Kahramanmaraş'ta 1978'de meydana gelen ve 111 kişinin hayatını kaybettiği 'Maraş Olayları'nın 34'üncü yıldönümünde, anma etkinliğine izin verilmemesi gerginliğe neden oldu.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü ekipleri, olayların yıl dönümü dolayısıyla kentte güvenlik önlemlerini arttırdı.

Başta İstanbul, Adana, Kayseri, Gaziantep, Osmaniye ve Şanlıurfa olmak üzere toplam 15 kentten Kahramanmaraş'a çevik kuvvet ekipleri geldi. Çevik kuvvet ekipleri Kahramanmaraş merkez ve çıkışında, İl Jandarma Komutanlığı'na bağla ekipler de Narlı beldesinde tedbir aldı.

Olayların yıl dönümü nedeniyle kente gelen Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel, Trabzon Caddesi'ndeki bir otelin önünde yaptığı basın açıklamada, ABF'ye bağlı kuruşlar ve Avrupa'daki bazı Alevi örgütleriyle birlikte Maraş olaylarının 34. yılında kentte bulunduklarını belirtti.

Türkiye'nin çeşitli illerinden Maraş'a gelmek isteyenlerin araçlarının engellendiğini ileri süren Özel,''Biz buraya bir anma için geliyoruz. 34 yıl önce vahşice katledilen insanlarımızı anmak, yasını tutmak ve bir karanfil bırakabilmek için geleceğiz'' dedi.

Özel ve beraberindekiler açıklamanın ardından Narlı'ya hareket etti.

YÜRÜYÜŞ YAPMAK İSTEYEN GRUBA İZİN YOK

Narlı beldesindeki cemevinde toplanan yaklaşık 200 kişilik grup, Kahramanmaraş kent merkezine yürümek istedi. Ancak bölgede tedbir alan güvenlik güçleri, yürüyüşe izin vermedi. Bu sırada, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel ile yürüyüş yapmak isteyen kişiler arasında tartışma yaşandı.

Jandarma ekipleri, Kahramanmaraş-Gaziantep karayolunda da önlem aldı. Ekipler, araçların geçişine kontrollü olarak izin veriyor.

Maraş Olaylarının Yıl Dönümünde Geniş Güvenlik Önlemi Alındı

Kahramanmaraş'ta 1978 yılında yaşanan olayların 36'ncı yıl dönümü için toplanan kalabalık grup şehir merkezine sokulmadı. Emniyet ve jandarma geniş güvenlik önlemleri alırken, Narlı Kahramanmaraş yolunda kilometrelerce araç kuyruğu oluştu. Yolun açılmasını isteyen Alevi dernekleri yöneticileri ile gençler arasında tartışmaların yaşandığı görüldü. Yöneticiler, yolun trafiğe açılmasını isterken, bazı gruplar buna karşı çıktı.

Maraş olaylarının 36'ncı yıl dönümü kapsamında, Türkiye'nin ve Avrupa'nın çeşitli şehirlerinden gelen Alevi dernekleri temsilcileri ve vatandaşlar, Kahramanmaraş şehir merkezine girmek istedi. Ancak Kahramanmaraş Valiliği'nin aldığı karar doğrultusunda, gruplar halinde şehir merkezine giriş yapılmasına izin verilmedi. Şehrin giriş ve çıkış noktalarında, bu yüzden emniyet ve jandarma ekipleri, geniş çaplı güvenlik önlemi aldı.

Kahramanmaraş'a giriş izni verilmediği için Narlı Cemevi önünde toplanan bir gruba, BDP milletvekilleri Nursel Aydoğan ile Erol Dora da katıldı. Buradan hareket eden grup, Narlı gişesi yakınlarında otobüslerin durdurulduğu alana giderek, geçiş izni istedi. Ancak, jandarma ekipleri bariyer kurarak geçişe müsaade etmedi. Diğer bir grup da Narlı Kahramanmaraş yolu üzerinde durduruldu. Yolun kapatılması dolayısıyla kilometrelerce araç kuyruğu oluştu. Yapılan görüşmelerin ardından, Narlı Cemevi'ne dönülüp burada basın açıklaması yapılmasına karar verildi. Bu sefer de Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Selahattin Özel ile grubun içerisinde bulunan bir genç arasında tartışma çıktı. Dernek yöneticileri ile bazı gençler arasında da tartışma yaşanırken, gruptan bazı kişiler, geri dönüş kararına yuhalama yaparak tepki gösterdi.

İLGİLİ DİĞER VİDEOLAR

Anma gerginliği

24 Aralık 2012 Pazartesi

Maraş olaylarının yıl dönümü

24 Aralık 2012 Pazartesi

Kahramanmaraş'ta gerginlik

24 Aralık 2012 Pazartesi

Kahramanmaraş'ta Gergin Gün

24 Aralık 2012 Pazartesi

Maraş olayları

24 Aralık 2012 Pazartesi

Maraş Bugün Kapalı

24 Aralık 2012 Pazartesi

Başkentte Maraş Gerilimi

24 Aralık 2012 Pazartesi

CHP'li Vekil Polisleri Fişledi

24 Aralık 2012 Pazartesi

Kentte Tehlikeli Gerginlik

24 Aralık 2012 Pazartesi

CHP'li Vekil Polisleri Fişledi

24 Aralık 2012 Pazartesi

Maraş'ta Tehlikeli Gerginlik

24 Aralık 2012 Pazartesi

Vekil - Polis Gerginliği

24 Aralık 2012 Pazartesi

Maraş'ta Anma Gerginliği

24 Aralık 2012 Pazartesi

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile