Hestia heykelinden detay
-Aigai’de ortaya çıkan eserlerden detay
-Aigai Antik Kenti Kazı Başkanı Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim görevlisi Doç. Dr. Yusuf Sezgin'in konuşması
( MANİSA -ÖZEL)- 2 metre 70 santimetrelik tanrıça Hestia heykeli sergileneceği günü bekliyor- Aigai Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Yusuf Sezgin:- “Hestia heykelinin şöyle bir özelliği var: Bugüne kadar antik dünyada Hestia’nın heykelinin olduğunu pek bilmiyorduk. Antik kaynaklar tanrıça Hestia’nın heykellerinin olduğunu söylüyordu ama bugüne kadar bulunmuş muhtemelen tek örnek bu” MANİSA
- Manisa’nın Yunusemre ilçesindeki Aigai Antik Kenti’nde devam eden kazı çalışmalarında 2200 yıl önce yapılmış "kutsal ocağın sonsuz tanrıçası" Hestia’nın heykeli bulundu. 2 metre 70 santimetrelik devasa heykeli koruma altına alan yetkililer, heykelin Antik dünyada bulunmuş tek örnek olduğunu söyledi.
Batı Anadolu’da kurulan 12 Aiol kentinden biri olan ve tarihi M.Ö. 8. yüzyıla kadar uzanan Manisa’nın Yunusemre ilçesi Yuntdağ Köseler Mahallesi yakınında bulunan Aigai Antik Kenti’nde 2019 yılı kazı çalışmaları devam ederken, ortaya çıkan yeni eserler tarihe ışık tutuyor. Aigai’deki kazılarda Halk Meclisi Binasında ele geçen parçaları bir araya getiren kazı ekibi, MÖ. 2. yüzyıla (Helenistik dönem) ait olan kutsal ocağın sonsuz tanrıçası Hestia heykeline ulaştı. Parçalarının birleşmesinin ardından 2 metre 70 santimetre uzunluğunu bulan devasa heykelin Antik dünyada bulunmuş tek örnek olduğunu söyleyen Aigai Antik Kenti Kazı Başkanı Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim görevlisi Doç. Dr. Yusuf Sezgin, heykelin bilim dünyasına katkı sağlayacağını söyledi.
Hestia heykeliyle birlikte 15 yıldır ortaya çıkan tüm eserlerin bu sene hizmete girmesi planlanan yeni Manisa Arkeoloji Müzesi’nde sergileneceğini kaydeden Sezgin, şöyle devam etti: “Bu yıl için ana hedeflerimizden biri buradaki heykellerin yeni arkeoloji müzesine taşınmasıdır. Uzun süredir devam eden Manisa müzesinin inşaatı çok yakın zamanda tamamlanacak. O açıdan biz de çok heyecanlıyız. Çünkü 2004 ile 2006 yılları arasında bulmuş olduğumuz çok sayıdaki heykel artık yeni müzedeki yerinde sergilenecek. Depoda bulunan çok sayıda eser yerinde restore edilecek, buradaki heykel kaidelerinin üzerine yerleştirilip, sergiye çıkarılacak. Yeni Manisa Arkeoloji Müzesi’nde özel bir Aigai meclis salonu hazırlandı. Antik dönemdeki bir meclisin kopyası gibi düşünülen salonda, tüm heykeller antik dönemdeki orijinal yerleri neresiyse oraya yerleştirilecek. Bu heykellerden en önemlisi tanrıça Hestia heykelidir. Çünkü tanrıça Hestia kentin koruyucu, kentin birliğini ve dirliğini sağlayan tanrıça. Meclis binası üzerinde bir yapı yazıtı var. Yazıtta bu meclisin tanrıça Hestia’ya adanmış olduğunu yazıyor. Biz bu heykelin yüksekliğinin 2 metre 70 santimetre olduğu için tanrıça heykeli olduğunu anlıyoruz. Çünkü diğer heykeller yaklaşık 1 metre 80 santimetre boyunda. Hestia heykelinin şöyle bir özelliği var. Bugüne kadar antik dünyada Hestia’nın heykelinin olduğunu pek bilmiyorduk. Antik kaynaklar tanrıça Hestia’nın heykellerinin olduğunu söylüyordu ama bugüne kadar bulunmuş muhtemelen tek örnek bu. İnşallah bir sorun olmazsa yeni Manisa Arkeoloji Müzesi’nde bu heykel herkesin ziyaretine açılacak” diye konuştu.
Ayrıca Sezgin, çalışmalar sırasında daha önce buldukları Aigai’deki meclis binasına sponsor olan 6 kişilik hayırsever ailenin heykellerinin Bergamalı heykeltıraş, Hippias oğlu Menestratos tarafından yapıldığını tespit ettiklerini dile getirdi. Heykel tıraşın imzasının ilk defa Aigai Antik Kenti’nde gördüklerini sözlerine ekleyen Sezgin, şöyle devam etti: “Bugüne kadar elimize geçen heykeltıraşın tek imzası. Bergama’da uzun yıllar kazı çalışmaları yapılıyor olmasına rağmen Helenistik döneme ait herhangi bir heykeltıraş imzası ele geçmemiş. Bu tabi bizim açımızdan büyük bir şans. Bu heykeltıraş imzalarını biz daha erken dönemlerden itibaren biliyoruz ama çok sık karşımıza çıkan bir şey değil. Çok az örneğini biliyoruz. Bizim için önemli olan Menestratos heykeltıraşın adı ilk defa burada karşımıza çıkıyor. Sadece bir heykelde değil iki heykelde de imzası var. Buradan şunu anlıyoruz. Bizim bu 6 heykel grubunun Bergamalı heykeltıraş, Hippias oğlu Menestratos tarafından yapıldığı ortaya çıkıyor.”
Manisa’da antik dünyanın ilk Hestia heykeli bulundu
İLGİLİ VİDEOLAR
Mahalleli zehirlenen canlar için ayağa kalktı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Oluz Höyük’ün 2500 yıllık Pers Yolu
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Erkmen: 'Güzel bir galibiyet'
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Abdullah Avcı: “Trabzonspor bu sene zirve yarışı verecektir”
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Mustafa Gürsel: ”İkinci yarı iyi oynadık, yetmedi”
29 Ağustos 2021 Pazar
Recep Uçar: “Oyuncularımı tekrar canıgönülden tebrik ediyorum”
29 Ağustos 2021 Pazar
Dilaver Mutlu: “Maça 3-0 mağlup başlayınca çevirmek zor oluyor”
29 Ağustos 2021 Pazar
Zafer Turan: “Bütün takımı kutluyorum”
29 Ağustos 2021 Pazar
Mehmet Altıparmak: “Çok kötü sahada oynadık”
29 Ağustos 2021 Pazar
Hamdi Yılmaz: “Galibiyet bizim için kaçınılmazdı”
28 Ağustos 2021 Cumartesi