Kurtalan'dan 4 ülkeye böğürtlen ihraç ediliyor

Firma ortaklarından Kasım Ceylan'ın konuşması,
-Faruk Minas adlı vatandaşın konuşması
-Böğürtlen toplanırken, bahçeden, ürün ve asma ağaçları,
-kurutmalık olarak barıkılması
-genel detay

( SİİRT -ÖZEL)- Siirt'te ilk kez böğürtlen üreten bir girişimci, iç piyasanın yanı sıra Ortadoğu'ya ihracata başladı SİİRT

- Siirt'in Kurtalan ilçesi Yunuslar köyünde ilk kez ürettiği böğürtlenden iyi verim alan bir girişimci, üretimin ikinci senesinde Türkiye'nin iç pazarıyla yetinmeyip Ortadoğu'ya açılarak 4 ülkeye ürün ihraç etmeye başladı.
Geçen yıl uygulama sahasında deneme üretimi yapılan böğürtlenden başarılı sonuç alan firma, köyde 70 dönüm alan üzerinde Türkiye'nin en büyük toplu böğürtlen alanını oluşturdu. Gündelik 150 işçiyi istihdam eden firma, günde 2 ton üretimini yaptığı böğürtleni iç piyasaya sattı. Firma bununla da yetinmedi, Ortadoğu'ya açılarak Suudi Arabistan, Hong Kong, Dubai ve Katar'a kadar ürün gönderdi. Türkiye'nin en büyük toplu böğürtlen alanının Kurtalan'da olduğunu aktaran firma sorumlusu ve ortaklarından Kasım Ceylan, dikensiz chester türü böğürtlenden iyi verim alındığını söyledi.

Yunuslar köyünde 70 dönüm alan üzerinde üretim yapıldığını aktaran Ceylan, "Şuanda içinde bulunduğumuz böğürtlen bahçesi 70 dekardır. Burası Türkiye'nin en büyük toplu böğürtlen alanına sahiptir. Bu sene ikinci senesidir, geçen sene bakım yapılmadığı halde iyi verim alındı. Bu yıl iyi verim aldı, asıl verim yılı gelecek sene ve ondan sonraki senelerde olacaktır. Böğürtlen çok değerli ve katma değeri olan bir üründür. Biz bu ürünü hem ihracat hem de iç pazara sofralık olarak pazarladık. Bir altyapı oluşturduk. Gelecek sene verim artışı ile ürünü nihai tüketiciye daha rahat ulaştıracağımıza inanıyoruz" dedi.
100 ile 150 işçi istihdam ediliyor Ceylan, yaklaşık 100 ile 150 işçi gündelik olarak çalıştırıldığını söyledi.

Bu tesisin bölgedeki işsizliğe de neşter olduğunu ifade eden Ceylan, "Tam kapasite çalışması durumunda bu sayı 200'ün üzerine çıkacak. Ürünü büyük şehirlerde ve market zincirlerine veriyoruz. Dünya piyasasında rekabet edebilirlik açısından ülkeye daha çok döviz kazandıracağına inanıyoruz. Hem yurt içinde hem de yurt dışından ciddi talep var" diye konuştu.
Kurtalanlı girişimci Faruk Minas da, böyle güzel bir üretim sahasının ilçede olmasından duyduğu memnuniyeti dile geçirerek; bölgede tarımın önemine dikkat çekti. Minas, "Ben şahsen bir Kurtalanlı olarak gurur duydum böyle bir bahçede üretim yapılarak istihdam olanağı sağlandığı için. Maalesef bizim bölgede insanlarımız nasıl bir çalışma yapacaklarını bilmiyorlar. Kasım Ceylan'ın yaptığı bir öncülük oldu. Bölge için örnek bir bahçe oldu. Böğürtlen, kaysı, elma, fıstık, şeftali ve bir sürü ürün bölgemizde yetişiyor. İş adamlarımıza çağrımız; gelip buraya yatırım yapsalar, insanlarımız da batıya çalışmaya gitmesin. Çünkü buranın bereketi bütün bölgeyi hatta Ortadoğu'yu doyurabilecek bir kapasitededir" ifadelerini kullandı. Böğürtlenler tesiste kurumaya bırakıldıktan sonra paketlenerek iç piyasaya ve yurt dışına gönderiliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile