Telkari atölyesinden detay
-Telkari yapımı detayı
-Kadın telkari ustalarının çalışmalarından detay
-Telkari ustası Gabriel Orak açıklamaları
-Telkari öğrenen Manuela Oral atölyede açıklaması
-Telkari atölyesinde Manuella ve İlazanın hem telkari yapımı hemde satış detayı
-Telkari satışında Manuella Oral'ın satın alınırken dikkat edilmesi gereken noktalar İlgili telkari ürünlerini anlatışı detayı
( MARDİN -ÖZEL) MARDİN
- Süryanilerin el sanatı olarak 3 bin yıldır yaşatılan telkari sanatı Mardin’de kadınların ellerinde yaşatılıyor. Mardin’in Midyat ilçesinde özelikle Süryani ustaların tel tel işleyerek yaşatmaya çalıştığı telkari sanatı kadınların ellerinde şekillenerek görücüye çıkıyor. El emeğinin değeri olmaz diyen kadınlar, 3 bin yıllık sanatın yaşatılması için bu sanata sahip çıkmayı hedefliyor. Ev hanımlarının ve sanata ilgi duyan her kadının tel tel işleyerek yapabileceği telkari sanatı büyük bir özveri ve sabır gerektiriyor. Midyat ilçesinde atölyenin kapılarını telkari sanatını yaşatmak isteyen kadınlara açan telkari ustası Gabriel Orak; “Yaklaşık 30 yıldır bu işi yapıyorum. Tekleri ince ince tellerin birleştirilmesi sanatıdır. Erkeler de yetenekli ama kızlarımızın bu sanatı yaşatması çok iyi oldu. Kızların el yatkınlığı daha çok. Bu sanatın yaşatılmasını isteriz” diye konuştu.
“Gümüşü tel tel işliyoruz” Midyat’ta telkariyi tel tel işleyen ve satışını gerçekleştiren Manuelle Onar; bu sanatı devam ettirmek istediğini söyledi.
Onar, "Genç kızlarımız ev hanımlarımız boş zamanlarında öğrenip yüz yıllardır sürdürülen telkariyi yaşatmak için çalışabilirler. Gelip öğrenmeliler. Bu sanat bitmiş ve tükenmeye gidiyor. Bizde istiyoruz ki gençlerimiz, bayanlarımız oturmak yerine hem yapsın hem satsın. Kadınlar bu bölgede el üstünde tutulmuş kutsal görünmüştür. Telkariyi kadınların yaşatması gerekir” şeklinde konuştu.
Aylarca emek verilerek bu sanatın icra edildiğini ifade eden Onar, “Telkarinin beyaz olmasına dikkat edilmesi gerekir. Ama karartma isteyenler oluyor onu da yapıyoruz. El emeğinin karşılığı yoktur, ama 3 buçuk ay kadar süren ürünler var. Bizim amacımız telkariyi daha iyi tanıtmak en az karla telkariyi satıp sanatı yaşatmaktır" dedi.
Mardin’de 'Telkari' sanatı kadınların elinde şekilleniyor
İLGİLİ VİDEOLAR
'Kadınsın, yapamazsın' diyenlere inat 3 yıldır ustalık yapıyor
23 Ağustos 2021 Pazartesi
İBB Başkanı İmamoğlu’na Büyükada’da vatandaştan temizlik tepkisi
20 Ağustos 2021 Cuma
Erkek işi algısını yıktı: Arızalara kadın eli değdi
12 Ağustos 2021 Perşembe
Artvin’de bir tırın dorsesinde ölüme terk edilen atların sahibine 35 bin lira para cezası kesildi
11 Ağustos 2021 Çarşamba
Taksiciler kadın sürücü adayının yolunu kesti, dehşeti yaşattı
4 Ağustos 2021 Çarşamba
Doğmamış bebeğinin kıyafetlerini ağlayarak yangın bölgesine gönderdi
3 Ağustos 2021 Salı
Kadınların azmi: Ürettikleri oyuncak bebekler Amerika'ya gidiyor
2 Ağustos 2021 Pazartesi
Şehrin sıcağından kaçıp 10 dakikada 6 derece serinliyorlar
29 Temmuz 2021 Perşembe