Mısır'da Mursi Yandaşlarına Müdahale

Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki Sahra Hastanesi yetkilileri Mısır güvenlik güçlerinin darbe karşıtı göstericilere müdahalesinde ölü sayısının 200'e yükseldiğini yaralı sayısının ise 4 bin 500'e yükseldiğini bildirdi.
Mısır'da Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el Sisi'nin çağrısı üzerine, darbe karşıtlarına müdahale edilmesi sonucu, dün Cuma namazından bu yana ülke genelinde en az 200 kişi hayatını kaybetti. Ülke genelinde 4 binden fazla kişinin de yaralandığı bildiriliyor. Yaralıların arasında durumu ağır olan onlarca kişi olduğu ifade ediliyor. Ülkede her geçen saat ölü sayısı artıyor.

AA muhabirinin meydandaki sahra hastanesi yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Mısır güvenlik güçleri 'Baltacılar' olarak bilenen suç örgütlerinin de desteğiyle Rabiatul Adeviyye meydanındaki darbe karşıtı göstericilere müdahale etti.Kalabalığa gerçek mermilerle ateş açan güvenlik güçleri, darbe karşıtı yüz binlerce kişiyi gaz bombası kullanarak dağıtmak istedi.Müdahale sonuncu ölü sayısı 60'a yaralı sayısı ise bine yükseldi. Hastane yetkilileri, yaralılardan 300'ünün polisin kullandığı gerçek mermiyle başından ya da göğsünden vurulduğunu, çok sayıda ağır yaralı olması nedeniyle ölü sayısının artmasından endişe ettiklerini belirttiler.

Rabiatul Adeviyye 'den CANLI YAYIN





Öte yandan Hürriyet ve Adalet Partisi'nin (HAP) 'Hürriyet ve Adalet Portali' isimli resmi internet sayfası bazı keskin nişancıların Rabiatul Adeviyye meydanı yakınındaki Ezher Üniversitesine bağlı Davet Fakültesi binasına çıkarak göstericilerin üzerine, hedef gözeterek gerçek mermiyle ateş ettiği iddia etti.Sitenin haberinde, ayrıca polislerin Rabiatul Adeviyye meydanından Medinetu'n-Nasr Mahallesi'ndeki sigorta hastanesine getirilen onlarca yaralıyı gözaltına aldığı bildirildi.



Müslüman Kardeşler teşkilatı, Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki sahra hastanesindeki yüzlerce ağır yaralı için yardım çağrısında bulundu.AA muhabirine açıklama yapan sahra hastanesi doktorları, 'hastaneye getirilen yaralı sayısının bini aştığını, bunlardan en az 300'ünün kurşunla yaralanmış olduğunu ve ölümle pençeleştiğini' söylediler.



Hastanenin bu kadar yüksek sayıda yaralıya hizmet verme kapasitesine sahip bulunmadığının altını çizen doktorlar, yüzlerce kişinin canını kurtarmak için herkesten yardım beklediklerini vurguladılar.Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Sözcüsü Muhammed el-Biltaci, Anadolu Ajansı aracılığıyla dünyaya yardım çağrısında bulundu.Biltaci, 'Herkesten ve her yerden yardım bekliyoruz. Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı'ndan doğrudan başlarına isabet eden gerçek mermiyle yaralanan yüzlerce kişinin hayatının kurtarılması için harekete geçmesini bekliyoruz' dedi.



SAHRA HASTANESİ SÖZCÜSÜ: 'SABAH NAMAZINDAN SONRA ÖLÜ SAYISI ARTTI'


Mısır'ın başkenti Kahire'de darbe karşıtı protestoların yoğunlaştığı Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki sahra hastanesi basın sözcüsü Yusuf Tal'at, 'Sabah namazından sonraki 3 saatte ölü sayısı korkunç bir şekilde arttı' dedi.

Tal'at, gece yarısından sabah namazına kadar devam eden olaylarda 12 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Ölü sayısının sabah namazından sonra arttığı dile getiren Tal'at, 'Sabah namazından sonraki 3 saatte ölü sayısı korkunç bir şekilde arttı' diye konuştu.

Rabiatul Adeviye'de yaşanan durumu 'insanlığa karşı işlenen bir suç' olarak nitelendiren Tal'at, 'Canilerin' hukuk önünde hesap vermesi gerektiğini ifade etti.

'GÖSTERİCİLERE SADECE GÖZ YAŞARTICI GAZLA MÜDAHALE EDİLDİ'

Mısır İçişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, güvenlik güçlerinin, başkent Kahire'nin doğusundaki Rabiatul Adeviyye meydanında gösteri yapan darbe karşıtlarına ateşli silahlarla müdahale etmediğini ileri sürdü.

Mısır resmi haber ajansına (MENA) açıklama yapan yetkili, Rabiatul Adeviyye meydanı yakınında toplanan göstericileri bölgeden uzaklaştırmak isteyen güvenlik güçlerinin, taş ve av tüfekleriyle karşılık verilmesi üzerine göstericilere yalnızca göz yaşartıcı gaz bombasıyla müdahalede bulunduğunu belirtti. Darbe karşıtlarına 'hiçbir ateşli silahla müdahale edilmediğini' öne süren yetkili, vücutlarının çeşitli bölgelerine saçma isabet eden 8 güvenlk görevlisinin ise yaralandığını kaydetti. Mısır resmi makamlarından, müdahale sırasında göstericilerden kaç kişinin hayatını kaybettiğine ilişkin açıklama yapılmadı.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Sözcüsü ve 'Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak' hareketinin lideri Ahmed Arif, 'İçişleri Bakanlığının, demokrasi yanlısı göstericilerin 6 Ekim köprüsünde gösteri düzenleyip yolu trafiğe kapattığı iddiaları gerçeği yansıtmıyor. Göstericiler Rabiatul Adeviyye meydanındaki aşırı yoğunluk nedeniyle 6 Ekim köprüsüne ulaştı.

Aksi bir durum söz konusu değil 'diye konuştu. Mısır'da darbe karşıtı gösterilerin yapıldığı Rabiatul Adeviyye meydanındaki sahra hastanesi basın sözcüsü Yusuf Tal'at, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerinin göstericilere gerçek mermi kullanarak yaptığı müdahale sonucu ölü sayısının 120'ye yaralı sayısının 4 bin 500'e yükseldiğini bildirmişti.

AB: 'DERİN ESEF DURUYORUZ'


Avrupa Birliği, Mısır'daki son gelişmeleri endişeyle takip ettiğini ve gösterilerdeki can kayıplarından 'derin esef duyduğunu' bildirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile