. El sanatı olduğu için, hemde modeller farklı farklı olduğu için talepte çok" dedi.
Plastik ile tahta kalıp arasındaki fark Şahih Kadınoğlu, tahta kalıbın daha uzun süre dayandığını belirterek, "Tahta kalıp plastik kalıptan bin kat daha sağlıklı ve daha iyi. Neden diyeceksiniz, adı üstünde tahta, ağaçtan olma. Ama o plastiğin neden imal edildiğini kimse bilmiyor. Bir kalıp yeri geliyor üç dört sene gidiyor. O plastik kalıp yapıldığı zaman bir bakıyorsunuz ilk yapmada bozuluyor. Çay tabakları içinde döverek modeller verilirdi. Şimdi ise onların daha büyüklerini yapıyoruz. Günde ortalama yeri geliyor yüz tane, yeri geliyor iki yüz tane ama ortalama yüz elli taneyi bitiriyoruz. Çizimi, kesimi, bütün iş olarak bitmiş vaziyette ortalama yüz elli tane bitiyor" diye konuştu.
Kadınoğlu, kömbe kalıpları konusunda Türkiye'de ve Hatay'da sadece iki kişi olduklarını ve çeşitli illere sipariş gönderdiklerini kaydetti.
Kömbenin vazgeçilmezi: 'Tahta kalıplar'... Ramazan Bayramı için kömbe pastası hazırlıkları başladı
İLGİLİ VİDEOLAR
Ayancık'ta sel sonrası araba mezarlığı görüntülendi
27 Ağustos 2021 Cuma
Bu mezarlar kolaylığı ile dikkat çekiyor
27 Ağustos 2021 Cuma
Dünyaca ünlü resimleri canlandırıp fotoğraflarını çekiyor
26 Ağustos 2021 Perşembe
-Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Başkan Zolan’a ödül
25 Ağustos 2021 Çarşamba
İkinci elde yaprak dahi kımıldamıyor
23 Ağustos 2021 Pazartesi
Kuyumcunun yüzüne taşla vurup, altınlarla kaçan şahıs yakalandı
22 Ağustos 2021 Pazar
İznik'te 2 bin yıllık surlara işlenmiş kitabenin sırrı çözüldü
20 Ağustos 2021 Cuma
- Bursa’da göl ve göletlere 1 milyon 756 bin adet yavru sazan balığı bırakıldı
18 Ağustos 2021 Çarşamba
O resim sonrası tabelâlar indi, türbe yanındaki kabin kalktı
11 Ağustos 2021 Çarşamba