Kutsal olarak bilinen balıklar, telef oldu

Balıkların temizlenmesi
-Genel ve yakın plan
-Muhtar röportaj

( KAHRAMANMARAŞ -HD)- Kahramanmaraş’ta gölette yaşayan ve kutsal olduğuna inanılan balıkların büyük çoğunluğu, sudaki oksijen seviyesinin azalması sonucunda telef olmaya başladı- Mahalleli, sağ kalan balıkları kurtarmak için yaklaşık 1 kilometre uzaktaki Ceyhan Nehrinden borularla su getirme çabası içine girdi KAHRAMANMARAŞ

- Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesine bağlı Kalealtı Mahallesi’ndeki gölette yaşayan ve kutsal olduğuna inanılan balıkların büyük çoğunluğu, sudaki oksijen seviyesinin azalması sonucunda telef oldu. Mahalleli, sağ kalan balıkları kurtarmak için yaklaşık 1 kilometre uzaktaki Ceyhan Nehrinden borularla su getirme çabası içine girdi. Elbistan’a bağlı Kalealtı Mahallesi, asırlardır kutsal sayılan balıklara ev sahipliği yapıyor. Balıkların gölette ne zamandır yaşadıkları kesin olarak bilinmiyor ama en az 500 yıllık bir geçmişe sahip olduğu tahmin ediliyor. Bu balıkların savaşta yaralandığı ifade ediliyor. Birçoğunun vücudunda yara olduğu için tıpkı Şanlıurfa’da ve Malatya’nın Darende ilçesindeki balıklarla aynı olduğuna inanılıyor. Balıkları tutan, zarar veren ya da yemek için avlayanların başlarına çeşitli olaylar geldiği iddia ediliyor. Yaşlılar, başlarına çeşitli olaylar gelenleri bariz isimlerle örneklendiriyor. Balıkların, kendilerini engelleyen herhangi bir şey olmamasına rağmen 400 metrekarelik göleti terk edip yakınlardan geçen Ceyhan Nehri’ne kaçmaması da buna bir işaret olarak nitelendiriliyor. Mahalle halkının büyük özenle koruduğu ve önem verdiği bu balıkların büyük bir kısmı, sudaki oksijen seviyesinin düşmesi sonucunda bir gece içerisinde telef oldu. Sabah gölete gelen vatandaşlar, seviyesi düşen ve bulanıklaşan su yüzeyindeki ölü balıkları görünce şaşkına döndü. Canlı kalanların, gölete su taşıyan kurumuş kanal bölgesinde yaşam mücadelesi verdiğini fark eden vatandaşlar, çevredeki evlerden kutsal bildikleri balıkları kurtarmak için su taşımaya başladı.
Göletteki suyu temizlemek ve balıkların yaşayabileceği bir ortam sağlamak için son çare olarak Ceyhan Nehri’nden borularla su taşımaya başlandı. Su yüzeyine vuran ölü balıklar ise, file yardımıyla toplandı. Mahalle Muhtarı Ahmet Türkan, susuzluk dolayısıyla çok sayıda balığın öldüğünü ifade etti ve yüzlerce balığın aynı akıbete uğramaması için sürekli olarak göletin doldurduklarını söyledi.

Göletteki balıkların kutsal olduğunu söyleyen Türkan, “Yıllardan beri bu balıklı gölümüz var. Buradaki balıklar, kutsal bir balıktır. Darende’deki ve Urfa’daki balıkların aynısıdır. Suyumuz şifalı sudur. Yağışların az olması nedeniyle kaynak fazla olmadığı için suyun çekilmesi nedeniyle balıklar ölmüş. Canlı kalan balıklarımız var. İri balıklarımız ölmüştür. Ceyhan Nehrindeki motorlarla su takviyesi yapıp sağ kalanları kurtarmaya çalışacağız” dedi.
Göleti kurtarmak için yetkililerden yardım beklediklerini kaydeden mahalle muhtarı Ahmet Türkan, “Yetkililerimizden yardım bekliyoruz. Gelsinler, buraya bir baksınlar. Burası turistik bir yerdir.Tarihsel bir özelliği de var. Vatandaşlarımızın uğrak noktalarından biridir. Bu özelliği öldürmememiz gerekiyor” şeklinde konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile