Mevlana Müzesi'nde "500 yıllık süslemeler" ortaya çıkarıldı - KONYA - Mevlana Müzesi'nin dışından detay görüntüler - Müze içerisinde gerçekleştirilen restorasyon - onya Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar ile röportajMevlana Müzesi'nde "500 yıllık süslemeler" ortaya çıkarıldı - Mevlana Celaleddin - i Rumi'nin türbesinin bulunduğu Mevlana Müzesi'nde yürütülen restorasyonda, Osmanlı Padişahı İkinci Beyazıt'ın yaptırdığı 5 asırlık kalem işi, nakış ve hat süslemeleri ortaya çıkarıldı - İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar: - "Düne ait yapılan çalışmaların restorasyon mantığı içerisinde doğruluğunu yanlışlığını bir kenara bırakıyorum, bulduğumuz sonuç budur. Restorasyon çalışmalarında bunlarla karşılaşıldı. Sevindirici pek çok şeyle karşılaştık"KONYA (AA) - ABDULLAH DOĞAN - Mevlana Celaleddin - i Rumi'nin türbesinin bulunduğu Mevlana Müzesi'nde devam eden restorasyon sırasında, Osmanlı Padişahı İkinci Beyazıt'ın yaptırdığı kalem işi, nakış ve bezeme süslemelerine rastlandı.Yerli ve yabancı binlerce turisti ağırlayan Mevlana Müzesi'nde, Hazreti Mevlana'nın metfun olduğu Kubbe - i Hadra'nın (Yeşil Kubbe) iç aksamı, kalem işi süslemeler, nakış, bezeme ve hatlardan oluşuyor.Müzenin en çok dikkati çeken bölümlerinden kubbenin iç mekanında 16 Haziran'da başlatılan restorasyon çalışmaları ise titizlikle devam ediyor. - Restorasyonun yüzde 80'i tamamlandı Konya Kültür ve Turizm Müdür Abdüssettar Yarar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kubbe - i Hadra'nın kalem işi süslemelerinde çok ciddi bir restorasyon çalışması yaptıklarını söyledi.
Hazreti Mevlana'nın sandukasının yer aldığı bölümün kalem işi, nakış ve hatlarla süslü olduğunu anımsatan Yarar, "Selçuklu döneminde temeli atılan bu bölümde uzun yıllardır yapılmayan büyük bir restorasyon çalışmasına başladık. Geçen yılın haziran ayında başladığımız çalışmaların bugün itibarıyla yüzde 80'ini tamamladık. Aksilik çıkmazsa mart ayı ortasında bitireceğimizi ümit ediyorum." diye konuştu.
- İkinci Beyazıt dönemi süslemeleri ortaya çıktıYarar, Kubbe - i Hadra'nın iç mekanındaki deformelere yönelik yürütülen restorasyonda, sürprizlerle karşılaştıklarını belirterek, şöyle konuştu:"Burada İkinci Beyazıt döneminin kalem işi hatların, nakışların, tezhiplerin ve süslemelerin daha sonraki yapılan çalışmalarda üzerinin örtüldüğünü, günümüzde ise ortaya çıkarıldığını rahatlıkla ifade edebilirim. Düne ait yapılan çalışmaların restorasyon mantığı içerisinde doğruluğunu yanlışlığını bir kenara bırakıyorum, bulduğumuz sonuç budur. Restorasyon çalışmalarında bunlarla karşılaşıldı. Sevindirici pek çok şeyle karşılaştık. İnşallah iyi sonuçlar elde edeceğiz. Yaklaşık 500 yıllık süslemeler bunlar." - "Sürprizler restorasyonun uzamasına neden oluyor"Restorasyonda ortaya çıkan yeni bulguların, bilim kurulu tarafından incelendiğini anlatan Yarar, "Tabii haliyle sürprizler restorasyonun uzamasına neden oluyor. Fiziki alandaki restorasyonları tamamlayıp ziyaretçilere açmayı hedefliyoruz. Böylelikle ziyaretçilerin Hazreti Mevlana'nın kabrinin bulunduğu yerle buluşup, gönülden dua etmelerine imkan sağlamayı arzuluyoruz." ifadelerini kullandı.
Mevlana Müzesi'nde '500 yıllık süslemeler' ortaya çıkarıldı - KONYA
İLGİLİ VİDEOLAR
Bafra’da Uğur Işılak rüzgarı esti
31 Ağustos 2021 Salı
Avcılarda 30 Ağustos Zafer Bayramı coşkuyla kutlandı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Hakkari’de 30 Ağustos Zafer bayramı konseri
30 Ağustos 2021 Pazartesi
- Kolombiya’da polis merkezine bombalı saldırı: 14 yaralı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Tarihi Murat Köprüsü Karakolu hizmete açıldı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Bitlis’teki örtü yangını ormanlık alana sıçramadan kontrol altına alındı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Hem selin izleri siliniyor, hem de korona ile mücadele sürüyor
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Kahramanmaraş’ta down sendromlu çocukların 30 Ağustos coşkusu
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Van’da Rewşan Çeliker konseri
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Tanıştıkları Halk otobüsünü gelin arabası yaptı
30 Ağustos 2021 Pazartesi