Büryanın hazırlanışı,
-Ateş kuyusuna atılması,
-Büryan ustası Kayaalp'ın konuşması,
-Kuyunun üzerinin örtüülmesi,
-Harçla kapatılması,
-Harcın alınması,
-kapağın kaldırılması,
-büryanın çengellerle çıkarılması,
-büryan hakkında bilgi verilmesi,
-bir müşterinin konuşması
( SİİRT )- Siirtliler İftar sofrasında büryana rağbet gösterdi SİİRT
- Siirt'te normal günlerde sabah erken saatlerinde servise sunulan büryan kebabı, ramazan ayı ile birlikte iftar sofralarının vazgeçilmez yemeği oldu. Ramazan ayının ilk iftarını büryancıda, büryan kebabıyla açan Siirtliler, özel kuyuda kuzu odun ateşinin pişmesiyle hazırlanan kuzu etinden yapılan büryan kebabına rağbet gösterdi. Kentte özenle hazırladığı etleri kuyuda pişiren 20 yıllık büryan ustası Murat Kayaalp, 3 metre derinliğinde ve 1 metre genişliğindeki kuyularda kuzu etinin pişirilmesiyle hazırlanan büryanın normal zamanlarda saat 02.00’de servis ettiklerini, ancak ramazan ayı nedeniyle iftarda çıkardıklarını söyledi.
Büryan eti 2 saat, kemiklerinden sıyrılmış kuzu etinin pişirilmesiyle hazırlanıyor. Tadı dillere destan büryan kebabının yapılış aşaması hakkında bilgi veren Kayaalp, meşe ağacından ateşi hazırlanan büryanın, 30 dakika sonra yanan ateşin köz haline gelmesinin ardından hazırlanan içi su ve kemik dolu bakır kazanının kuyunun içine indirilerek ilk aşamasının yapıldığını söyledi.
Daha sonra kemiklerinden sıyrılmış kuzu etlerinin çember şeklinde monte edilmiş çengellere asılarak, havada kalacak şekilde kuyunun içine sarkıtıldığını aktaran Kayaalp, kuyunun üzeri kapakla kapatıldıktan sonra hava geçirmeyecek şekilde kapağının çamur haline getirilen kül ile örtüldüğünü ve kebabın buharla piştiğini dile getirdi. Kayaalp, "Yaklaşık 2 saat kendi buharıyla pişen kuzu etini kuyudan çıkartarak çengelle tezgaha asılıp servise hazır hale getiriliyor. Tahmini 180 derecede pişen kuzu eti daha sonra, her porsiyonu 100’er gram veya isteğe göre kestiğimiz eti ekmeğin üzerinde taş fırında ısıtıyoruz. Daha sonra ısıtılan büryan daha sonra ekmeğin üzerinde afiyetle yemeleri için müşteriye servis ediliyor" dedi.
Büryanın il dışından da rağbet gördüğünü dile getiren Kayaalp, özellikle Ramazan ayında büryanın az olması nedeniyle talepleri karşılayamadıklarını, iftar ve sahurda büryan yemek isteyenlerin önceden sipariş vermesi gerektiğini aktardı. Siirtliler daha ilk günde büryana ilgi gösterdi.
Kuyuda odun ateşi ile pişen Ramazanın ilk büryanı servis edildi
İLGİLİ VİDEOLAR
Yeraltı suları kullanıldı, kuraklığa rağmen Konya Ovası'nda pancarda verim düşmedi
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Şişli’de dev asayiş uygulaması: Araçlar didik didik arandı
24 Ağustos 2021 Salı
Susuzluk alarmının verildiği Afyonkarahisar’da 150 yıllık pınar kurudu
22 Ağustos 2021 Pazar
Atmaya kıyamadığı eski eşyalarla köy evini müzeye çevirdi
11 Ağustos 2021 Çarşamba
Hatay’ın yöresel lezzeti kömbe, tadıyla beğeni topluyor
6 Ağustos 2021 Cuma
Fatih Sondaj Gemisi yeni tespit kuyusu Türkali-4’te sondaja başladı
31 Temmuz 2021 Cumartesi
Şanlıurfa’da Soğmatar ve Şuayip Anti Kenti keşfedilmeyi bekliyor
27 Temmuz 2021 Salı
Başkan Sayan, bayramda Aziz amcayı unutmadı
24 Temmuz 2021 Cumartesi